thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenDjoser biedt u aan:Rondreis CubaMeer info
Rondreizen Caraïben rondreis.be

Rondreis Cuba20-daagse groepsrondreis door Cuba

vanaf € 2.195pp
Djoser

Een revolutionaire rondreisEen eiland barstensvol cultuur, geschiedenis en natuur

Met een rondreis van Djoser ontdek je steeds nieuwe gebieden. Dan is niet anders bij deze rondreis door Cuba! Je ontdekt het midden-Amerikaanse land met lokale gidsen én Nederlandstalige reisbegeleiding en logeert in steden als Havana Vieja of Trinidad, beiden Unesco-werelderfgoed. Wat nog meer? Je bezoekt ook de Varkensbaai, de havenstad Cienfuegos, de geboortestad van de wereldberoemde Cubaanse son muziek én thuisstad van de Bacardi rum. 

We beginnen ons Cubaanse avontuur in de geweldige hoofdstad Havana. We blijven er 3 dagen tijdens de rondreis, dichtbij het koloniale historische centrum van Havana. De hele stad is erkend als Werelderfgoed en je zult snel merken waarom. De levendige hoofdstad herbergt vele oude gebouwen en interessante monumenten. Het oudste gedeelte, Habana Vieja, werd volledig gerestaureerd. Dit stadsdeel zit vol historische bezienswaardigheden. We bezoeken er het Real Fuerza Fort bij de monding van de baai, evenals 3 forten van waar je een mooi uitzicht over de stad hebt. Ook het stadsmuseum staat op het programma, het vroegere Paleis van de Capitanes Generales aan de Plaza de Armas.

Mojito's en oldtimers

Tijd voor een drankje. Wat dacht je van een mojito? De 'place to be' is hiervoor de beroemde bar Bodeguita del Medio. Mojito was de favoriete drank van schrijver Ernest Hemingway, en wie zijn wij om hem ongelijk te geven? Onder begeleiding van onze lokale gids maken we verder een interessante stadswandeling door dit deel van Havana.

Op het eerste gezicht lijkt het dat de tijd in Cuba is blijven stilstaan. Maar misschien komt dat gevoel van nostalgie, vooral door de Amerikaanse oude auto's in de straatbeeld. Tot voor kort mochten Cubanen geen nieuwe auto kopen, maar intussen zijn die regels versoepeld. De oldtimers worden druk opgepoetst en echt vertroeteld door de eigenaars!

Cuba lokale markt
Couleur locale op een lokale markt

Fidel en Che

Een rondreis door Cuba zou niet compleet zijn zonder Fidel Castro. Hij, samen met vrijheidsstrijder Ernesto 'Che' Guevara, zijn overal vertegenwoordigd in het straatbeeld, in de vorm van affiches en graffiti. Je kunt de revolutionaire sfeer opsnuiven met een bezoek aan het Museo de la Revolucion, in het vroegere presidentiële paleis. In de tuin ligt het jacht 'Granma', waarmee Fidel met zijn strijdmakkers in 1956 uit Mexico kwam varen. Voorts bezoeken we El Capitolio, pal in hartje van Havana. Het gebouw was tot de Revolutie de zetel van de Cubaanse regering naar het beeld van het Capitool in Washington. 's Avonds kun je flaneren over de zeeboulevard Malecón: het is hét trefpunt voor Cubanen en toeristen. 

We verlaten Havana en rijden naar Pinar del Rio, de hoofdplaats van de gelijknamige provincie. De provincie Pinar del Rio is bekend als het centrum van de tabaksteelt. We rijden door het vlakke land rond Viñales. Het is een geweldig landschap, overal zie je kalkstenen heuvels, mogotes genoemd. Deze mogotes vind je enkel in het Caribische gebied. We zijn hier 2 dagen, in deze tijd moet je zeker een bezoek brengen aan de Viñales Vallei. Dat kan te voet, maar je kunt de vallei ook te paard verkennen. Een unieke ervaring! Zeker bij zonsop- en ondergang zijn de uitzichten over de vallei spectaculair. De ochtendmist hangt dan nog laag waardoor de raadselachtige mogotes boven de sluiers uittorenen. We logeren twee dagen in deze regio. Hier zullen we ook een bezoek brengen aan een fabriek die hét Cubaanse exportproduct maakt: sigaren!

Het Varkensbaai-incident

Verder naar Cienfuegos. De rit is prachtig, over de Cubaanse zuidkust naar het schiereiland Zapata. Je ziet het landschap veranderen, van het uitzicht met mogotes naar het moerassige landschap van Zapata. Te midden van deze moerassen ligt Bahia de Cochinos, of de Varkensbaai. De baai is bekend geworden door het zogenaamde Varkensbaai-incident. Toen werd hier een Amerikaanse inval - van rechtse Cubaanse huurlingen, tegen het regime van Castro - afslagen. Een klein momument herinnert aan deze, voor Cubanen erg belangrijke, strijd. En het mag zeker niet ontbreken op jouw rondreis.

Een eiland met zeer grote en interessante geschiedenis. Uniek en met geen ander land te vergelijken. De verschillende landschappen, authentieke stadjes, oude auto's, geuren en kleuren zijn geweldig! Maar vooral de muziek en het dansen heeft mij 3 weken laten genieten! Dank!- Mieke, Antonio & Guillermo!

Een tocht met de fietstaxi

Het fraaie gerestaureerde centrale plein, met het Tomas Terry-theater uit 1889 en het Valle-paleis uit 1919, is dé blikvanger van de havenstad Cienfuegos, onze pleisterplaats voor de komende 2 nachten. We overnachten in een hotel aan de kust, waar je leuk kunt snorkelen, duiken of zeilen. Je kunt ook wandeltochten maken door de kalksteengrotten. 

De volgende stop is Trinidad, een stad die ook op de Werelderfgoedlijst prijkt. Trinidad werd rijk door suikerrietproductie in de 19de eeuw. Vandaag is het een aangename stad, vol interessante bezienswaardigheden, een koloniaal centrum, bont gekleurde huizen en leuke straatjes en steegjes. In de Valle de los Ingenios kun je de oude suikerfabrieken bezoeken. Of ben je een liefhebber van zee, zon strand en ontspanning? Dan ben je hier ook op het juiste adres!

Na Trinidad reizen we door naar Camagüey, de eindbestemming van vandaag. We rijden door een vlak landschap, dat vooral gebruikt wordt voor veeteelt. Camagüey heeft een charmant centrum met bochtige steegjes en koloniale huizen. In het centrum vind je een aantal prachtige kerken. We maken hier een toertje met de fietstaxi. 

In het hoofdkwartier van El Comandante

Op naar de volgende halte op onze rondreis: de Sierra Maestra, de grootste bergketen van het land. Dit wordt een tocht doorheen diverse koffie-, bananen- en cacaoplantages. Ons hotel is ideaal gelegen, op een prachtige locatie vanwaar we een geweldig uitzicht hebben op de bergen. Een tip? Maak een excursie naar de Comandancia de la Plata. In de jaren 50 was deze plek was het hoofdkwartier van Fidel Castro. Je vindt er vandaag een veldhospitaal en een radiostation.

Santiago de Cuba staat eveneens op de Werelderfgoedlijst. Het is de tweede grootste stad van het land. Santiago telt vele monumenten, zoals onder meer de kathedraal. De stad is op verschillende heuvels gebouwd en de steile, smalle straatjes bepalen dan ook grotendeels het stadsbeeld.

De triomf van Che Guevara

Hier, in Santiago, begon destijds de Cubaanse revolutie van Fidel. Vandaag is de plek een museum. Even verder ligt de rumfabriek van Bacardi. Helaas: die is niet te bezoeken, maar je kunt er wel de verschillende rumsoorten proeven die Cuba rijk is! Santiago is ook de stad waar het hart van de typische Cubaanse son-muziek hard klopt. Durf je je eigen muzikale talent ten gehore te brengen? In het café Casa de la Trova kan het. 

De rondreis zit er bijna op als je op dag 16 in Guardalavaca arriveert. De plek staat voor hagelwitte stranden en azuurblauwe wateren, dus hier kan je twee dagen uitrusten en genieten van zalig nietsdoen. Hierna reizen we door naar Santa Clara. De stad is beroemd geworden door zijn rol in de Cubaanse Revolutie. Het is op deze plek dat Che Guevara erin slaagde om met 300 man de stad te veroveren die door 3000 soldaten van toenmalig president Batista werd verdedigd. De slag wordt herdacht met een indrukwekkend monument op de Plaza de la Revolución. Santa Clara is ook een studentenstad, wat voor extra sfeer zorgt in de stad.

Via Havana vatten we de terugreis aan, terug naar huis. Cuba is een echt uniek eiland. Zal dat veranderen? Vooral sinds het overlijden van Fidel Castro zeggen sommigen dat het 'echte' Cuba niet meer is. We hebben geen glazen bol, maar deze rondreis biedt alvast dé kans om nog van oude, vertrouwde Cuba te proeven!

Meer info over deze rondreis in Cuba

Deze groepsrondreis in Cuba wordt georganiseerd door Djoser. Prijs vanaf € 2.195 per persoon inclusief internationale vluchten, lokaal transport en alle vermelde maaltijden en excursies. Aantrekkelijke toeslagen voor single supplement.

Tijdens deze rondreis verblijf je in uitstekende, middenklasse hotels. De hoogtepunten, zoals de natuurparken, liggen vaak dichtbij. Bij Djoser is er geen sprake van een strak reisschema. Je kunt natuurlijk gebruik maken het voorgestelde reisplan, maar dat is zeker geen verplichting.

Meer info