thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenLatin Tours biedt u aan:Rondreis BraziliëMeer info
Rondreis Brazilië met Latin Tours

Braziliaans kwartetBrazilië, een droombestemming

vanaf € 1.603pp
Latin Tours Specialist in Zuid-Amerika

Rondreis Brazilië: genieten op het ritme van de samba ...... individueel of in groep

De exacte aanleiding tot deze trip staat me niet meer zo helder voor ogen. Misschien waren het de opzwepende ritmes van de samba, de sensuele van de bossanova. Mogelijk was het het sappig gegaarde vlees van de Zuid-Amerikaanse churrasco dat ik kort voordien had geproefd.

De panoramische beelden van het land die zich op mijn netvlies hadden gebrand tussen de voetbalwedstrijden van het wereldkampioenschap door. Of gewoon de aantrekkingskracht van de uitbundige carnavals, de parelwitte stranden en de verfrissende caipirinha's. Feit is dat Paolo Coelho mijn vriendin Hyacintha en mij het laatste duwtje in de rug gaf: "Zeker, het schip is het veiligst wanneer het in de haven ligt. Maar daarvoor zijn schepen niet gebouwd."

Brazilië, erfgenaam van Portugese zeevaarders

Coelho's woorden ten spijt - we hebben ze vrij geïnterpreteerd en zijn dus het vliegtuig en niet de boot opgestapt - landen we op een stralende zondagochtend in Rio de Janeiro. Een rondreis door Brazilië, dat betekent elf dagen lang ontdekken en proeven van het grootste land van Zuid-Amerika. Iets zegt ons dat we die tijd ook zullen kunnen gebruiken: het magische Kwartet van Brazilië (Rio de Janeiro, Iguazu, het Amazonegebied en Salvador de Bahia) willen we uitgebreid kunnen ervaren. 

Ook de intrigerende geschiedenis van het land noopt trouwens tot een intense rondreis. Volgens de overlevering vormden de Guaraní, de Ge en de Tupi lange tijd het hart van de bevolking. Deze indianenstammen, die zich voornamelijk ophielden aan de Atlantische kusten en de Amazone, werden in 1500 bruusk onder de voet gelopen door Portugese kolonisatoren, met Pedro Álvares Cabral op kop. Pas in 1822 kreeg Brazilië zijn onafhankelijkheid terug. Suikerplantages, geïmporteerde Afrikaanse slaven, sterk uitgedunde indianenstammen en de Portugese taal bleven achter als stille getuigen.

Rio de Janeiro - Brazilië
View on Rio de Janeiro

Christus leidt

We hebben onze intrek genomen in het viersterrenhotel Mirasol Copacabana. Na een heerlijk tropisch ontbijt - met lokale taarten, diverse soorten vruchtensap en knapperige broodjes - trekken we door het Tijuca woud naar Corcovado Mountain voor een vermakelijke verkenningstocht langs de uitzonderlijke tropische plantengroei en met in de verte een mooi uitzicht op steden en stranden.

We houden Paolo Coelho's oneliners veiligheidshalve in het achterhoofd: "Probeer niet dapper te zijn als slimheid volstaat". Op zoek naar andere hoge sferen dan maar, en waar kun je die beter vinden dan in de armen van Cristo Redentor himself? Eens bovenaan de trappen staat Christus de Verlosser ons al met de armen wijd open op te wachten. Op deze plaats komen we echt woorden te kort: het beeld zelf is al imposant, maar ook de sfeer die ervan uitgaat is bijzonder. Het lijkt wel alsof de glorie van de heer uitstraalt over de hele stad Rio. Geen wonder dat de Brazilianen zo fier zijn op dit beeld!

Pracht, praal en een beetje hoogtevrees

Zelf vinden we dat we genoeg gebeden hebben, en dus is het tijd voor de afdaling en de verderzetting van de rondrit via Rio’s wereldbekende stranden naar de bekendste kabelbaan van de regio: die naar de ontzagwekkende Suikerbroodberg. Met knikkende knieën stappen we onze cabine binnen... Hadden we er niet beter aan gedaan een extra gebed te doen? Niet nodig, zo blijkt, want het magnifieke uitzicht over de favela's, het strand en de baai van Guanabara doen onze hoogtevrees wegslinken als sneeuw voor de zon. Meer zelfs: bij het zien van de muurklimmers die zich tegen de rotswand naar boven hijsen krijgen we bijna zin om ze achterna te gaan! 

Terug beneden rijden we voorbij het financiële kwartier en andere bezienswaardigheden zoals onder andere de Sint-Sebastiaankathedraal (zulke imposante glasramen zagen we nog nooit!) en het Theatro Municipal. Deze schouwburg blijkt niet alleen architecturaal bijzonder knap te zijn (renaissance-, rococo- en art nouveau-invloeden lopen in elkaar over), we krijgen er ook prachtige kunstwerken en gouden ornamenten te zien.

Wij hebben een prima reis gehad, we genieten nog na van de prachtige belevenissen in dit grote, mooie land met zoveel verschillende facetten en vriendelijke mensen- Hilde V. uit Izegem

Eeuwige trouw, in goede en kwade dagen: de Iguazu Falls

Dag vier van onze rondreis, tijd dus voor een eerste binnenlandse vlucht naar Iguazu. Omdat de samba nog steeds in onze benen zit - Sergío Mendes' Mas que nada verwoordt schitterend wat zo'n dans losmaakt - beslissen we een wandeltocht te ondernemen richting de wereldberoemde watervallen van de streek. Best spannend om onderweg wel al het water te horen, maar nog niet te zien! Toch gaat niets boven de aanblik van de Iguazu Falls zelf: net reusachtige bruidsjurken die naast elkaar zijn gedrapeerd op de groene heuvels. Magnifiek! En dan te bedenken dat het de dag erna nog intenser wordt: ook vanuit Argentijnse kant kunnen we namelijk de watervallen bekijken, nu zelfs vanop slechts enkele meters afstand. Een onbeschrijfelijke ervaring, die je eens in je leven moet meegemaakt hebben.

Kleurenpracht en mysteries in de Braziliaanse jungle

Brazilië heeft al een onvergetelijke indruk op ons nagelaten, wanneer het plots nog een extra troef op tafel gooit: het Amazonegebied! Een tweede binnenlandse vlucht brengt ons naar Manaus, en van daaruit gaat het richting de donkergroene long van het land. In een gerieflijke bungalow in het Amazon Ecopark komen we even tot rust, maar al snel zijn we klaar voor actie: je bent in Brazilië of je bent het niet. Samen met Chiquinha, een goedlachse Braziliaanse gids die werkelijk álles lijkt af te weten van zijn land, dalen we af in de duistere geheimen van de Amazone. 

Het doet wel iets met een mens om in een kano door zo'n natuurpracht te waden, vol lianen, papajabomen en prachtige dieren (we spotten enkele penseelapen, reuzenotters, toekans en zelfs een poema!). Hét natuurwonder dat ons op deze plek echter meest weet te verbazen, is de Meeting of the Waters: de gele Rio Solimones en de zwarte Rio Negro, twee rivieren, lopen kilometerslang naast elkaar zonder in elkaar over te stromen. Je kunt er met je hoofd niet bij, maar mooi is het zeker!

Slavendrijvers in het aards paradijs

We willen zeker nog de Moqueca de Camarão proeven, een traditionele visschotel, wanneer we beseffen dat de laatste dagen van onze rondreis door dit prachtige land al zijn aangebroken. Gelukkig wacht ons nog het laatste lid van het Braziliaanse Kwartet: Salvador de Bahia. Met een bezoek aan deze prachtige, Afrikaans aandoende binnenstad voegen we nog een aantal bladzijden toe aan ons al rijk gevulde fotoalbum. Vooral Pelourinho, het historisch centrum van de koloniale stad, is de moeite waard: niet voor niets riep de Unesco deze plek uit tot werelderfgoed. En dan te bedenken dat op deze prachtige plaats vroeger slaven werden verhandeld! Je voelt je zo terug in de tijd gekatapulteerd worden: schitterend om zo onze vakantie te kunnen afsluiten. Het staat nu al vast: terugkomen doen we zeker... Maar dan neemt Hyacintha haar eigen bruidsjurk mee!

Meer info over deze rondreis in Brazilië

Deze 11-daagse rondreis in Brazilië wordt georganiseerd door Latin Tours.

Prijs vanaf €1.603 per persoon. Minimum aantal deelnemers: 2 personen.

Meer info

Helaas, deze rondreis is niet meer beschikbaar

Maar neem gerust een kijkje op de website en laat je overtuigen door onze authentieke rondreisverhalen.

Bekijk alle rondreizen