thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenDe Reisspecialist biedt u aan:Rondreis Baltische landenMeer info
Groepsreis Litouwen, Letland en Estland

Rondreis Baltische LandenHet verschil tussen Litouwen, Letland en Estland

vanaf € 1.545pp
De Reisspecialist

Een 8-daagse rondreis door de Baltische LandenVerborgen parels

Een rondreis door de Baltische landen is uniek. Litouwen, Letland en Estland werden onafhankelijk in 1990, door het uiteenvallen van het Sovjetrijk. Wij, West-Europeanen, noemen deze drie landen bijna altijd in één adem. Toch zijn ze totaal verschillend van elkaar. Het beste bewijs is dat nog steeds Russisch de lingua franca is, als inwoners van de verschillende landen met elkaar willen praten. De hoofdsteden, Vilnius, Riga en Tallinn, liggen op een spreekwoordelijke boogscheut van elkaar. Laat je verrassen door de oude binnensteden, de ongerepte natuur van het platteland, de adellijke kastelen van Trakai en Rundale en de zandduinen bij Nida.

Op deze boeiende rondreis, georganiseerd door De Reisspecialist, maak je kennis met de gastvrije bevolking en je overnacht in mooie hotels. Bovendien is rondreizen in deze landen erg makkelijk want je kunt in de drie landen gewoon in Euro betalen. Moeten we nog meer vertellen? Hoog tijd om deze verborgen parels beter te leren kennen!

We beginnen de reis in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Vandaag is de hoofdstad slechts een tussenstop op onze route want we gaan naar de historische stad Trakai, op zo'n veertig kilometer van Vilnius. Trakai ligt in een heel waterrijk gebied, je vindt er ongeveer 200 meertjes, onder meer de meren van Lukos, Akmenos en Giluio. Het bekendste meer is dat van Galvės, met een oppervlakte van 388 hectare. De stad is de voornaamste toeristische attractie van Litouwen, ook bij de Litouwers zelf. Op een zonnige dag tref je er zeker mensen aan die op deze plek hun huwelijksfoto's komen schieten! En je kan ze geen ongelijk geven, want niet alleen voor romantici is Trakai een vaste pleisterplek, ook liefhebbers van architectuur, cultuur en geschiedenis komen hier zeker aan hun trekken.

Art Nouveau in Riga
Art Nouveau in Riga, Letland

Aanmeren in Klaipeda

Het Eilandkasteel van Trakai is een middeleeuws kasteel. Ooit had het kasteel een militair belang, maar in de 17de eeuw raakte het zwaar beschadigd. In de 20ste eeuw werd het kasteel grondig gerenoveerd en volledig in zijn vijftiende-eeuwse stijl hersteld. Onze eerste nacht brengen we door in Vilnius, in hotel Neringa. Voel je de Baltische sfeer ook al?

De volgende dag heb je meer tijd om Vilnius beter te leren kennen. De stad heeft een grote historische binnenstad, met een wirwar aan kleine straatjes en meer dan veertig kerken, waaronder de Sint-Annakerk en de Sint-Bernadineskerk. Vilnius is ook de thuis van een van de oudste universiteiten in deze regio van Europa. Geen wonder dat de Unesco het stadsbeeld erkende als Werelderfgoed. Het kloppende hart van de stad is vlak buiten je hotel: de Gediminasboulevard. Nadien bezoeken we de Gediminastoren, van hieruit kun je de stad in al zijn glorie bewonderen. Maar het is niet allemaal even mooi in Vilnius: even buiten de stad vind je de monotone, eenvormige gebouwen die nog dateren uit de Sovjetperiode. Ook dát is Litouwen. We rijden vervolgens door naar de havenstad Klaipeda, waar je incheckt in het Amberton hotel. Je zal hier twee nachten logeren. 

Op dag drie sta je vroeg op, want er is heel veel te doen in Klaipeda. Het is de grootste zeehaven van het land, veel vracht- en passagiersschepen leggen aan in de haven die tijdens het jaar ijsvrij is, een unicum in dit koude deel van Europa. We brengen een bezoek aan de oude stad. Kenmerkend voor Klaipeda zijn de huizen in Duitse Fachwerk-stijl, een bijzondere bouwstijl om muren te maken. We varen per ferry naar Smiltyne, en vandaar verder naar Nida of Nidden, zoals de stad in de volksmond ook wel genoemd wordt. De stad ligt op het kleine schiereiland Neringa. Nida telt maar 1700 inwoners, maar in de zomer groeit de plek steevast uit tot een heus dorp! Zijn populariteit dankt Nida aan zijn adembenemende natuur en vooral zijn prachtige hoge duinen. Na de lunch zetten we onze rondreis verder met een bezoek aan de Heksenheuvel in Juodkrante. Dat is een beboste heuvel, langs het pad op weg naar de top staan een 70-tal unieke houtsnijwerken, veel beelden stellen een Litouwse sage of legende voor. Tegen de avond keren we terug naar ons hotel in Klaipeda.

Een rondreis in de Baltische landen is echt een verrijking. Elk land is op zijn beurt zo anders, zo uniek.- Kato en Harry

Het buitengewone stadsbeeld van Riga

Vandaag gaat de reis door de Baltische landen verder. We gaan naar Letland, maar eerst nog een bezoek brengen aan de merkwaardige Heuvel der Kruisen. Dit is een bedevaartsoord, maar niet zomaar één. Op de heuvel werden naar schatting 50.000 kruisen geplaatst. Ook gravures van Litouwse patriotten, crucifixen, beeltenissen van de maagd Maria en andere heiligen en gebedskettingen sieren de heuvel. De Heuvel der Kruisen is een waar symbool van geloof en boetedoening. Een unicum, zelfs in dit diep katholieke land. In de namiddag steken we de grens over richting Letland. Eerste stop is het indrukwekkende, barokke Rundalepaleis. Als voorbeeld diende het kasteel van Versailles. De architect van het Rundalepaleis was Bartolomeo Rastrelli, geen onbekende naam voor liefhebbers van architectuur. Hij ontwierp namelijk ook het Winterpaleis van Sint-Petersburg. Hij bouwde het Rundalepaleis tussen 1736 en 1740. Daarna gaat het naar de hoofdstad Riga, waar we overnachten in het PK Riga hotel. We blijven hier twee nachten.

De volgende dag heb je de tijd om Riga te ontdekken. We brengen een uitgebreid stadsbezoek aan de hoofdstad van Letland. Ben je een liefhebber van Art Nouveau? Dan zal Riga je zeker bevallen. Architect Michail Eisenstein, vader van de veel bekendere filmregisseur Sergej Eisenstein, ontwierp een aantal van de art nouveau huizenblokken van de Nieuwe Stad. De combinatie met houten huizenblokken van de Oude Stad zorgt voor het buitengewone stadsbeeld. 

We bezoeken de voornaamste toeristische bezienswaardigheden van de stad. Zoals de Petruskerk en de Dom van Riga, het majestueuze Slot van Riga, het Vrijheidsmonument. Het Drie Broers-complex, waar je goed de ontwikkeling van de constructie van woonhuizen in Riga kunt zien. De grote en kleine gildenhuizen, die de rijkdom van de stad onder Duitse heerschappij illusteren. Je komt ogen te kort... de rondreis door de Baltische landen gaat verder met een trip naar het etnografisch openluchtmuseum, dat vlakbij ligt. Moe van zoveel indrukken kom je aan in het hotel.

Klein maar fijn: Tallinn

Een bezoek aan Estland sluit de rondreis af. Vooraleer we naar hoofdstad Tallinn gaan, staat een bezoek aan het Nationale park Gauja op het programma. Je bezoekt er de ruïnes van het kasteel uit de Duitse Orde te Sigulda. Daarna gaat de rondreis naar het episcopaal kasteel van Turaida. We komen Estland binnen via het strand in Pärnu, een aangenaam stadje dat ook wel de zomerhoofdstad van Estland genoemd wordt. Dit vanwege het strand en Golf van Riga natuurlijk, maar ook vanwege de vele zomerfestivals. We logeren twee nachten in hotel Kreutzwald.

Tallinn is de laatste stop op onze reis, maar in geen geval de minste! De hoofdstad van Estland is vrij klein, maar des te mooier. In Tallinn word je terug gekatapulteerd naar de Middeleeuwen: de typische oude Hanzehuizen, de oude apotheek die 600 jaar oud is en het mooie Raadhuisplein ademen de sfeer van toen. Bewonder de Domkathedraal, de Niguliste- en Olivestekerken, de orthodoxe Alexander Nevsky kathedraal. Vanop de Toompea, de Domberg, heb je een mooi uitzicht over Tallinn. Na de lunch gaan we nog naar het KUMU Art Museum, de ruïnes van Sint-Brigittaklooster en de Olympische jachthaven. 

De volgende dag besteed je aan wat shopping, vooraleer je op het vliegtuig stapt, richting Brussel.

Meer info over deze rondreis in de Baltische landen

Deze unieke 8-daagse rondreis in de Baltische Landen wordt aangeboden door De Reisspecialist en wordt uitgevoerd in kleine groepjes (min. 8, max. 15 personen). De prijs per persoon in vol pension bedraagt € 1545 in een dubbele kamer. De prijs voor een single kamer bedraagt € 1815.

De reizen worden uitsluitend Nederlandstalig begeleid.

Meer info

Helaas, deze rondreis is niet meer beschikbaar

Maar neem gerust een kijkje op de website en laat je overtuigen door onze authentieke rondreisverhalen.

Bekijk alle rondreizen