thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenSkanderbeg Tours biedt u aan:Rondreis AlbaniëMeer info
Rondreizen Albanië op rondreis.be

Rondreis Albanië: kunst, cultuur, natuur en geschiedenisGastvrij en fascinerend Albanië

vanaf € 1.553pp
Skanderbeg Tours

Albanië, Europa's meest mysterieuze landIndividuele rondreis van 8 dagen met Engels- of Franstalige begeleiding en privé chauffeur

Albanië wordt nog niet zo vaak bezocht. Het is de grote onbekende in Europa. Toch beschikt het land over een heel oude en verrassend rijke en gevarieerde cultuurhistorie.

Daarenboven is het overweldigend qua natuur. Je vindt er, onder andere, een van de grootste ongerepte natuurgebieden van Europa. Je kan er genieten van een lekkere keuken, van topkwaliteit koffie en van een uitermate gastvrije bevolking. Al dit maakt deze 8-daagse rondreis (900 km) van Skanderbeg Tours met privéchauffeur en, naar keuze, ook met privégids echt tot een unieke belevenis.

Je landt vanuit Brussel in Tirana. Op de luchthaven word je opgewacht door je chauffeur en mogelijk je privégids.

De stad met duizend vensters

Je eerste halte is al meteen een hoogtepunt van de reis. Berat staat op de lijst van UNESCO werelderfgoed en wordt de 'stad met duizend vensters' genoemd. Je maakt er kennis met de verschillende gezichten van de stad, zoals onder meer de moslimwijk Mangalemi die werkelijk uniek is dankzij haar prachtige architectuur. Maar ook de Gorica, de christelijke wijk, en de 2400 jaar oude Illyrische citadel zijn met hun authentieke gebouwen en schilderachtige steegjes prachtige pareltjes. Berat bulkt van 15de eeuwse moskeeën, Byzantijnse en Orthodoxe kerken en kapellen. Kerktorens en minaretten staan broederlijk naast elkaar. Op de citadel vond het Iconenmuseum, dat aan de grote meester Unofri werd gewijd, een onderkomen in de oude kasteelkerk. Ook heel bijzonder is het Etnografische Museum dat ondergebracht werd in een typisch Ottomaans herenhuis in de Mangalemi wijk.

Fresco's en iconen

De volgende ochtend rond je het bezoek aan Berat af. Daarna rij je naar Ardenica met zijn oude klooster op de groene heuvel en zijn unieke mengeling van oosters-orthodoxe, Griekse en Romaanse stijlen. In de magnifieke Mariakerk, vol fresco´s en iconen, huwde de nationale held Skanderbeg zijn prinses Arianiti in 1451. 

Apollonia's Archeologisch Park, waar archeologie en natuurbehoud samengaan, is de volgende halte op de rondreis. Typisch Albanees is dit. De site was in de klassieke oudheid een bloeiend handelscentrum, waar keizer Augustus school liep. In het 14de eeuwse klooster zijn prachtige oude kunst en juwelen te bekijken. Sla vast en zeker de Mariakerk niet over tijdens je bezoek.

Het blauwe oog in Albanie
Het Blauwe Oog

Kuieren langs de Adriatische Zee

Vlora, of Valona werd na de eerste Balkanoorlog, toen de onafhankelijkheid werd uitgeroepen, de eerste hoofdstad. Van 1914 tot 1919 viel de stad echter in Italiaanse handen en verloor zo haar status. Vlora ligt op de grens tussen de Adriatische en de Ionische Zee. De stad wordt beschermd door bergen, olijfbomen en sierlijke tuinen. Er kuieren over de promenade is echt super.

De reisweg slingert verder langs een van de schitterendste panoramische routes van de Albanese Riviera. Uit zee rijzen machtige bergen op, die weerspiegelen in het heldere, felblauwe water. Je klimt met de wagen meer dan 1000 meter boven de zeespiegel omhoog over de Llogara-pas en geniet op de top van een adembenemend uitzicht. In Porto Palermo verken je het stervormig fort van Ali Pasha Tepelena. 's Avonds logeer je in Saranda, een bruisende badplaats met Monaco-allures. 

Toevluchtsoord voor bedreigde diersoorten

Een kort ritje brengt je de volgende morgen van Saranda naar Butrint. Deze stad uit de oudheid ligt in een pittoreske lagune, recht tegenover het eiland Korfoe. Het is een van de meest fascinerende archeologische sites langs de Ionische kust en tevens een nationaal park. Butrint floreerde in Romeinse tijden. Bewonder zeker het heiligdom van Asclepius, de doopkapel en het museum in het oude fort dat een prachtig uitzicht biedt over de Straat van Korfoe. Nog meer moois zie je in het nationale park met zijn bijzonder rijke biodiversiteit en in het natuurreservaat, dat de verblijfplaats is van een twintigtal bedreigde dieren, waaronder klokschildpadden, wolven en witstaartarenden.

Na Butrint rij je naar het fabuleuze, geheimzinnige 'Blauwe Oog', een constant opbruisende waterbron van meer dan 50 meter diep. Tot nu toe hebben wetenschappers geen idee waar al het water vandaan komt. Het is er heerlijk vertoeven en fijn zwemmen en picknicken. In de late namiddag reis je naar Gjirokastra, waar je overnachten zal.

De overweldigende natuur en het gastvrije volk van Albanië hebben ons aangenaam verrast. Wij gaan zeker terug!- A. en E. Helleman

De stad van steen

Gjirokastra ligt in de schaduw van een dominante citadel en staat eveneens op de UNESCO Werelderfgoed lijst. De geplaveide straatjes met de honderden in Ottomaanse stijl opgetrokken stenen huizen voorzien van typische stenen daken, witgekalkte muren en balkons uit hout inspireerde menig kunstenaar. In deze 'stad van steen' waan je je in Ottomaanse tijden. Je bezoekt de moskee, het 13de eeuwse kasteel en Zekate, het oudste huis van de stad.

Basilieken, mozaïeken, amfitheaters en Venetiaanse torens

Je chauffeur voert je noordwaarts naar de weinig bekende en erg interessante Illyrische archeologische site van Bylis uit de vierde eeuw v.Chr. Hier vind je de overblijfselen van vijf basilieken, verschillende prachtige mozaïeken, de stadswallen en het immense amfitheater. 

In Durrës, de belangrijkste Albanese haven, die in het verleden vaak in vreemde handen viel, is het ook fijn om even te vertoeven. In 1914 was de stad heel eventjes hoofdstad. Dat ze een lange, rijke geschiedenis kent, zie je in het straatbeeld. De oude stadsmuren, het Romeinse amfitheater en de baden, het Byzantijns forum, de Venetiaanse toren en de talrijke musea zijn zeker de moeite. Tegen de avond rij je naar Tirana.

Machtige gebouwen en olijfkraampjes

Tirana werd in 1920 hoofdstad van Albanië. De stad bruist van de activiteiten, musea en monumenten, zoals het prachtige Skanderbegplein en de schitterende Et'hem Bey-moskee met zijn unieke decoraties. Maar ook het paleis van koning Zog-I, het parlement, de beroemde mozaïek en klokkentoren op het Skanderbegplein zijn goed bewaarde staaltjes uit de rijke geschiedenis van Albanië. Ga zeker ook een kijkje nemen naar het Moeder Albanië-monument, de piramide, de oude bruggen en de gezellige bazaar met zijn honderden kraampjes met fijn geurende waren.

Lunch eet je in het populaire restaurant van het kasteel, Petrelë, met zijn schitterend panorama over Tirana. Vanaf het kasteel klim je de heuvel op naar de archeologische site van de Illyrische stad, Përsqop. 's Avonds kan je proeven van typische Albanese specialiteiten in een aanbevolen restaurant en, als je wil, geniet je van het nachtleven in een wijnbar. 

Een dagje 'skanderbeggen'

De volgende dag brengt de chauffeur je verder noordwaarts, naar Lehza, voor een bezoek aan de ruïne van de Sint-Nicolaaskathedraal waar Skanderbeg begraven ligt. In dit mausoleum kan je ook zijn beroemde zwaard en typische helm bewonderen.

In Skhrodra met zijn imposante burcht, Rosafa, stop je ook. De citadel schenkt je prachtige vergezichten over het meer en de rivieren, Drin en Kir. Over Skhrodra's turbulente verleden leer je alles in het museum. De stad is een melange van Italiaanse architectuur, koepelvormige moskeeën en Orthodoxe en Katholieke kerken. Ook de brug van Mesi is heel verrassend. Ze is 108 meter lang en amper 3,4 meter breed!

Op de terugweg hou je halt in het tegen een bergflank aangebouwde Kruja met centraal de bekende oosterse bazaar vol souvenirs. In deze stad wist Skanderbeg in de 14de eeuw gedurende tientallen jaren de Turken tegen te houden. Het kasteelmuseum doet heel mooi verslag van zijn verhaal. In het Ottomaanse huis van de Pasja kan je het interessante etnografisch museum bezichtigen. 

Mocht je de volgende dag, voor je terugvlucht, nog tijd hebben, kuier dan over een van de typische en kleurrijke openluchtmarkten voor je afscheid neemt van het bijzondere en gastvrije Albanië, dat nu zeker en vast geen onbekende meer voor jou is.

Meer info over deze rondreis in Albanië

Deze 8-daagse rondreis in Albanië wordt georganiseerd door Skanderbeg Tours. Meer informatie kunt u hier opvragen.

Meer info

Helaas, deze rondreis is niet meer beschikbaar

Maar neem gerust een kijkje op de website en laat je overtuigen door onze authentieke rondreisverhalen.

Bekijk alle rondreizen