thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenRoss Holidays biedt u aan:Rondreis GriekenlandMeer info
Rondreis Griekenland

Autorondreis Klassiek GriekenlandOntdek het indrukwekkende vasteland van Griekenland

vanaf € 694pp
Ross Holidays

Kennismaking met de Griekse natuur en cultuurIndrukwekkend, veelzijdig en boeiend

Het Griekse vasteland ontdekken, waar de wortels van onze beschaving liggen? Dat moet ieder mens eigenlijk eens gedaan hebben. Het vasteland is gemakkelijk met de wagen te verkennen: de afstanden zijn heel goed te doen. Via de mooiste autoroutes bereik je de hoogtepunten van het land. Athene natuurlijk, maar ook Delfi, Olympia, het Byzantijns handelsbolwerk Monemvasia, Langadia en Mycene bezoeken we. Je maakt deze rondreis met Ross Holidays én per huurauto, die staat voor je klaar wanneer je landt in Athene.

De reis begint in de Griekse hoofdstad Athene, hier is jouw hotel. Het centrum van de stad heeft officieel zo'n 800.000 inwoners, maar het gehele stedelijke gebied van de metropool heeft ruim 5 miljoen inwoners. Athene is een mooie stad, meer dan de moeite waard! Athene is de stad van de Akropolis, het Dionysus-theater en het Olympisch Stadion: het antieke of het moderne? Die keuze moet jij maken! 

Niets ontgaat het Orakel van Delfi

Op dag 2 gaat de rondreis definitief van start. Bijna 200 kilometer moet er vandaag afgemalen worden, naar Delfi. Onderweg passeren we Distomou en Arachova. In de buurt van Distomou staat het klooster van Osios Loukas. Het klooster wordt gezien als een van de fraaiste Byzantijnse bouwwerken van Griekenland. Het klooster van Osios Loukas ligt op een hoogte van 1748 meter en heeft twee kerken: de Mariakerk en het Katholikon. De architectuur van het klooster wordt in architectonisch opzicht tot een van de belangrijkste van het land gerekend.

De volgende stop op de route is een echt plaatje. Arachova is een pittoresk dorp, dat met rode wijn, stoffen en handgeweven tapijten belangrijke troeven in handen heeft om de concurrentie aan te gaan met het veel bekendere Delfi.

Delfi is natuurlijk het bekendst om zijn orakel. In het oude Griekenland waren wel meer orakels, maar het Orakel van Delfi was wel het beroemdste. Het is gewijd aan de god Apollon en de oude Grieken kwamen van ver om het orakel raad te vragen, en bijstand bij moeilijke beslissingen. Het orakel ziet ten slotte alles! We overnachten onder het wakend oog van het orakel.

Arachova, een dorp op de berg Parnassos
Arachova, een dorp op de berg Parnassos

Een sprintje trekken in Olympia

Vandaag steken we de Golf van Korinthos over naar de Peloponnesos. Eerst gaan we de opgravingen van de tempel van Olympia bezoeken. De naamsovereenkomst met het gebergte Olympos is niet toevallig. Olympos was de vaste verblijfplaats van de Griekse goden. Op de Peloponnesos kwam de belangrijkste god Zeus om zich uitvoerig te laten aanbidden. Devote gelovigen deden dit in de tempel die ter ere van Zeus werd opgericht. Die tempel werd pas veel later ontdekt tijdens opgravingen, want de oorspronkelijke tempel werd verwoest door de Romeinen, toen zij over Griekenland heersten. Op deze plek werden in 776 v.Chr. de allereerste Olympische Spelen gehouden. Op deze historische plek overnachten we.

De volgende dag zetten we de rondreis voort in oostelijke richting. Langadia ligt op onze route en we bezoeken nog twee Arcadische dorpen: Dimitsána en Stemnitsa. Dimitsána is een schilderachtig dorpje met een rijke geschiedenis. Op de plek van het huidige Dimitsána lag vroeger de antieke stad Teuthis. Toen de Turken hier baas waren, begin 19de eeuw, groeide Dimitsána uit tot een clandestien onderwijscentrum. Hier kwamen verschillende geestelijke leiders van de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog vandaan. Vandaag kun je snuisteren in de unieke werken van de grote denkers, in de bibliotheek van Dimitsána. Of je kunt genieten van de stad en zijn pittoreske steegjes met de statige herenhuizen.

Naar de Arcadische roots van Griekenland 

Op je weg ligt ook het Arcadische dorp Stemnitsa, even schilderachtig gelegen als Dimitsána. De bewoners van dit, van oorsprong Slavische dorp hebben weinig hinder ondervonden van de Turkse overheersing. Dit kwam door haar geïsoleerde ligging. Stemnitsa bleef al die tijd een belangrijk centrum van handel en industrie. In het bijzonder de edelsmeedkunst was van oudsher dé specialiteit van Stemnitsa. Vandaag kun je nog steeds gouden en zilveren sieraden kopen. Er is ook een school voor goud- en zilversmeden in een oud herenhuis. Ga zeker een bezoek brengen aan het Volksmuseum: hier zie je hoe een werkplaats van een edelsmid er vroeger uitzag. We gaan tot slot van deze dag terug naar Langadia, waar je logeert. Neem zeker eens een kijkje in het dorp zelf. Langadia is ook een Arcadisch bergdorp, dat als een soort amfitheater gebouwd is. Geniet van het schitterende uitzicht over het smalle dal.

Goed verzorgde autorondreis, perfect te combineren met Andros- Een klant van Ross Holidays

Monemvasia: van ruïne tot middeleeuwse maar moderne stad 

De volgende stop op onze rondreis is een nieuw hoogtepunt. Je laat Langadia achter je en rijdt via Tripoli, Sparta en Mistras naar Monemvasia, onze volgende pleisterplaats. Sparta is natuurlijk wereldberoemd als cultuurcentrum. Door de Ilias van Homerus, door zijn faam als een van de belangrijkste ‚poleis’ -of stadsstaat- van Griekenland, door zijn Spartaanse opvoeding. Vlakbij Sparta ligt Mistras, een groot openluchtmuseum met vele restanten uit de antieke oudheid. Vele overblijfselen zijn hier opgegraven. 

We eindigen deze dag aan de kust in Monemvasia, waar ook ons hotel staat. Monemvasia is een historische Griekse vestingstad, op een rotsachtig schiereiland gelegen. De stad werd door de Turken volledig verwoest tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog in de 18de eeuw. Maar uit die verwoesting kwam iets moois: mensen bouwden huizen en gebouwen weer op, en zo kwam het middeleeuwse Monemvasia de 21ste eeuw binnen.

Vandaag zetten we de rondreis verder, via Leonidi naar Nafplion, in het noorden. Nafplion is eigenlijk een god, in de Griekse mythologie was hij de zoon van Poseidon, de god van de zee. Maar Nafplion was niet de eerste de beste: hij zou het alfabet bedacht hebben en was de stichter van de stad Nafplion. Er zijn veel historische bezienswaardigheden in de stad zoals de burcht van Palamidi, en antieke plaatsen als Mycene en Tiryns zijn de buurt. De burcht van Palamidi is een middeleeuwse, Venetiaanse vesting gelegen op de 220 meter hoge top van de Palamidi-heuvel die uittorent boven de stad. Maar bovenal komen mensen naar Nafplion omwille van de gezellige sfeer. De marmeren wegbedekking, de architectuur van de gebouwen, de smalle, mooie straatjes en de gezellige terrassen en restaurants... Het maakt van Nafplion een van de elegantere steden van het land. We overnachten hier.

Het theater van Epidavros: een sterk staaltje van akoestisch vernuft

De volgende dag leggen we 135 kilometer af naar onze laatste stop op de rondreis door Griekenland. We sluiten de reis af met twee hoogtepunten: Epidavros en Mycene. Epidavros is vooral beroemd om zijn theater. Het openluchttheater is één van de best bewaarde van Griekenland. Het theater van Epidavros, in 4de eeuw v.Chr. gebouwd, heeft de vorm van een grote schelp en werd tegen een heuvel gebouwd. Het theater bood plaats aan 14000 bezoekers en is een echt wonder van akoestisch vernuft. De bezoekers konden zelfs de gefluisterde woorden van de acteurs op het toneel verstaan! Dat wordt je uitvoerig gedemonstreerd door de gidsen. Vandaag worden nog steeds toneelvoorstellingen en optredens gehouden in dit machtige theater.

De rijke geschiedenis van Mycene

Iets meer in het zuiden ligt Mycene. De stad speelde een belangrijke rol in verschillende mythen, waaronder de Trojaanse verhalen en de werken van Homerus. De geschiedenis van Mycene gaat terug tot rond 2100 v.Chr.. De Myceners ontwikkelden een rijke cultuur en een hoge ontwikkelingsgraad. Mycene was ooit hét politieke en culturele centrum van de Myceense beschaving. Helaas, zoals dat vaak gaat, kwam na de bloei onvermijdelijk het verval. Plunderende Doriërs maakten een eind aan deze rijke, Myceense beschaving.

Op weg naar Athene passeren we de stad Korinthos en het bekende Kanaal van Korinthos. Weer in Athene geniet je van een glaasje ouzo met mezze erbij, of je eet een laatste bord souvlaki of moussaka. Een strandvakantie was dit allerminst. Maar je hebt het gevoel dat je de Griekse ziel beter begrijpt door deze zonovergoten rondreis doorheen de rijke geschiedenis van Griekenland!

Meer info over deze rondreis in Griekenland

Deze 8-daagse individuele autorondreis vanaf 2 personen in Griekenland kan gereserveerd worden bij Ross Holidays, Griekenland specialist.

Prijs vanaf €694 per persoon, inclusief vlucht, autohuur en overnachtingen met ontbijt.

Meer info

Helaas, deze rondreis is niet meer beschikbaar

Maar neem gerust een kijkje op de website en laat je overtuigen door onze authentieke rondreisverhalen.

Bekijk alle rondreizen