thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenLas Perlas biedt u aan:Rondreis ItaliëMeer info
Rondreizen Italië rondreis.be

Rondreis Puglia, een Zuidelijke verrassing!Waar Italiaanse charme en gastvrijheid de rode draad zijn van je rondreis

vanaf € 625pp
Las Perlas

Puglia, een rondreis in de hiel van de Italiaanse laarsEen sprookje dat echt bestaat

Een rondreis doorheen het prachtige Puglia voert je mee langs pittoreske stadjes, prachtige rotsen en kliffen, heerlijke zandstranden en een blauwe zee. Deze streek die gelegen is in de hak van de laars van Italië laat zich kenmerken door een grote diversiteit en onverwachte schoonheid. De moeite dus om ze te verkennen en te genieten van de typische gastvrijheid waar je in deze boerenprovincie op kunt rekenen. De rondreis vat aan in Matera en trekt van daaruit verder doorheen dit unieke stukje Italië. Puglia is, in tegenstelling tot een groot deel van Italië, nog niet al te toeristisch, waardoor je er nog kunt proeven van authenticiteit. Een uitzonderlijk charmante rondreis die je wordt aangeboden door reisorganisatie Las Perlas.

Inwoners van de streek zijn trots op hun Puglia en vertellen je met veel plezier en overgave over de bezienswaardigheden uit de streek. Je bezoekt trulli, wandelt door smalle straatjes met een historisch karakter, ontdekt unieke gebouwen en laat je verleiden door de Italiaanse keuken die met veel liefde bereid wordt. Om volledig ondergedompeld te worden in de eigenheid van de sfeer wordt er gekozen voor overnachtingsplekken met een apart karakter die het stadje waar halt gehouden wordt typeren. Zo slaap je bijvoorbeeld in je eigen trullo, een unieke ervaring waar je nog lang over vertelt.

De rondreis duurt negen dagen en trekt van Matera naar Alberobello, van waaruit naar Lecce wordt gegaan om vervolgens te eindigen in Gallipoli. Vanzelfsprekend bezoek je behalve deze steden ook de dorpjes en steden die in de nabije omgeving zijn gelegen zodat je een mooi totaalbeeld krijgt van het wonderlijke Puglia.

Rondreis Puglia
Trullistraatje in Alberobello

Ontdek de grotwoningen van Matera

Matera is gelegen in de provincie Basilicata en is het kader voor de eerste tussenstop tijdens de reis. De stad is nog onbekend bij het grote publiek, maar daar begint stilaan verandering in te komen. De grote trekpleister van Matera zijn de sassi of grotwoningen die het grootste deel van de huisvesting in dit stadje vormen. Ze zijn een aaneenschakeling van kerken, kapellen, kloosters en woningen en werden tot 1952 bewoond door de inwoners van dit pittoreske stadje. Na 1952 werd een leven in een sassi gezien als onhygiënisch en uiteindelijk zelfs verboden. Gelukkig zijn ze niet verloren gegaan, maar omgebouwd om te voldoen aan de moderne eisen van comfort en leefbaarheid.

Genieten van de diversiteit die de streek te bieden heeft

De moderne sassi is voorzien van stromend water en elektriciteit zodat wonen er weer perfect mogelijk is op een aangename en hygiënische manier. Enkele van de sassi vormen het kader van de meest exclusieve en unieke hotels die je hier kunt vinden. Een overnachting in dit hotel zal je niet snel vergeten!

Overdag door Matera wandelen, houdt in dat je smalle straatjes en steegjes doorkruist alsook geplaveide doorgangetjes. Het stadje is een waar doolhof en een kaart is dus niet uit den boze. Je kunt er moeiteloos een volledige dag in rondslenteren zonder je te vervelen dankzij de unieke uitstraling van het stadje. In een van de vele etablissementen eet je van heerlijke plaatselijke gerechtjes die met veel liefde worden bereid. Wil je behalve het stadje ook wat natuur op de planning hebben, dan is het natuurgebied Parco della Murgia Materana zeker de moeite. Het ligt direct naast de sassi en wordt gekenmerkt door een spectaculaire klif.

Het was wederom een geweldige vakantie. De route vonden we ook prettig, eerst veel cultuur en natuur en dan afzakken naar het zuiden met zijn heerlijke stranden!- Elleke & Rob

Na de sassi: de trulli

Na de sassi van Matera staan de wijn- en olijfgaarden van Alberobello op het programma. Na een uurtje rijden komt de Valle d’Itria in zicht met zijn opvallende witte kegels die boven het landschap uitsteken. Dit zijn de spitsen van de trulli die opgetrokken zijn in grijze natuursteen en de omgeving kenmerken. De huisjes zijn ontstaan toen de landarbeiders een manier zochten om een woonst te creëren waarop zij geen belastingen moesten betalen. De trulli werden gebouwd zonder gebruik van cement en wanneer een inspectie kwam, konden ze zeer snel afgebroken worden zodat er niet meer dan een hoopje stenen overbleef. De huidige trulli blijven natuurlijk gewoon staan en vormen de bezienswaardigheid van Alberobello. In het stadje zijn er wel meer dan 1500 van deze mysterieuze huisjes te vinden.

Proeven in de wijn- en olijfgaarden van Alberobello

Dankzij de kegelvormige huisjes is Alberobello een echte sprookjesstad geworden. De smalle dorpsstraatjes en witte kegeltjes die overal te zien zijn, zorgen voor een uniek landschap dat je meevoert naar betoverende nachten. Een overnachting in zo’n trulli mag dan ook niet ontbreken op je reis.

Behalve de huisjes is de Valle d’Itria bekend voor de vele wijn- en olijfgaarden. Wanneer je door deze vallei trekt, houd je halt aan authentieke dorpjes als Locorontondo, Ostundi en Martina Franca. In ieder van deze dorpjes vind je een groot aantal restaurantjes, drankgelegenheden, herbergen en ijssalons waar je de lekkere streekgerechten kunt proeven. Vergeet vooral niet om de lokale wijnen te ontdekken in combinatie met dito olijfjes.

Cultuur en geschiedenis in de barokstad Lecce

Vanuit de trulli trek je verder naar de Salento. Het is ongeveer anderhalf uur rijden langs de Via Appia, een oude Romeinse weg tot aan de barokstad Lecce. Dit is echter geen verloren tijd want de rit voert je mee langs prachtige olijfgaarden, velden vol bloemen en vijgencactussen die hier en daar opduiken in het landschap. Een apart en adembenemend zicht dat je niet zomaar aan je neus voorbij mag laten gaan.

Aangekomen in Lecce krijg je een totaal andere omgeving te zien. De rijkelijk versierde façades, roomwitte kalksteen, balustrades, zuilen en ornamenten trekken dadelijk de aandacht wanneer je de stad binnen rijdt. Het is duidelijk dat dit een stad met grandeur is.

La vita è bella

Zoals de meeste Italiaanse steden op de tocht kent ook Lecce een wirwar van straatjes waarin je heerlijk kunt verdwalen en genieten van het dagelijkse leven. Pleintjes, trappen en steegjes wisselen elkaar af en voeren je mee naar het hart van de stad. Wil je even tot rust komen dan wandel je tot aan de piazza die aan het einde van ieder steegje gelegen zijn waar je een heerlijke espresso kunt drinken. Logeren doe je in een palazzo in barokstijl zoals het hoort in een prestigieuze stad als Lecce.

Mooie stranden en vissersdorpjes in en rond Gallipoli

Als laatste op de reis staat de kuststrook gepland, meer specifiek de stranden en dorpjes rond Gallipoli. Hier vind je prachtige zandstranden waar je heerlijk kunt genieten van het zonnetjes en de uitgestrekte natuur. De kuststrook van Puglia is zeer lang en uitgebreid en bezaaid met kleine, rustieke dorpjes. Gallipoli behoort tot de mooiste op deze lange lijst met zijn witte huizen, platte daken, boeiende haven en versterkte burcht. De hele dag zijn er vissers druk in de weer in Gallipoli en je kunt er op verschillende plaatsen proeven van de verse vis die ze binnen hebben gehaald. 

Gallipoli is opgedeeld in een nieuw en een oud stadsdeel die door een brug met elkaar verbonden zijn. Het mooiste zit je natuurlijk in het historische centrum waar er altijd een gezellige drukte heerst. Rondom Gallipoli vind je behalve de toeristische zandstranden ook een heleboel idyllische baaien waar je nog in alle rust kunt pootje baden. Ook een wandeling langs de kustlijn is een aanrader wanneer je dit prachtige land vanuit een andere hoek wil bekijken. 

Na de kust is het tijd om weer naar huis te gaan. Geniet nog een laatste moment van de ondergaande zon, de fantastische Italiaanse keuken en de unieke sfeer die Puglia zijn eigenheid geeft.

Meer info over deze rondreis in Italië

Deze individuele rondreis in Puglia, Italië is boekbaar bij Las Perlas vanaf €625 p.p. Overnachtingen en autohuur zijn inbegrepen in de prijs. Vluchten, overige maaltijden en excursies zijn niet inbegrepen. De prijzen zijn indicatief en afhankelijk van de reisdata en beschikbaarheid van accommodaties.

Meer info

Helaas, deze rondreis is niet meer beschikbaar

Maar neem gerust een kijkje op de website en laat je overtuigen door onze authentieke rondreisverhalen.

Bekijk alle rondreizen