thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenSkanderbeg Tours biedt u aan:Rondreis AlbaniëMeer info
Rondreizen Albanië op rondreis.be

12-daagse ontdekkingsrondreis in AlbaniëHet mysterie van Europa

vanaf € 1.553pp
Skanderbeg Tours

Rondreis door het land van de IllyriërsIndividuele rondreis met Engels- of Franstalige begeleiding en privé chauffeur

Albanië plus een glimp van Kosovo en Macedonië

Albanië is de grote onbekende in Europa. Het land is echter verrassend rijk aan cultuur en het heeft bovendien een bijzonder overweldigende natuur. Het telt maar liefst 14 nationale parken! Je kan er ook heel lekker eten. De bijzonder gastvrije Albanezen beweren dat ze betere koffie hebben dan de Italianen. Al dit maakt deze 12-daagse rondreis (1400 km) van Skanderbeg Tours met privéchauffeur en begeleiding dubbel en dik de moeite waard.

Je vliegt van Brussel via Wenen naar Tirana. Op de luchthaven word je opgewacht door de persoon die je gedurende de hele reis zal vergezellen. 

Statische gebouwen en olijfkraampjes

Tirana met het prachtige Skanderbegplein en de schitterende Et'hem Bey-moskee werd in 1920 de hoofdstad van Albanië. Er valt veel te bewonderen: het paleis van koning Zog-I, het parlementsgebouw, de mozaïek 'De Albanezen', de klokkentoren, de piramide, de Ottomaanse boogbrug, de gezellige Nieuwe Bazaar., ... 's Avonds kan je in het restaurant proeven van Albanese specialiteiten.

Fascinerend Skhrodra

De rondreis start noordwaarts. Eerst gaat het naar Lehza voor een bezoek aan het Skanderbeg mausoleum dat gebouwd werd rond de oude Sint-Nicolaaskathedraal waar de volksheld begraven ligt.

Je chauffeur brengt je daarna naar Skhrodra met zijn machtige Rosafa-burcht en prachtige zichten op het meer en de rivieren, Drin en Kir. Over Skhrodra's turbulente geschiedenis kom je alles te weten in het museum. De stad is een mengelmoes van Italiaanse architectuur en oosterse moskeeën, rooms-katholieke en orthodoxe kerken. De brug van Mesi is heel verrassend. Ze is 108 meter lang en amper 3,4 meter breed!

Ethem Bey Moskee in Tirana
De Ethem Bey Moskee in Tirana

8.000 hectare ongeschonden natuur!?

In de vroege ochtend rij je heuvel op heuvel af naar Kukes. Best een stevige rit! Daar stap je aan boord van de Komaniferry voor een van 's werelds mooiste boottochten. Adembenemende rotsformatie omsluiten er het heldere, blauwe water.

In Fierzë stap je opnieuw in de auto en ga je op weg naar het Valbona Nationaal Park. Je betreedt nu een van de mooiste en meest ongeschonden plekken van Europa. Hoge, steile bergen omsluiten een vallei vol labyrinten. Een heel verrassend gebied qua panorama’s, rotsformaties, plantengroei en kleuren. 's Avonds word je warm onthaald in een eenvoudig gasthuis.

Steden vol curiositeiten

Je trekt vervolgens zuidwaarts even de grens over naar Prizren in Kosovo. 85% van de inwoners zijn er Albanezen. Prizren is een echt openluchtmuseum. Het is fijn om te kuieren door de smalle, bochtige straten en te genieten van de huizen met balkons, de tuinen vol bomen en de kleine ambachtszaken. Vooral de huizen onder het fort zijn echte curiosa.

In Kruja, de volgende halteplaats, slaagde Skanderbeg erin om gedurende decennia de oprukkende Turken tegen te houden. Het kasteelmuseum vertelt je er alles over. Maar wie zijn nu feitelijk de Albanezen? Het antwoord op deze vraag vind je in het Ottomaanse huis van de Pasja. De befaamde bazaar is de meest geschikte plek van heel Albanië om souvenirs te kopen.

En verder maar! Naar Durrës, de belangrijkste havenstad, die zo vaak in vreemde handen viel. In 1914 werd ze even hoofdstad van Albanië. Aandenkens aan de lange, rijke geschiedenis vind je overal in de stad. Hier ben je de rest van de dag wel zoet.

Zeer aangenaam verrast. Albanië is een prachtig land.- Dhr. en mevr. Tulinckx

Uitzonderlijke architectuur

De rondreis brengt je 's anderendaags naar Ardenica en zijn oude klooster op een groene heuveltop. Hier vind je een unieke mengeling van oosters-orthodox, Grieks en romaans. Maar vooral de fraai gedecoreerde Mariakerk is fascinerend.

In Berat, UNESCO werelderfgoed en 'stad met duizend vensters', bekijk je daarna de uitzonderlijke architectuur van de moslimwijk Mangalemi, het christelijk stadsdeel, Gorica, en het 2400 jaar oude Illyrische fort. De namiddag sluit je af in het wijnhuis, Cobo, met zijn uitstekende en unieke wijnen van een oude druivensoort.

Een azuurblauwe riviera

De dag erna beland je in Apollonia's Archeologisch Park, waar archeologie, geschiedenis en natuurbescherming hand in hand gaan. De site was in de oudheid een bloeiend handelscentrum.

Vlora, of Valona, je volgende halteplaats, was de eerste hoofdstad van Albanië. In 1912 werd hier de onafhankelijkheid uitgeroepen. Van 1914 tot 1919 viel de stad echter in Italiaanse handen. Vlora ligt in een baai aan de Adriatische Zee en wordt omgeven door bergen, tuinen en olijfgaarden. 

Vervolgens volg je de Albanese Riviera, één van de mooiste panoramische routes van Europa, naar het zuiden. Uit de zee rijzen hoge bergen op. Bovenop de Llogara-pas (1025 meter) geniet je van een adembenemend uitzicht. In Porto Palermo bezoek je het stervormig fort van Ali Pasja Tepelena. Tegen de avond arriveer je in Saranda, een badplaats met veel restaurants en een bruisend uitgaansleven.

Bedreigde dieren

Je reist door naar Butrint aan de Straat van Korfoe gelegen in een pittoreske lagune. Het is een van de bijzonderste archeologische sites aan de Ionische kust en tevens een nationaal park. Butrint beleefde zijn glorietijd onder Romeins bewind. Het mooist zijn er het heiligdom van Asclepius en de doopkapel. Maar Butrint is veel meer. Het nationale park heeft de rijkste biodiversiteit van heel Albanië. Het is de biotoop van 26 bedreigde diersoorten, zoals de wolf, de witstaartarend en de klokschildpad. 's Namiddags relax je op het strand.

Natuurwonderen

Na een nachtje slapen, is de kerk van Mesopotami aan de beurt. Een uniek bouwwerk opgetrokken in tal van stijlen die heel verrassend toch een harmonisch geheel vormen. 

Daarna rij je naar het overweldigend mooie en raadselachtige 'Blauwe Oog', een bron van meer dan 50 meter diep met een constant debiet. Niemand weet waar het water vandaan komt... Tijd om te zwemmen en te picknicken!

In de late namiddag struin je door de geplaveide straatjes van Gjirokastra, UNESCO Werelderfgoed stad. Boven de honderden stenen huizen in Ottomaanse stijl met de typische stenen daken, houten balkons en witgekalkte muren domineert de machtige burcht. Je waant je in Ottomaanse tijden in deze 'stad van steen'.

6.500 iconen!

Een lange, spectaculaire rit brengt je 's anderendaags naar Këlcyra, de kleinste stad van het land met zijn burcht en derwisjenklooster. Përmeti, de stad van rozen, traditionele volksmuziek en vele culinaire streekproducten verken je ook, net als Ersekë, het hoogst gelegen dorp in de Balkan. In Korça, de stad voor kunst en cultuur, slaap je. Ze typeert zich door oosterse en Franse invloeden. Het Nationaal Museum van Middeleeuwse Kunst met zijn 6.500 iconen (!) en het Nationaal Archeologisch Museum zijn aanraders. Een lekkere pint van de bierbrouwerij uit 1928 smaakt hierna extra heerlijk. 

Idyllische plekjes

Door prachtige natuur langs het sprookjesachtige meer van Prespa bereik je 's anderendaags Macedonië. Via het Nationaal Park van Galichica, een van Europa's florarijkste natuurreservaten, rij je naar het orthodoxe klooster Sveti Maun. Sint Maun ligt hier begraven. Als je je oor op zijn graf legt hoor je zijn hartslag. Maar dan alleen als je "echt" gelooft. Nadat je de pauwen bewonderd hebt, volg je het meer van Ohrid tot in de gelijknamige stad met zijn talloze monumenten. Het Fort van Samuel valt direct op. Het antiek theater staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Van de talrijke Byzantijnse monumenten is de Sint-Sophia kathedraal de mooiste.

Bizarre bezienswaardigheden

De volgende dag bezoek je het klooster Sveti Jovan Kaneo, schilderachtig gelegen op een rots aan het meer van Ohrid, en de rots van Lin, met zijn bunker uit Enver Hoxha-tijden die nu een kerk is.

Even verder, in Elbasan, getuigen de citadel en de omwalling van de militaire betekenis die de stad kende in de vroeg-Ottomaanse periode. Petrelë heeft een kasteel dat op een grote steen op de top van een kleine berg gebouwd is. Terug in Tirana verken je het Nationaal Historisch Museum en de Et'hem Bey-moskee. 

Mocht je nog tijd hebben voor je terug naar Brussel vliegt, kuier dan als afscheid over een typische en kleurrijke openluchtmarkt. Het fascinerende en gastvrije Albanië zal vanaf nu geen mysterie of onbekende meer voor jou zijn.

Meer info over deze rondreis in Albanië

Deze 12-daagse rondreis in Albanië wordt georganiseerd door Skanderbeg Tours. Meer informatie kunt u hier opvragen.

Meer info

Helaas, deze rondreis is niet meer beschikbaar

Maar neem gerust een kijkje op de website en laat je overtuigen door onze authentieke rondreisverhalen.

Bekijk alle rondreizen