thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenHobo Reizen biedt u aan:Rondreis IranMeer info
Groepsreis Iran

Rondreis IranOp zoek naar de verfijnde Perzische traditie

vanaf € 2.810pp
Hobo Reizen

Aangenaam verrast door IranEen begeleide rondreis op onbekend terrein

Wedden dat je veel verwonderde blikken oogst als je zegt dat je een reis door Iran wilt maken? Nochtans is het land één van de mooiste van de wereld. De laatste 40 jaar echter ging de natie gebukt onder de religieuze dictatuur van de ayatollahs en later het totalitaire regime van president Ahmedinejad. Met de komst van president Rohani, een hervormer, kwam er weer licht op het gesluierde land. Het land zette zijn deuren open voor de nieuwsgierige wereldreiziger. Hobo Reizen biedt je de kans een unieke rondreis door het land te boeken.

Tabriz, het startpunt van onze reis, heeft een lange historie als belangrijk knooppunt op de Zijderoute. Gedurende vele eeuwen werd langs deze karavaanroute handel gedreven tussen Centraal-Azië en het Middellandse Zeegebied. Diverse rijken, zoals dat van Turken, Arabieren, Mongolen of Perzen, hebben in Tabriz hun sporen nagelaten. Dat wordt vooral duidelijk als je kijkt naar de gevarieerde bouwwerken en vele bouwstijlen. Niet alleen op bouwtechnisch vlak was de universiteitsstad een hoogvlieger, maar ook op intellectueel vlak was Tabriz erg belangrijk. Na de lunch gaan we naar het rotsstadje Kandovan. De woningen zijn er uitgehouwen in vulkanische steen en turf. Een eerste hoogtepunt! 

Vandaag hebben we meer tijd voor een verkenning van Tabriz. We bezoeken de Blauwe moskee, zo genoemd omdat er binnenin gebruik is gemaakt van geglazuurde keramiekversiering in blauw. We stoppen ook nog in het museum van Tabriz, het Huis van de Constitutie en het El-Goli Park. Tabriz is beroemd om zijn bazaars. Bijvoorbeeld de Bazaar van Tabriz; de grootste van het land. Oefen alvast je onderhandelingstechnieken: ze zullen hier goed van pas komen!

De volgende dag zetten we koers richting hoofdstad Teheran. We stoppen onderweg in Soltaniye: een prachtige stad in het Mongoolse rijk. In de 14de eeuw werd de stad totaal verwoest, op één gebouw na: het mausoleum van Oljeitu. De reputatie van de Mongolen als plunderende barbaren is dus relatief, zij konden ook sublieme architectuur ontwerpen. Dit is er een voorbeeld van. Tegen de avond kom je aan in Teheran.

Lotf Alaahmoskee in Isfahan
Lotf Alaahmoskee in Isfahan

Verrassend Teheran

We trekken de hele dag uit voor een stadsbezoek aan Teheran. Je komt ogen tekort in deze stad! Je bezoekt er het Golestanpaleis, met zijn prachtige Pauwentroon van de Perzische sjah. Vervolgens gaan we naar enkele belangrijke musea. Bijvoorbeeld het museum van de Kroonjuwelen: deze collectie wordt beschouwd als de grootse, meest waardevolle juweelcollectie ter wereld. Het glaswerk- en keramiekmuseum is ook de moeite waard. Op het einde van deze dag word je terug in de 21ste eeuw gebracht, wanneer je van het uitzicht geniet van op de moderne Miladtower. 

Isfahan, stad van poëzie en rozen

Op naar Kashan, onze volgende halte op de reis. Het charmante plaatsje ligt in het hoogland van Iran, in een oase. Op de daken van de huizen zie je windtorens. Die moeten tijdens de warme zomermaanden voor verkoeling zorgen, want het kan in deze periode bloedheet worden in Kashan. Wij zijn vooral onder de indruk van de prachtig aangelegde openbare parken. In de lommer kun je even verkoeling zoeken. We rijden verder naar het bergdorp Abyaneh. De huizen zijn er allemaal purperrood van kleur, gemaakt van rotsblokken die je overal in deze streek vindt. De lokale dames dragen vrolijke hoofddoeken met bloemenmotief.

De rondreis is precies halfweg als we Isfahan bereiken, de tweede grootste stad van het land. Isfahan werd ook wel de stad van poëzie en rozen genoemd. Isfahan kende zijn bloeiperiode in het begin van de 17de eeuw onder het bewind van sjah Abbas I de Grote; toen werden de belangrijkste gebouwen voltooid. Rondom het plein Meidan-e Emam staan er enkele belangrijke. Bewonder ook de schitterendere bruggen over de Zayande Rudrivier.

We trekken de hele dag uit voor een grondige verkenning van Isfahan. Beginpunt is de Imanmoskee op het Meidan-e Emamplein. De Sheykh Lotf Allahmoskee werd in 1619 voltooid en is opgedragen aan de beroemde theoloog Sjeik Lotfollah, een goede vriend van Sjah Abbas. Sjah Abbas was ook de bouwheer van het Ali Qapu-paleis: het machtige gebouw is zes verdiepingen hoog en werd gebruikt als ontvangstruimte voor hoogwaardigheidsbekleders. Bewonder de schitterendere koepels vanop het terras. Je krijgt een goed beeld van het leven aan het hof van de Safaviden in het Chehel Sotunpaleis of het paleis van de veertig zuilen. In een tapijtenwinkel krijg je een volledig overzicht van de verschillende soorten Perzische tapijten, waar Iran beroemd om is.

Het mooiste vond ik de ruïnes van Persepolis. De rijke en boeiende geschiedenis van deze streek wordt echt tastbaar als je daar bent.- Reiziger Mo

Naar het centrum van het Zoroastrisme

Op onze laatste dag in Isfahan bezoeken we de Armeense wijk van Djolfa. Pronkstuk van de Armeense gemeenschap is de Heilandkathedraal. Deze kathedraal verenigt het beste van twee werelden: enerzijds de islamitisch-Perzische stijl en anderzijds de christelijk-Europese elementen. Nog zo'n unieke combinatie is de Masje-E Jomemoskee of vrijdagmoskee. Dit gebouw biedt op zijn eentje een geschiedenis van verschillende eeuwen islamitische bouwstijlen: je vindt er machtige gewelfde zuilenzalen naast gracieuze minaretten. De allermooiste gebedsnis dateert uit de 14de eeuw. Na de lunch trekken we de bazaar in! De Qeysariyebazaar is 5 km steegjes met winkels, kraampjes, theehuizen, moskeeën en ambachtslieden die er hun waar aanprijzen... Koop hier zeker wat unieke souvenirs of wat geurende kruiden die je thuis niet vindt!

Yazd is de volgende stop op de rondreis. Onderweg ligt de historische stad Naein, beroemd om zijn vrijdagmoskee, één van de oudste van Iran. Ook op de reisroute ligt de versterkte oase van Meybod. De plaats waar we de lunch gebruiken is een karavanserai, een soort overnachtingsplek voor karavanen. Tegen de avond bereiken we Yazd.

Woestijnstad Yazd

Yazd is een van de oudste woestijnsteden van het land. De stad is volledig in gedroogde klei gebouwd, het is een labyrint van smalle straatjes en steegjes. Yazd is een belangrijk centrum van het Zoroastrisme, de leer van de mythische profeet Zarathustra. In de Vuurtempel brandt sinds 470 een heilige vlam te zijner nagedachtenis. We bezoeken de Torens van de Stilte, de getuigenissen van de begrafenisrituelen van de Zoroastriërs. De volgelingen van Zarathustra hadden een ietwat lugubere manier van begraven: zij voederden hun doden aan de gieren. Zij vonden het onzuiver om de lichamen te begraven of cremeren...

De laatste halte van de rondreis is Shiraz. Daar gaan we nu heen, mét de nodige tussenstops. Bijvoorbeeld in Aberkooh, bij een oude cipressenboom. Of in Pasargadae, de oudste residentie van de Achaemenidische koningen. Pasargadae is ook een archeologische vindplaats. De stad is gebouwd door Cyrus II rond 550 voor Christus. In de archeologische site kan je zijn graftombe bezoeken. In de vooravond bereiken we Shiraz.

Shiraz, stad van rozen, nachtegalen en wijn

We blijven de hele dag in Shiraz, de stad van rozen, nachtegalen en wijn. Shiraz heeft een rijk verleden; het was een belangrijk cultureel en artistiek centrum. Bloeiperiodes waren de tijd van de Safaviden (in de 17de eeuw) en ook tijdens de Zanddynastie (in de 18de eeuw). Mooie herinneringen aan deze periodes zijn de Molk- en Vakilmoskee en de koninklijke burcht. Ga ook eens wandelen in de Naranjestan, een ommuurde tuin die zijn naam haalt vanwege de vele sinaasappelbomen die er staan.

Maar het mooiste hebben we voor het laatste gehouden. De ruïnes van Persepolis zijn volgens veel bezoekers het hoogtepunt van de rondreis. Persepolis is een door Darius I gebouwde stad in het zuiden van Perzië. Darius begon met de bouw, zijn opvolgers breidden vervolgens dit ceremoniële complex verder uit. Bewonder de verfijnde reliëfkunst van de Poort der Naties, de Apadana, het Tripylon en de Tachar. Even verderop vind je Naqsh-E Rajab waar de vroeg-Sassanidische reliëfs hier in de rotsen gekerfd zijn. Vlakbij is Naqsh-e Rustam, dat de begraafplaats is van vier Achaemenidische koningen, waaronder Darius I. Persepolis is waardige afsluiter van een boeiende rondreis!

Bij een theetje overpeins je de voorbije twee weken. Je denkt aan de prachtige landschappen die je gezien hebt, aan de eenzame woestijngebieden onderbroken door bergketens met besneeuwde toppen. Aan de schoonheid van Isfahan waar je zowaar ontroerd door was en aan de prachtige archeologische vindplaatsen die je overal vindt, maar vooral aan de bijzonder vriendelijke en gastvrije bevolking. Is het niet de hoogste tijd om Iran weer de plaats te geven die het verdient?

Meer info over deze rondreis in Iran

Deze 15-daagse begeleide rondreis in Iran kan geboekt worden bij Hobo Reizen (min. 8, max. 15 personen). De prijs per persoon bedraagt € 2.810 per persoon op basis van een tweepersoonskamer. De toeslag voor een eenpersoonskamer bedraagt € 250. Nederlandstalige begeleiding vanuit Zaventem is voorzien. Individuele programma’s op maat kunnen eveneens.

De rondreis wordt aangeboden in vol pension met verblijven in kwalitatieve hotels. Ter plaatse geniet je van comfortabel transport. Leuk detail: fooien voor gidsen, chauffeurs en reisbegeleiding zijn inbegrepen.

Meer info

Helaas, deze rondreis is niet meer beschikbaar

Maar neem gerust een kijkje op de website en laat je overtuigen door onze authentieke rondreisverhalen.

Bekijk alle rondreizen