thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenRiksja Travel biedt u aan:Rondreis CubaMeer info
Rondreizen Caraïben rondreis.be

Toeren van pleintjes naar palmenstrand16-daagse individuele autorondreis Cuba

vanaf € 1.498pp
Riksja Travel

Over koffie, rum, koloniale steden en hagelwitte zandstrandenTwee weken rondreizen door Cuba

Een rondreis door Cuba waarbij je alle hoogtepunten van dit geweldige eiland aandoet. Het land associëren we met koffie, rum, tabak en suikerriet maar er is nog zoveel meer. Je bezoekt koloniale steden en uitgestrekte stranden. Riksja Cuba, onderdeel van Riksja Travel, laat je uitgebreid kennis maken met west en midden Cuba.

Je begint je rondreis in Havana Vieja. Na Havana zet je koers richting de heuvels van plattelandsdorp Viñales. Vervolgens ga je naar het ontspannende eiland Cayo Levisa. Dan rij je naar de stad Las Terrazas, over koffieplantages met een weelderige natuur. In Trinidad logeer je in een B&B, zo kom een stuk dichter bij de lokale bevolking. Vervolgens kun je uitblazen in Cayo las Brujas. Je sluit de reis af met een groet aan Che Guevara in Santa Clara.

Als je landt in Havana staat je chauffeur je op te wachten. Hij neemt je mee op sleeptouw gedurende je eerste uren in Cuba, in een Amerikaanse oldtimer. Wat je ziet bij aankomst is onwezenlijk: overal dezelfde mooie oldtimers, muziek die op sfeervolle pleintjes en in gezellige bars weerklinkt, muzikanten die spontaan samen beginnen te spelen. Je bent in dé grootste koloniale stad van Latijns-Amerika. Je logeert hier in een hotel op amper 10 minuten stappen van Havana Vieja. Het hotel dateert uit de jaren 50 maar net daardoor heeft het een authentieke uitstraling. Dineer de eerste avond op de Plaza de la Cathedral en kijk uit over de stad. Dit zal een reis zijn om nooit te vergeten, dat weet je nu al...

Mojito's drinken met Hemingway in Bodeguita del Medio

De volgende dag is het tijd voor een grondige verkenning van Havana. Je dwaalt door de smalle straatjes en komt op uitgestrekte pleinen, bij mooie kerken en musea. De statige herenhuizen staan naast vervallen barakken, een vreemde combinatie... Ga iets eten in het centrum en drink een Cuba Libre, zowat de nationale cocktail in dit land. Ga nog een wandeling maken richting El Capitolio, tot de Cubaanse Revolutie de zetel van de Cubaanse regering. Heb je nog tijd voor een mooie afsluiter van deze rijk gevulde dag, ga dan naar de beroemde bar Bodeguita del Medio. De bar was de tweede thuis van Ernest Hemingway.

Varadero strandvakantie rondreis.be
Het strand van Varadero

Glooiende heuvels en mojotes

's Anderendaags verlaat je de hoofdstad. Je haalt je huurauto op en rijdt richting Viñales. Het is een rustige rit langs meren en tropische bossen. Wanneer je in Piñar del Rio van de autoweg gaat, verandert het landschap. Je rijdt tussen glooiende heuvels en in de verte verschijnen mojotes, de kleine stompe bergen die typisch zijn voor deze streek. Cubaanse tabak wordt geteeld tussen de mojotes. Je verblijft hier in Viñales in een klein hotel met uitzicht over de groene vallei. In het zwembad kan je een verfrissende duik nemen!

Vanmorgen staat er een wandeling door de tabaksvelden op het programma. Je kan ook gebruik maken van Cubaanse werkpaarden: ze zijn net zo typisch als tabak en rum. Vooral in deze regio worden de werkpaarden vaak gebruikt: ze zijn klein en gemakkelijk te mennen. We kochten enkele sigaren van een boer, niet om op roken maar als souvenir! 's Middags ben je vrij. Misschien een tip? Ga Viñales te voet verkennen. Tijdens de wandeling doorkruis je één van mojotes via een tunnel en bezoek je een traditionele boerderij. 

Zalig nietsdoen in Cayo Levisa

Vandaag ga je varen! De bestemming voor de volgende twee dagen is het tropische eiland Cayo Levisa. Er is een restaurant op het eiland, een bar en een winkeltje. Het hotel is opgevat als een serie huisjes, deels aan het strand en deels in de tuin. Je brengt je dag door al lezend, luierend of wandelend. Wil je liever iets actiefs? Er is ook mogelijkheid tot snorkelen of je kunt een duikinitiatie volgen.

De volgende dag rij je naar Las Terrazas. Het is een weelderige groene strook met veel bloemen en varens. De reisorganisatie heeft een kamer gereserveerd in een ecolodge. Je kamer kijkt uit over Las Terrazas en het meer. Ga vanavond iets eten in één van de restaurants die de stad rijk is.

De tocht door Vinales was heel mooi, heel groen, met allerlei verschillende vegetatie: tabak, bananen-, kokos- en avocadobomen, koffiestruiken, suikerriet, etc. We zijn ook gestopt bij een aantal van de kleine huisjes waar we zelfgebrande koffie en versgeperst suikerrietsap gedronken hebben en een oud mannetje ons liet zien hoe sigaren gerold worden.- Reizigers Cari en Goos Jan

Verbroederen met Cubanen

Vandaag heb je tijd om Las Terrazas eens grondig te ontdekken. Je neemt je huurauto en gaat op tocht in de streek. Je passeert koffieplantages, een tropische tuin en verbroedert met Cubanen. De ruïnes van slavenbarakken bij de koffieplantages herinneren aan een donkere bladzijde uit de geschiedenis van Cuba... 

Geef je ogen de kost in Trinidad

Terug naar Havana. De stad ligt namelijk op je weg naar Trinidad. Onderweg rijd je voorbij de Varkensbaai waar Cubaanse ballingen, gesteund door de Amerikaanse president J.F. Kennedy, Cuba binnenvielen. Vervolgens is er een koffiestop voorzien in Cienfuegos. Deze stad is rijk aan Franse architectuur. Drink je kop koffie bij het levendige centrale plein. Daarna zet je je weg voort richting Trinidad waar je wordt verwacht bij een lokaal gezin, in een B&B. Alleen door je tussen de Cubanen te begeven, kun je een goed beeld krijgen van het dagelijkse leven van de mensen zelf. Dat kun je meteen 's avonds doen, bij een uitstap in Trinidad!

De dag erna vat je de stad nog beter. Nu snap je waarom Trinidad door de UNESCO uitgeroepen werd tot Werelderfgoed: smalle straatjes, lage huizen, opnieuw die mooie oldtimers overal, gezellige cafés en bars waaruit muziek klinkt. Rondom het centrale plein, Plaza Mayor, het kloppende hart van de stad, vind je de meeste bezienswaardigheden. Zoals het San Francisco klooster met klokkentoren, het symbool van de stad. Het Museo Romántico is het 'Mooiste Huis van Trinidad'. Het allerbeste beeld van de stad krijg je echter als je met een gids een fietstaxi tour maakt door de buitenwijken. Je rijdt voorbij scholen, sigarenfabrieken, kraampjes met vers fruit en een keramiekwerkplaats en krijgt veel informatie over het dagelijkse leven in Cuba. Dan heb je het gevoel dat je het land en zijn inwoners begint te doorgronden...

Met de auto door zee

Je laat Trinidad achter je en de volgende dag zet je koers richting Cayo las Brujas, een eiland waar je gewoon kunt naartoe rijden! Echt spectaculair, je rijdt over El Pedraplen, een weg door zee. Als je geluk hebt kun je flamingo's, arenden en pelikanen ontwaren.

Che Guevara groeten in Santa Clara

Het hotel waar je de volgende dagen logeert is bijzonder. Je verblijft in één van de 24 huisjes in de mangrovebossen. Als je zin hebt om een excursie te maken, kan je die vanavond al reserveren bij de haven. De volgende dag van je rondreis moet niets en kan alles. Luieren op het strand met een cocktail in de hand is één optie. De tweede optie is de iets actievere: ga mee met een catamaran en ga snorkelen of duiken.

Vandaag is je laatste halte: Santa Clara. De plaats is een verkeersknooppunt, daarnaast is het ook een universitair en agrarisch centrum. Maar dé reden dat mensen naar hier komen is het mausoleum van Che Guevara. Nadat hij werd vermoord door Boliviaanse militairen werden zijn beenderen hier bijzet. Che won hier namelijk een belangrijke slag in zijn strijd tegen generaal Batista. Naast het grafmonument herinneren nog andere zaken aan Che: een museum met zijn kleding en geweren. 

We logeren in een B&B, net als in Trinidad. De dag nadien is je rondreis compleet: je rijdt naar Varadero of Havana waar je op het vliegtuig stapt. Met Cubaanse muziek in je oren en beelden van suikerrietplantages en tabaksvelden op je netvlies besef je: de rondreis naar Cuba zal je nooit vergeten...

Meer info over deze rondreis in Cuba

Deze individuele rondreis in Cuba wordt georganiseerd door Riksja Cuba, onderdeel van Riksja Travel. Prijs vanaf € 1.428 per persoon (exclusief internationale vluchten).

Meer info