thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenBetter Places biedt u aan:Rondreis BhutanMeer info
Rondreis Bhutan op rondreis.be

Bhutan, een land van draken en tijgers, mythes en legendesOp rondreis in het land van het Bruto Nationaal Geluk

vanaf € 2.243pp
Better Places

Bhutan, een Boeddhistisch koninkrijk in het hart van de Himalaya11-daagse individuele rondreis op maat

Ingeklemd tussen China en India, middenin het Himalayagebergte, ligt Bhutan. Dit boeddhistisch koninkrijk is enkel georganiseerd toegankelijk. De opeenvolgende koningen voeren er een speciaal beleid dat gericht is op duurzaam leven. In de maatschappij van het Bruto Nationaal Geluk staan het behoud van cultuur, natuur en duurzame economie centraal. Dit alles maakt Bhutan tot een fascinerend land, waar wij in het westen beslist wel iets van kunnen opsteken. Trek er daarom naartoe met de duurzame reisspecialist, Better Places, die er een unieke 11-daagse rondreis aanbiedt.

Wat maakt deze rondreis zo speciaal? Je plant de hele reis in overleg met een lokale expert. Deze reis wordt dus super origineel! De reisbeschrijving, die volgt is louter een voorbeeld, dat jou misschien kan inspireren bij je eigen plannen. Probeer alles zo te plannen, dat je een van de jaarlijkse meerdaagse festivals kan bijwonen in een kloosterfort. Die zijn spectaculair. Je wordt overweldigd door kleurrijke kostuums, bizarre maskers, opzwepende muziek, traditionele dansers en dolenthousiaste Bhutanezen. 

Alles begint wanneer je per vliegtuig Bhutan nadert. Dan rijzen de besneeuwde Himalayatoppen op en zie je beneden de eindeloos beboste bergen. De landing in Paro is één van de meest spectaculaire ter wereld. Een passende kennismaking met een heel bijzonder land.

Het Tijger's Nest 

In Paro ligt het befaamde Taktsang klooster, dat ook wel het Tijger's Nest genoemd wordt. Het is een van de oudste en belangrijkste heiligdommen van het land. Deze indrukwekkende Dzong mag zeker niet ontbreken in je reisplan. Na een flinke klim sta je oog in oog met dit fraaie monument, dat bijna aan de bergwand lijkt te hangen, en word je bovendien beloond met een schitterend uitzicht. Wie wil kan het Tijger's Nest ook aan het einde van de reis ontdekken, wanneer je terug in Paro arriveert.

Rondreis Bhutan met Better Places
Monniken in opleiding

Tempels, gebedsvlaggen en gebedsmolens

De reisexpert neemt je mee op sleeptouw door de Parovallei. Na de lunch trek je met eigen auto en chauffeur naar Thimphu, de hoofdstad van het land. De route is bezaaid met tempels, kleurige gebedsvlaggen en eeuwig draaiende gebedsmolens. Je wordt direct ondergedompeld in de typische sfeer van Bhutan. Eens in de hoofdstad, check je voor twee nachten in in een gezellig hotel. Daarna kan je, bijvoorbeeld, de Ayala-galerij te bezoeken. Daar zie je de beste kunstenaars van het land aan het werk.

Op je tweede dag, na het ontbijt, verken je met gids, chauffeur en auto Thimphu en omgeving. Het imposante regeringsgebouw, Thimphu Dzong, is zeker de moeite waard. Net als de Memorial Chorten, een witte stoepa ter ere van koning Jigme Sinye Wangchuk. Sla ook de kleurrijke markt en het nonnenklooster op de heuvel niet over.

Het paleis van de grote vreugde en gelukzaligheid

Vanuit Thimphu voert de rondreis je eerst in oostelijke richting, over de 3000 meter hoge Dochu-La-pas. Bij helder weer heb je een prachtig zicht op de oostelijke Himalaya en de bijzonder fraaie Druk Wangyal Chorten met wel 108 stoepa's. In de vallei stop je bij Chhimi Llhakhang, het vruchtbaarheidsklooster. Het kreeg die bijnaam, doordat je er, als je binnentreedt, gezegend wordt met een houten fallus in een zilveren heft die vruchtbaarheid zou schenken. Aan het eind van de middag bezoek je de indrukwekkende Punakha Dzong, het paleis van de grote vreugde en gelukzaligheid, dat gelegen is op een eiland, op een schitterende plek, namelijk precies daar waar twee rivieren samenvloeien.

Een 'homestay' op een boerderij

Via Wangdue Phodrang met zijn Dzong rijd je door de beschermde natuur naar Tangsibje, één van de mooiste dorpen van het Trongsadistrict. Je overnacht er tussen de Bhutanezen op een boerderij, je geniet mee van het dagelijkse leven en je leert heel wat over de lokale landbouwmethodes. De gewone dingen uit het leven van deze gemeenschap blijven je vast en zeker nog lang bij.

Het verblijf bij de boerenfamilie van één van de hoogtepunten van onze reis. Het was fantastisch om even onderdeel te zijn van het lokale leven. Het zijn juist de gewone dingen in het leven van een Bhutanees die je bijblijven.- Nicole

Ontmoetingen die je een leven lang zullen bij blijven

De volgende dag maak je nader kennis met de bevolking. Je wordt voorgesteld aan de vele familieleden van je gastheer, je maakt kennis met de dorpsschool en, als afsluiter, loop je binnen in de plaatselijke tempel. Na de lunch reis je door naar Trongsa. Iedere toekomstige koning wordt altijd eerst penlop van Trongsa, vervolgens kroonprins, en uiteindelijk koning. Dwars door het binnenhof van de prestigieuze Dzong hier liep eeuwenlang de enige weg, die het oosten met het westen van het land verbond. Als de penlop besloot de deuren te sluiten, dan was het land letterlijk in tweeën verdeeld. In Trongsa kun je het museum en het fort bezoeken. Daarna rijd je verder de Bumthang-regio in, wat 'het prachtige veld' betekent. Deze regio bestaat uit 4 valleien, de Chokhor-, Tang-, Ura- en Chhumevallei. De meeste forten en tempels vind je echter in de grote Chokhorvallei, die ook wel de Bumthangvallei genoemd wordt. In het gelijknamige plaatsje, Bumthang, overnacht je in een gezellig familiepension.

Te voet langs kloosters en tempels

Na een goede nachtrust, ga je te voet op pad door de uitgestrekte Bumthangvallei op zoek naar de oude tempels en de heilige plaatsen van dit mystieke land. Een aanrader is om naar het Kurje Lhakhang klooster te trekken, dat bestaat uit 3 tempels met opnieuw 108 stoepa's. Honger zal je hier trouwens ook niet lijden. De vruchtbare vallei levert immers een hele schare artisanale producten op, zoals appelcider, kaas, honing en het enige bier van het land. Een ideale plek dus voor wie weldaad zoekt voor geest en lichaam.

Klein Zwitserland, de Bhutaanse bakermat van het Vajrayana boeddhisme

Na het ontbijt bezoek je het Jakarfort uit 1667 met een omtrek van wel 1500 meter. Deze Dzong is schilderachtig gelegen met zicht op een van de prachtigste valleien uit het land, de Chökhorvallei. Deze vallei wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd. De prachtige streek hier dien je zeker te verkennen. Het is trouwens de bakermat van het Vajrayana of het tantrisch boeddhisme hier, de staatsreligie van het land. Neem een picknick mee, voor onderweg, en misschien ook een yogaboek en geniet van de overweldigende natuur. Bezoek op de terugweg naar je hotel in Bumthang zeker ook een van de gezellige dorpen en snuif er de sfeer op.

Gangtey Gompa

De volgende dag reis je door de Gangteyvallei. Als je hier in de winterperiode komt, kan je genieten van de zeldzame zwarte kraanvogel. Wanneer je arriveert in Gangtey bezoek je het fabuleuze Gangtey Gompa klooster, dat op 3000 meter hoogte gelegen is en uitzicht biedt over de groene vallei. De typische Bhutaanse gebedshal is een van de grootste van het land.  

Terug naar Paro

's Namiddags voert de rondreis je naar Paro terug. Op de voorlaatste dag kan je rustig de stad verkennen of, als je dat nog niet deed, de klim naar het Tijger's Nest wagen. In de stad kun je een bezoek brengen aan de machtige Paro Dzong en de toch wel bijzondere ronde Ta Dzong. Op deze laatstgenoemde plek huist het Nationaal Museum, dat een breed scala aan boeddhistische kunst tentoonstelt. Na het diner neem je een traditioneel 'hot stone'-bad om de reis heel ontspannen af te sluiten. 

Na het ontbijt de volgende dag word je dan naar de luchthaven gebracht en is het tijd om afscheid te nemen van het land van het Bruto Nationaal Geluk, dat voor eens en altijd een speciaal plekje in je hart veroverd heeft. Je keert naar België terug met een hele lading nieuwe mythes en legendes over draken, tijgers en boeddhistische monniken uit deze beeldrijke, unieke cultuur.

Meer info over deze rondreis in Bhutan

Deze 11-daagse rondreis in Bhutan kan individueel geboekt worden via reisorganisatie Better Places.

Het reisprogramma kan je helemaal zelf samenstellen in overleg met een lokale reisexpert. De beste reistijd is in mei, september en oktober.

Meer info

Helaas, deze rondreis is niet meer beschikbaar

Maar neem gerust een kijkje op de website en laat je overtuigen door onze authentieke rondreisverhalen.

Bekijk alle rondreizen