thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenAsia Tours biedt u aan:Rondreis IndonesiëMeer info
18-daagse individuele rondreis Java & Bali met privé gids via Asia Tours

Java en Bali, pareltjes van herinneringen verzamelen in de Indonesische archipel18-daagse individuele rondreis met privé gids/chauffeur

vanaf € 3.821pp
Asia Tours, specialist op Azië

Flaneren door Java en BaliHerinneringen verzamelen in het aards paradijs

Gracieuze klapperbomen, Indische vruchten met een exquise paradijssmaak, harmonieuze bergkammen, ondoordringbare wouden vol reusachtige varens, onheilspellende ravijnen en kraters, schitterende weerspiegelingen van zogenaamde sawah's (rijstvelden) in het zonlicht...

Louis Couperus spaart de superlatieven niet wanneer hij in 1900 het Indonesische eiland Java beschrijft. We hangen boven India en het moet gezegd: dit leesvoer doet alleen maar meer watertanden naar onze eindbestemming. Een rondreis doorheen de Indonesische archipel met privé gidsen die ons het Java en Bali uit Couperus' werk zullen tonen: soms belooft de werkelijkheid écht mooier te worden dan de fictie!

Koloniale ervaringen en mystieke aspiraties

Couperus' voorstelling van Java mag dan gedateerd zijn - de Verenigde Oost-Indische Compagnie nam er slechts tot 1798 de koloniale handel van Nederland waar, en bovendien heeft Oranje sinds de onafhankelijkheid van Indonesië in 1945 geen zeggenschap meer ter plekke - de beschrijvingen van het eiland en haar inwoners blijven ook nu nog overeind. Nadat we met een binnenlandse vlucht zijn aangekomen in de koninklijke stad Jogjakarta, staat onze hartelijke gids ons immers al verwelkomend op te wachten: "Sugeng rawuh! Welkom!". 

Ook de volgende dag toont Setiawan zich een uitstekende begeleider. Terwijl we rustig fietsen door uitgestrekte landschappen en pittoreske dorpjes, licht hij toe hoe de suikerrietcultuur oorspronkelijk is geïntroduceerd door de Verenigde Oost-Indische Compagnie. We hangen aan Setiawans lippen - de man kan echt schitterend vertellen - en voor we het goed en wel beseffen staan we voor het hindoeïstische tempelcomplex Prambanan. De gebedsplaatsen die we onderweg passeerden (Lumbung, Sewu en Bubrah) waren al intrigerend, maar hier wordt er nog een schepje bovenop gedaan. De zin voor detail is ongelofelijk, de reliëfs zijn met een bovenmenselijke precisie ingeslepen: geen wonder dat de aloude vorsten hier een goddelijke status hadden!

Prambanan Java
Prambanan in Java

Knielen voor Jogjakarta's adembenemende meesterwerken

Na een heerlijke nacht in het Rumah Mertua Boutique Hotel breekt de vierde dag van onze rondreis aan. Omdat we Jogjakarta zelf nog niet van naderbij bezochten, trekken we eerst richting het Paleis van de Sultan (Kraton). Eén en al symboliek hier in deze ommuurde stad, van de 64 indrukwekkende pilaren tot het mysterieuze Gouden Paviljoen: een echte aanrader waar je ogen tekort komt (gelukkig hebben we er samen vier!). Langs het Paleis der Lusten, waar de smalle steegjes en klaterende vijvertjes een idyllisch oord creëren, komen we aan in de zilversmidsen van Kota Gede. Het geklingel van hamers en verhit zilver trekt je binnen in een tot de verbeelding sprekende kunstwereld: dat zulke decoratieve sieraden zijn gemaakt door mensen hou je simpelweg niet voor mogelijk. 

Nog steeds onder de indruk van Java's architecturale en ambachtelijke parels, komen we aan op de boeddhistische site van Borobudur. Hier worden we werkelijk weggeblazen door een wirwar aan terrassen en reliëfs, tempelgebouwen en bedevaarders. Even laat de aanblik ervan ons met verstomming achter... Ook wanneer we de door de Unesco als werelderfgoed erkende terrassen opklauteren - een magistrale ervaring - wanen we ons in een andere wereld. We beginnen Couperus zachtjes aan te begrijpen, zoveel is zeker!

Een staaltje inlandse gastvrijheid op weg naar Tosari

Op een rondreis hoor je rond te trekken, en dus laten we de koninklijke stad met spijt in het hart achter ons. Erg lang rouwen doen we echter niet, want al snel sporen we door de prachtige landschappen van de majestueuze provincie West-Java. Opnieuw staan we versteld van de hartelijke bevolking: op één van de tussenstops richting Tosari raken we in gesprek met Parmidjo, een lokale rijstboer. Hij vertelt ons over zijn werk en familie en biedt ons spontaan een bordje wadjik aan, heerlijke koekjes met rijst, kokos en suiker. Een onvergetelijke ontmoeting die we 's avonds in Jiwa Jawa Resort Bromo bespreken bij een lekker kopje lokale koffie. Max Havelaar moest het weten...

Wij zijn terug uit Indonesië (Java-Bali) waar wij met volle teugen genoten hebben van een tot in de puntjes georganiseerde droomreis! Een gevarieerde mix van cultuur, natuur en avontuur.- Geert, Heidi en Michelle

Goud zoeken (en vinden) in Oost-Java

Een volgende etappe van onze rondreis kondigt zich aan op een wel erg bijzonder moment. Het is buiten nog donker, en met kleine oogjes trekken we richting Mount Bromo, een ontzagwekkende want nog actieve vulkaan gelegen in een zandzee. In stilte wachten we af, terwijl een frisse bries door onze haren waait. En dan, plots: de eerste zonnestralen die het landschap doorprikken met lichtbundels! Magistraal. Een enorm panorama duikt op uit de nevels en hult ons ogenblikkelijk in stilzwijgen. Wat is Java toch een pracht van een eiland... Bekijk dat Semeru massief! Die overloop van de Javazee in de Balizee! De krater van de vulkaan zelf! Godzijdank hebben we ons deze ochtend niet nog eens in de dekens gewikkeld - dit wilden we voor geen goud ter wereld missen.

Of toch? Langs koffie-, rubber- en cacaoplantages in Kalibaru en Kaliklatak komen we twee dagen later immers aan in de omgeving van Mount Ijen, waar de Sulpherbevolking zware manden vol 'goud' langsheen het kratermeer draagt. Geen echt edelmetaal uiteraard, wel een voor deze regio erg kostbare stof: zwavel. Een zwaar karwei, maar ze is nodig om - bijvoorbeeld - rubber te kunnen laten stollen. Terwijl we zelf al zwetend de top van de berg bereiken en daarbij allerlei gele kristallen passeren, lijken de zwaveldragers moeiteloos tientallen kilo's op te tillen. Een unieke belevenis dus om mee te nemen naar onze volgende bestemming: het hindoeïstische Bali.

Schatten onder water

Ongetwijfeld is Bali een prachtig eiland boven de zeespiegel, maar ook onder water krijgen we prachtige staaltjes flora en fauna te zien. Vanuit Pemuteran gaat het met de boot immers richting Menjangan Island, waar we een heerlijk partijtje snorkelen. We kunnen de veelkleurige vissen bijna strelen, zo dichtbij komen we! In totale harmonie met de stroming van het water zweven, op een zucht van de meest fabelachtige zeedieren: kan het mooier? Wel in Bali, zo blijkt. De volgende dag dobberen we immers op een vissersbootje op de zeestrook nabij Lovina, tussen de slierten ochtenddauw die nog optrekken. Dat we dan nog een school dolfijnen mogen zien passeren, moeten we wel als een geschenk van de goden beschouwen.

Intense banden smeden in en met Bali

De laatste dagen van onze rondreis door Indonesië naderen al met rasse schreden, maar er wachten ons nog schitterende ervaringen, te beginnen met die in Tunjuk. Het contact met de plaatselijke bevolking is hier werkelijk uniek: we krijgen de kans om te koken met Iluh en Komang en bereiden een heerlijke schotel met 'babi guling' (speenvarken). De sympathieke en immer glimlachende vrouwen brengen ons uit eigen beweging in contact met Wayang, een rijstboer, en na een hartelijke ontmoeting leert hij ons de dag nadien - op het rijstveld! - hoe rijst wordt geteeld. Een onvergetelijke ervaring die we alleen maar kunnen aanraden!

Datzelfde geldt trouwens ook voor het plaatsje Ubud, want had Indonesië onze harten nog niet gestolen, dan gebeurt dat wel hier. Nadat we de door een heilige slang bewaakte zeetempel Tanah Lot bezochten, trekken we in Ubud namelijk opnieuw het water op, nu met een raft. Fantastisch om ook op die manier Bali beter te leren kennen, glijdend langs het plaatselijke leven dat ondertussen zijn gangetje gaat. Na een laatste culinaire uitspatting - we trekken nog naar de vroegmarkt om een traditioneel menu klaar te maken - gaat het onvermijdelijk richting Legian of Sanur. In afwachting van onze terugvlucht huiswaarts, kunnen we Couperus enkel gelijk geven: dit land is weergaloos!

Meer info over deze rondreis in Java en Bali

Deze individuele rondreis in Indonesië wordt georganiseerd door Asia Tours.

Prijs vanaf €3.821 (begeleiding en transfers inbegrepen).

Meer info

Helaas, deze rondreis is niet meer beschikbaar

Maar neem gerust een kijkje op de website en laat je overtuigen door onze authentieke rondreisverhalen.

Bekijk alle rondreizen