thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenVTB Reizen biedt u aan:Rondreis JordaniëMeer info
Groepsrondreis Jordanië op rondreis.be

Jordanië: Lawrence of Arabia achterna8-daagse groepsrondreis

vanaf € 2.099pp
VTB Reizen

Kennismaking met de hoogtepunten van JordaniëEen avontuurlijke doch stijlvolle ontdekkingsrondreis

Laat je meenemen op een ontdekkingstocht door Jordanië. Hier, in de Vruchtbare Sikkel, lagen 10.000 jaar geleden de roots van de landbouw, en alleen al daarom is het land heel belangrijk. Tijdens deze rondreis bezoek je Petra, de trots van de Nabateeërs. Je maakt een avontuurlijke tocht met de jeep door Wadi Rum en daarna bezoek je de kruisvaardersburcht van Kerak. Je gaat zwemmen in de Dode Zee en je bezoekt Jerash. De rondreis sluit je af in Amman, één van de oudste steden ter wereld. Je maakt deze fascinerende reis met VTB Reizen.

Je vliegt naar Aqaba, waar je aankomt in de loop van de dag. Met een transfer ga je naar het vijfsterrenhotel Mövenpick Resort & Spa Tala Bay. Je bent waarschijnlijk moe van de reis, maar ga toch nog even naar buiten, na het diner. Om de omgeving te verkennen of om te shoppen, want de Jordaanse overheid wil van Aqaba een toeristische trekpleister maken, en daarom wordt er geen btw geheven op verkochte handelswaren. Een meevaller!

Okerkleurig Wadi Rum 

De volgende dag bezoeken we al meteen een absoluut hoogtepunt van Jordanië. Wadi Rum is een vallei met rotswanden van zandsteen en graniet. Neem rustig je tijd om het woestijnlandschap in je op te nemen. Geniet van het rode en okerkleurige zand. De machtige, granieten rotsformaties. De immense stilte. Kortom: de pure, tijdloze schoonheid. Tegenwoordig rijden de bedoeïenen met de jeep en niet meer per kameel, maar ze hebben niet alle traditionele gebruiken afgezworen. Onder meer het drinken van muntthee en koffie is al eeuwenlang gebruikelijk, de gastvrijheid van de bedoeïenen is legendarisch en hun respect voor jou, als avontuurlijke bezoeker is groot. Wadi Rum is door de eeuwen heen bewoond geweest door vele culturen en beschavingen maar de voornaamste waren de Nabateeërs: zij lieten rotsinscripties en tempels achter.

Wadi Rum kun je herkennen door de filmklassieker 'Lawrence of Arabia', van de Britse regisseur David Lean, die grotendeels in Wadi Rum is gedraaid. Door het rode oppervlak is Wadi Rum een populaire filmlocatie, vooral voor films die zich afspelen op de planeet Mars!
Hierna zetten we koers naar Little Petra of Siq al-Berid. Little Petra is inderdaad al wat Petra is, maar dan in het klein. De site is toegankelijk via een kloof of siq, van 350 meter, tussen de bergwanden. Het is alvast een voorproefje wat je morgen kunt verwachten, na een heerlijke overnachting in hotel Mövenpick Resort in Petra.

Rondreis Jordanië met VTB Reizen
Wadi Rum

Petra, een van de zeven ‘nieuwe’ wereldwonderen

Vandaag trekken we een hele dag uit voor een bezoek aan Petra, een van de zeven ‘nieuwe’ wereldwonderen. Om de stad te bereiken moet je door een siq van 1200 meter, in vergelijking met gisteren is dat groot. De stad was de hoofdstad van de Nabateeërs, dit waren Arabieren die dit gebied controleerden, nog voor de Romeinen. Graftombes en belangrijke gebouwen werden gedeeltelijk uit de rode zandsteen uitgehakt. Op die manier ontstonden tempels, paleizen, opslagplaatsen en stallen. Petra was enorm rijk, dit kwam vooral doordat de stad op de handelsroute voor wierook vanuit Jemen, naar Perzië, Syrië en de Griekse en Romeinse rijken lag. Op zijn hoogtepunt telde de stad 25.000 inwoners. De bloei van Petra werd gebroken door een vernietigende aardbeving: een schok die Petra nooit meer te boven kwam. De stad werd verlaten en vergeten, tot de Zwitser Burckhardt Petra herontdekte.

Vandaag kun je er enkele belangrijke monumenten bezoeken. Zoals Al Khazneh of ‘De Schatkamer’, een beroemde zandstenen rotswand die uit de machtige rotsen werd gehouwen. Verderop ligt Ad Deir of ‘het klooster’, waarvan de treden in de rode zandsteen zijn uitgehouwen. Het urnengraf, de Tempel van de Gevleugelde Leeuwen, het Korinthisch grafmonument, de Grote tempel… Allemaal hoogtepunten die je zeker moet gezien hebben tijdens je rondreis door Jordanië.

Jordaanse mozaïek kunst bewonderen in Madaba

We trekken de volgende dag naar de Dode Zee, met de nodige tussenstops. De eerste is de kruisvaardersburcht van Kerak. Deze vesting, gelegen op een rots van 950 meter hoog, werd in 1142 gebouwd op de ruïnes van een citadel die stamt uit de tijd van de Nabateeërs. De machtige kruisvaardersburcht telt zeven verdiepingen, verschillende niveaus zijn in de rots uitgehouwen. Het was in de tijd van de kruistochten het belangrijkste fort aan deze kant van de Jordaan. Op het hoogste punt heb je een prachtig zicht tot aan Dode Zee.

Verder naar Madaba. In deze stad had je, in de Byzantijnse tijd, een belangrijke mozaïekschool. Vandaag is Madaba nog steeds beroemd om zijn mozaïeken. Je vindt ze vooral in de oosters-orthodoxe Sint Joriskerk, die dateert uit 19de eeuw. De mozaïeken vormen een landkaart van het Heilige Land, gemaakt van ruim twee miljoen vierkante mozaïekstenen. Op de kaart, die dateert uit de 6de eeuw, zie je de Nijldelta, de Jordaan, de Dode Zee, Jeruzalem en Jericho.

Wat een mooie rondreis! Vooral de gastvrijheid van de Jordaanse bevolking is mij bijgebleven!- K. Termoere

Mozes achterna op de Neboberg 

We zetten de tocht verder op de Neboberg. Deze plek is van belang voor zowel christenen, joden als moslims, want het is hier dat Mozes op het Beloofde Land uitkeek, voor hij stierf op de gezegende leeftijd van 120 jaar. Hij had zijn volk 40 jaar door de woestijn geleid. Vanop de Neboberg heb je een prachtig zicht op de omgeving. De dag eindigt aan de Dode Zee -wat eigenlijk een meer is-, het laagst gelegen meer ter wereld. Morgen heb je alle tijd om een plons te maken, maar vandaag checken we in in ons hotel, het Crowne Plaza Jordan Dead Sea Resort & Spa.

Vandaag een vrije voormiddag aan de Dode Zee. Een rondreis door Jordanië zou niet compleet zijn zonder een duik in dit aparte natuurfenomeen. Het hoge zoutgehalte zorgt ervoor dat je nooit kopje onder kunt gaan tijdens het zwemmen. Dat zoutgehalte zorgt er ook voor dat er geen vissen kunnen leven in de Dode Zee, vandaar zijn naam. In de namiddag gaan we verder naar Bethanië, deze plaats werd pas recent aan de Werelderfgoedlijst toegevoegd. Volgens de overleving zou Jezus hier zijn gedoopt door Johannes de Doper in de rivier Jordaan. We bezoeken de overblijfselen van de doopkerk. ‚s Avonds komen we tot rust in het Kempinski Hotel Amman.

De volgende dag spendeer je in Jerash, het Pompeï van het Midden-Oosten. Alleen was het bij Jerash geen vulkaanuitbarsting maar een aardbeving die stad totaal verwoestte. In de oudheid stond de stad bekend als Gerasa. De stad was gegeerd: achtereenvolgens waren de Grieken onder Alexander de Grote hier baas, dan de Nabateeërs en ten slotte maakte Pompeius er een Romeinse provinciestad van. Onder keizer Hadrianus kwam Jerash verder tot bloei en de Byzantijnen bouwden er prachtige kerken toen het christendom er doorbrak als grootste godsdienst. Perzische invallen in 614 maakten een einde aan de Romeinse heerschappij. De Perzen lieten Gerasa grotendeels ongemoeid, maar de zware aardbeving van 746 deed dat niet…

Jerash, het Pompeï van het Midden-Oosten 

Vandaag is Jerash een van de best bewaarde ruïnesteden van het Midden-Oosten. En nog steeds zijn de opgravingen in Jerash bezig, want archeologen denken dat slechts 10% van de stad bloot ligt. Je kunt er de triomfboog van Hadrianus bezoeken, de hippodroom, de tempel van Artemis of het ovale forum. We rijden verder, langs prachtige naaldbossen en olijfgaarden, naar de burcht van Ajlun. Niet door de kruisvaarders gebouwd maar door hun Arabische tegenstanders. Vanop de burcht kijk je uit over de geweldige streek.

De laatste volledige dag van je rondreis spendeer je in Amman, de hoofdstad van Jordanië. De stad is, samen met Damascus en Jericho, één van de oudste steden ter wereld. Amman is op en te midden van heuvels gebouwd. De stad is altijd een belangrijke handelsstad geweest. Ook vandaag nog is Amman een moderne wereldstad, zonder daarbij zijn verleden te verloochenen. Ga zeker een wandeling maken door het geweldige Amman. Vanavond gaan we terug naar ons beginpunt van de reis; Aqaba -waar we verblijven in het hetzelfde hotel: Mövenpick Resort & Spa Tala Bay.

Straks nemen we het vliegtuig naar huis. Een laatste weetje over Aqaba: volgens de legende wierpen de schepen van de wijze koning Salomo in Aqaba 3.000 jaar geleden het anker. Aqaba was zo het einde van de Via Nova die Damascus met de Rode Zee verbond. Voor ons is het ook een eindpunt, namelijk het eindpunt van een intense week rondreizen door het mooie Jordanië!

Meer info over deze rondreis door Jordanië

Deze 8-daagse rondreis van VTB Reizen door Jordanië is boekbaar voor minimum 15 en maximum 25 personen via uw reisagent. Prijs vanaf €2.099 per persoon op basis van een 2-persoonskamer. Internationale vluchten en lokaal transport zijn inbegrepen in de prijs.

Het programma, vluchtschema en andere interessante info vind je terug op de website van VTB Reizen.

Deze rondreis kwam tot stand in samenwerking met :

Meer info

Helaas, deze rondreis is niet meer beschikbaar

Maar neem gerust een kijkje op de website en laat je overtuigen door onze authentieke rondreisverhalen.

Bekijk alle rondreizen