thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenPura Cuba Travel biedt u aan:Rondreis CubaMeer info
Rondreizen Caraïben rondreis.be

Back to the Fifties16-daagse groepsrondreis Cuba

vanaf € 1.095pp
Pura Cuba Travel

Kennismaking met het échte Cubaanse levenPer oldtimer door Cuba rondreizen, met overnachtingen bij lokale families

Wie aan Cuba denkt, denkt aan zonovergoten stranden. Aan oldtimers, koloniale steden en lekkere cocktails. Het lijkt wel of op iedere hoek van de straat muziek wordt gemaakt. Straten van bruisende koloniale steden, gedeeltelijk vervallen, gedeeltelijk gerestaureerd. Het leven van de vriendelijke en extraverte Cubanen speelt zich vooral buiten af. Er wordt een potje domino gespeeld en urenlang gesleuteld aan de oude Amerikaanse auto's. Deze oude Amerikaanse auto´s uit de jaren vijftig staan centraal in deze bijzondere groepsrondreis per oldtimer.

Vanuit bruisend Havana verken je achtereenvolgens het kleurrijke platteland rondom Viñales, de tropische natuur van Soroa, de kolonialesteden Cienfuegos en Trinidad. De stad van revolutionair Che Guevara, Santa Clara en het koloniale stadje Remedios. We sluiten de reis af aan de azuurblauwe zee met je voeten in het witte zand van Cayo Las Brujas. Tijdens deze reis leer je het échte Cubaanse leven kennen, omdat je niet in de grote staatshotels overnacht maar in gezellige casas particulares. Dat zijn een soort B&B's waarbij je overnacht bij de Cubanen thuis.

Je begint de rondreis in de hoofdstad Havana. Je wordt in een oldtimer uit de jaren vijftig naar de stad gebracht. Deze auto wordt je reisgenoot. Voor het verhaal achter die beroemde oldtimers moeten we terug naar de communistische revolutie van de jaren '50. Toen werd de verkoop van auto´s en huizen verboden. Cubanen mochten alleen de auto´s behouden die zij op dat moment in hun bezit hadden. Pas in 2011 werd deze wet versoepeld en mochten ook nieuwe en tweedehandse auto's worden verkocht. Tot die tijd hadden Cubanen geen andere keuze dan die oude auto´s uit de jaren vijftig aan de praat te houden.

Het oude koloniale centrum Habana Vieja verkennen

Je wordt verwelkomd door een lokale familie. In hun casa particular slaap je je eerste nacht op Cubaanse bodem. Onder het genot van een heerlijke mojito, met salsamuziek als achtergrond, laat je Havana op je inwerken. Dit wordt een reis om nooit te vergeten, dat weet je nu al.

We beginnen met een rondleiding door Havana. Je bezoekt er de kunstenaarsstraat Callejón de Hamel, de universiteit van Havana en de Plaza de la Revolución. Op een kleine afstand van Havana ligt de buitenwijk Miramar. Je rijdt er naartoe via de zeeboulevard Malecón. Habana Vieja is het oude koloniale centrum. Dit is het échte Havana, hier kun je zien hoe de lokale bevolking leeft en werkt.

Rondreis per oldtimer door Cuba op rondreis.be
Per oldtimer door Cuba rondreizen

Genieten van de Cubaanse sfeer

De volgende dag ben je vrij. Ga een museum bezoeken of verdwaal in de stad. Of maak een praatje met de oudere mensen die domino spelen of kijk met bewondering naar de vaardigheid van mensen die aan hun oldtimers sleutelen.

Na een gezellige overnachting bezoek je een tabaksfabriek. De beste tabak komt uit de provincie Pinar del Rio. Daar worden de beroemde Cohiba's en Montechristo's nog altijd met de hand gerold. Tussen de tabaksvelden zie je steile, kalkstenen heuvels, mogotes worden ze genoemd. Je bereikt het dorp Viñales, één van de belangrijke centra van de tabaksteelt. Maar tabak is niet het enige dat hier wordt verbouwd. Zoete aardappelen, cassave of koffie: het groeit allemaal op de vruchtbare velden van Viñales. De boeren gebruiken verschillende vervoersmiddelen voor het werk op het land. Paard en wagen, ossenkarren of rammelende tractoren: je ziet het hier allemaal. We overnachten in casas particulares die speciaal door Pura Cuba Travel zijn gekozen. Slaap zacht!

Platteland en bountyeilandjes

De dag erna kun je Viñales nog wat verder ontdekken. Te paard of te voet wandel je langs de tabaksvelden en de grillige kalkstenen heuvels. Een lokale boer leert je hoe je je eigen sigaar rolt.  Zo vind je in de Cueva de Santo Tomas het grootste grottenstelsel ter wereld. Vanmiddag kun je erheen: verdwaal in de grillige kalksteenformaties en in de nauwe gangen. Thuisgekomen in je casa particular, geniet je na van een rijk gevulde dag. Als je nog puf hebt, kun je nog een dansje wagen op de live muziek in het dorp.

Heerlijk even een dagje ontspannen op het bounty eilandje Cayo Jutías. Wit zand en kristalhelder zeewater. Je kunt hier ook al snorkelend of duikend de onderwaterwereld te leren kennen.

Pura Cuba had ons beloofd alle in´s en out´s van het Cubaanse leven te laten zien, nou dat is voor 100% gelukt en wat hebben we ervan genoten!- Gerard en Agnes Köhler

Tropische natuur 

Na rust is het tijd voor actie. We rijden in onze oldtimers naar het dorpje Soroa. Het is schitterend gelegen in het tropisch regenwoud in de bergketen Sierra del Rosario. Je bezoekt de orchideeëntuin van Soroa en de 22 meter hoge waterval is zeker een bezoek waard. Verder kun je in de omgeving mooie wandelingen maken. We logeren vanavond in één van de casas particulares die de plaats rijk is.

De volgende dag heb je een lange reisdag voor de boeg. Helemaal naar de havenstad Cienfuegos, zeven uur rijden. Cienfuegos wordt de parel van het zuiden genoemd, omdat de stad gebouwd is rondom een tropische baai. Je loopt langs prachtige paleizen, sfeervolle theaters en kleurrijke gebouwen. 's Avonds is de lange boulevard, die langs de baai loopt, dé place to be. De stad is niet erg toeristisch maar net dat maakt Cienfuegos des te gezelliger! Onze B&B van vanavond is een huis in koloniale stijl.

Trinidad, één van de oudste steden van het land

De volgende halte op de rondreis door Cuba is Trinidad. Deze stad heeft een centrum dat erkend is als UNESCO-werelderfgoed. Het is dan ook één van de oudste steden van Cuba en vooral op cultureel vlak is er heel wat te beleven. Het koloniale centrum is geheel intact gebleven. Het is net een openluchtmuseum met pastelkleurige huizen, hoge gevels, prachtig smeedwerk op de deuren en vensters. 's Avonds kun je genieten van een lekker maal en gezellige muziek. En natuurlijk van een cocktail! Er zijn bijna geen hotels in het centrum van Trinidad. Maar wel de reeds gekende casas particulares! Het maakt dat jij je kunt onderdompelen in de sfeer van de stad!

We blijven nog twee volle dagen in Trinidad. Verken de omgeving, slenter door de straatjes, koop enkele souvenirs op de markt, bezoek interessante musea, zoals het Museo Romántico. Voor wie het wat rustig aan wil doen, kunnen we Playa Ancón aanraden. Dit strand ligt op een boogscheut van Trinidad, vlakbij de azuurblauwe Caribische Zee. Hier is het heerlijk ontspannen! Doe je liever iets actiefs? Je kunt er ook een mooie wandeling maken, El Cubano, dwars door het natuurgebied Topes de Collantes. Aan jou de keuze!

Santa Clara:  de stad van revolutionair Che Guevara

We trekken de volgende dag naar Santa Clara. In Santa Clara won Che Guevara de laatste slag tegen het bewind van Batista en was de revolutie een feit. Net buiten de stad staat een groot standbeeld en is er een museum gewijd aan de grootste revolutionaire held van Cuba: Che Guevara.  

Daarna rijden we verder naar Remedios, een sfeervol koloniaal stadje.  We overnachten in diverse casas particulares allemaal in koloniale stijl. Vanmiddag verkennen we het stadje met een ander Cubaans vervoersmiddel: de fietstaxi. Je krijgt een heel ander beeld van de stad vanaf de fiets!

De laatste dagen van de rondreis spendeer je in Cayo Las Brujas. Via de Pedraplén, een 48 kilometer lange dam, met 45 bruggen naar de eilandjes die voor de kust liggen, rijden we met de oldtimers naar het eilandje Cayo Las Brujas. Heerlijk genieten met je voeten in het zand en in je hand een heerlijke cocktail met Cubaanse rum of zwemmen en snorkelen in het azuurblauwe zeewater.

Adíos Cuba! Op onze laatste dag brengen de oldtimers ons weer naar Havana, waar we op het vliegtuig stappen, op weg naar huis. Het is een mooie, ontspannende en leerrijke rondreis geweest. Behalve herinneringen hou je er ook een aantal mooie vriendschappen en een uitgebreide Cubaanse ´familie´ aan over.

Meer info over deze rondreis in Cuba

Deze groepsrondreis in Cuba wordt georganiseerd door Pura Cuba Travel. Prijs vanaf € 1.095 per persoon inclusief vervoer per oldtimer met chauffeur; exclusief internationale vluchten.

Meer info

Helaas, deze rondreis is niet meer beschikbaar

Maar neem gerust een kijkje op de website en laat je overtuigen door onze authentieke rondreisverhalen.

Bekijk alle rondreizen