thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenCaractere biedt u aan:Rondreis GriekenlandMeer info
Rondreizen door Halkidikí (Griekenland) op rondreis.be

Rondreis Griekenland: HalkidikíEen wonderlijk stukje Griekenland

vanaf € 665pp
Caractere

Een 8-daagse kennismaking met het Makedonische schiereilandIndividuele rondreis

Welkom op Halkidikí, het Griekse schiereiland met 'de drie vingers'. Die vingers zijn het oostelijke Athos, het middelste Sithonía en het westelijke Kassandra. Hier ontstonden mysterieuze mythen en legendes, hier werd de grote wijsgeer Aristoteles geboren, hier streden volkeren en hun legers om macht. Dit alles in een decor van een azuurblauw zee, van dichte bossen en van ongerepte heuvels.

Tijdens deze reis ontdek je alle uithoeken van het schiereiland Halkidikí. Je bezoekt er authentieke dorpjes, archeologische schatten en eindeloze stranden. Het klimaat is alvast schitterend: daar zorgt het microklimaat voor. Buitengewoon!

Beginnen in Thessaloniki

We landen in Thessaloniki, we zullen hier twee dagen blijven. Voldoende tijd dus om de tweede grootste stad van Griekenland te ontdekken! Thessaloniki (of kortweg Saloniki) is de hoofdstad van de regio Centraal-Macedonië. De stad heeft een rijke geschiedenis maar welke Griekse stad heeft dat niet? Thessaloniki is gebouwd tegen de heuvel Chortiatis. Ten westen ligt de rivier de Axios, in het oosten liggen de schilderachtige meren Koronia en Volvis. Ten zuiden van Thessaloniki ligt dan het schiereiland Halkidikí, onze bestemming!

Maar eerst Thessaloniki verkennen! De stad is erkend door Unesco om zijn vroeg-christelijke en byzantijnse monumenten. Maar daarnaast heeft Thessaloniki nog veel andere hoogtepunten. Zoals de Lefkos Pyrgos of de Witte Toren, een beroemde bezienswaardigheid van de stad. De Witte Toren wordt vaak als symbool voor Thessaloniki gebruikt. De Ottomanen bouwden de Witte Toren in de 15e eeuw, aanvankelijk werd deze als verdedigingstoren gebruikt, later als gevangenis. Verder op je lijst: het imposante archeologisch museum en het museum van de Byzantijnse cultuur.

De Boog van Galerius is een triomfboog ter ere van keizer Galerius en de Agios Dimitrios is de grootste kerk van Griekenland. Liefhebbers van vroegchristelijke architectuur moeten zeker de kerk van Acheiropoiètos bezoeken: gebouwd in de 4de eeuw is het de best bewaard gebleven vroegchristelijke basiliek in Griekenland. Ga zeker eens een kijkje nemen op de kleurrijke bazaar! We logeren deze tweedaagse in het viersterren boetiekhotel The Excelsior / City Design Hotel.

Athos klooster
Athos klooster

Naar de prachtige kusten van Halkidikí

Op dag drie kan de rondreis echt van start gaan. Je haalt je huurauto op in de luchthaven van Thessaloniki en zet koers richting de drie schiereilanden van Halkidiki: Kassandra, Sithonía en Athos! Bij Caractère is men zeer flexibel, daarom heb je de keuze of je deze beleefreis (telkens 5 nachten) maakt vanuit Sani Beach Club of Sani Asterias Suites in Sani; Ekies all Senses Resort in Vourvouroú; of hotel Eagles Palace in Ouranoupoli. Afhankelijk van de ligging van jouw hotel wordt het programma hierna aangepast. In onderstaande tekst gaan we uit van een vertrek in Kassandra.

Kassandra: een groene parel

De volgende dag zetten we koers naar Kassandra, dichtbij Thessaloniki. Het is een aangenaam ritje over de heuvels. Je rijdt voorbij een prachtige groene natuur, charmante vissersplaatsjes, bedrijvige toeristische stadjes. Zoals Néa Fókea, een plaats met een Byzantijnse toren die stamt uit 1407. Een ideale plaats voor een eerste stop! Verder op je reisweg: de tempels van Amon Zeus in Kalithéa. In Mendi heb je een antieke vissershaven en in Possidi tref je de Poseidontempel en de vuurtoren aan. Een mogelijk laatste stop op de rondreis door Kassandra is Síviri. Maak hier een wandeling onder de rotsklippen bij het maagdelijke strand. 

Als je nog tijd over hebt, kan je een grot bij Petralona bezoeken. De grot is belangrijk, omdat hier het skelet van de oudste mensachtigen werd opgegraven. Ze leefden een miljoen jaar geleden tijdens een van de ijstijden. Diverse vondsten uit deze grot zijn te bekijken in een antropologisch museum.

Terwijl mijn vrouw deelnam aan een boottocht rond de Athosberg kon ik hem effectief bezoeken. Nadien samen genoten van een subliem diner en schitterende wijnen.- Jos Bomans

Sithonía, het schiereiland met de mooiste vegetatie van Halkidikí

Stille baaien, verlaten stranden en het mooiste groen van Halkidikí? Dat moet Sithonía zijn. Het landschap van Sithonía is erg ruig en grote delen zijn heuvelachtig. Voorts heeft Sithonía heel veel stranden en diverse dorpjes die een bezoek waard zijn. Zoals Pórto Koufó, een charmant vissersdorpje. Vervolgens naar de prachtige stranden van Armenistís en Platanítsi. Een bezoek aan de antieke en Byzantijnse ruïnes van Toróni moet je zeker doen, een glaasje wijn drinken in Pórto Carrás ook. We keren terug via het ongerepte Parthenónas. Dit is een van mooiste dorpen van de regio.

Naar Athos: bezinnen op de Heilige Berg

Dag 6 van de rondreis staat in het teken van een bezoek aan het monnikeneiland Athos. We bezoeken eerst Ágios Nikólaos Chrissokámaros, een havenstadje. We trekken verder naar de ongerepte dorpjes Arnéa, Megáli Panayía en Gomáti. Langs de graftombes van Ákanthos bij Iërissós naar Ouranoúpoli, poort van de mystieke Áthosberg. Het is even schrikken voor vrouwen, want nabij Ouranoupoli staan borden met de tekst: 'Verboden voor vrouwen'. Als vrouw ben je veroordeeld tot een boottocht rond de berg. Schepen leggen aan aan het strand van Dáfni, waar dan enkel mannen boven de 21 jaar even aan wal mogen. Met het Buitengewoon Mystiek-programma kun je je rondreis nog vier dagen verlengen. Meer hierover lees je verderop.

Afsluiten in schoonheid op de Profítis Ilías-berg

We eindigen de rondreis in schoonheid. Nu je alledrie de landtongen gezien hebt, is het tijd om ze eens samen te zien. De Profítis Ilías-berg is daarvoor de perfecte locatie. De berg ligt 25 kilometer buiten het charmante Polýgros en biedt een adembenemend uitzicht over de drie schiereilanden van Halkidikí. Dit moet je gezien hebben! In Polygyros is een interessant archeologisch museum met overblijfselen uit heel Halkidiki. Je krijg er een goed beeld van de geschiedenis van de streek.

We bezoeken daarna de 6de-eeuwse basiliek in Nikíti. Het schilderachtige plaatsje is een populaire bestemming voor toeristen. Aanvankelijk alleen bij de Grieken zelf, tot wanneer in de jaren 70 ook toeristen uit Duitsland en Oostenrijk de stad ontdekken. We keren terug naar het hotel waar we nog kunnen nakaarten over deze prachtige reis!

Buitengewoon Mystiek: 4 extra dagen op de Heilige Berg

De Athosberg is een curiosum. Een plek waar vrouwen onder geen beding welkom zijn, is op zijn minst anders te noemen... Zelf vrouwelijke huisdieren zijn verboden! Toch kan het allemaal op de Athosberg. Als autonome monnikenstaat legt de Athosberg rechtstreekse verantwoording af aan het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel. Jammer voor vrouwelijke bezoekers! Ze kunnen echter, als troostprijs, een ferry nemen en rond de Athosberg varen. 

Zonde dat vrouwen hier niet zijn toegelaten, want een bezoek aan de Athosberg is écht wel de moeite waard. Je vindt er de oudste kerk van het schiereiland, die van Protatos, waar je muurschilderingen van de grote Manuel Panselinos ziet. In het Buitengewoon-pakket worden de reizigers per taxiboot naar de Heilige Berg gebracht. Aldaar volgt nog een bezoek aan enkele kloosters. Enkel het bezoek aan de berg zelf is voor dames verboden, de rest van deze uitbreiding kunnen zij natuurlijk wél meedoen. Naast de boottocht rondom de Athosberg kan iedereen genieten van het gastronomisch diner in het schitterend gelegen Eagles Palace-Hotel en een uitstap naar een traditionele wijngaard. Incluis proeverij! Het spreekt voor zich dat een bezoek aan de Heilige Berg een vrij exclusieve aangelegenheid is. Tijdig reserveren (uiterlijk drie maanden op voorhand) is dus de boodschap!

Meer info over deze rondreis in Griekenland

Deze 8-daagse individuele rondreis vanaf 2 personen in Halkidikí van Caractère is boekbaar via je reisagent. Wie de Heilige Athos berg wil bezoeken, meldt dit bij boeking. Uiteraard kan je er ook voor opteren je rondreis te starten met het Buitengewoon arrangement.

Meer informatie over het 'Buitengewoon Mystiek' arrangement vind je in de brochure 'Buitengewoon' op pagina 66 en 67.

Meer info

Helaas, deze rondreis is niet meer beschikbaar

Maar neem gerust een kijkje op de website en laat je overtuigen door onze authentieke rondreisverhalen.

Bekijk alle rondreizen