thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenBetter Places biedt u aan:Rondreis MadagaskarMeer info
Rondreis Madagaskar op rondreis.be

Madagaskar - hoogtepuntenKennismaking met een prachtig eiland

vanaf € 2.287pp
Better Places

Toeren door het Rode Eiland17-daagse individuele rondreis op maat

Madagaskar valt meteen op. Door zijn ligging, zijn grootte en, niet in het minst, zijn unieke flora en fauna. Bekende voorbeelden zijn de maki's, de kameleons, de gekko's en diverse soorten baobabs. Het Rode Eiland heeft wel meer troeven! Het avontuur begint in de hoofdstad Antananarivo. Na een kort bezoek zet je koers naar het park Périnet. Je vaart op het Kanaal van Pangalanes, met zijn stelsel van meren, lagunes en rivieren. Je ontmoet er lokale vissers en overnacht er in een houten chalet. Je trekt naar het centrum van het land, het platteland rond Antsirabe; stad van de pousse-pousses. We gaan op zoek naar verschillende soorten maki's in Andringitra en je bezoekt de watervallen van Isalo en de stranden van Ifaty. De cirkel is rond als je 17 dagen later weer in de hoofdstad aankomt. Een onvergetelijke rondreis met reisorganisatie Better Places.

Wat deze rondreis zo speciaal maakt, is dat je de hele reis plant in overleg met een lokale expert. Zo wordt jouw kennismaking met Madagaskar heel origineel! Het reisverhaal dat volgt is een voorbeeld, dat jou kan inspireren bij je plannen.

Beginnen doen we in Antananarivo. We blijven maar even in de kleurrijke hoofdstad, genoeg om wat te rusten van de lange vlucht. Uurverschil is er amper, da's een meevaller! Je checkt in in je comfortabele hotel. Misschien kun je vanavond de stad eens verkennen?

Maki's spotten in Andasibe Mantadia 

Vandaag vertrekken we al uit Antananarivo. We reizen naar het Nationaal park Andasibe Mantadia, beter bekend onder de oude naam Périnet. Het is de habitat van de Indri Indri, de grootste van de makisoorten. Deze halfapen komen alleen in Madagaskar en de omliggende eilanden voor. Maar het park is de thuis van wel meer bijzondere dieren. Onder meer de kameleon, de gekko en de boomkikker kun je hier spotten, naast nachtdieren als de muismaki. Overnachten doen we in een houten chalet aan de rand van het regenwoud. Kan de rondreis nog mooier beginnen?

De volgende dag blijf je nog even in Andasibe. Je wandelt met een gids door het park. Zo'n gids is een enorme meerwaarde: hij ziet en hoort dingen die jij, als onervaren Europeaan, niet opmerkt! Het park telt 14 soorten maki's, de grootste kameleonsoort; de Parsonskameleon en vele verschillende vogelsoorten. Na de lunch rij je naar het Vakona domein, waar je dieren heel goed kunt fotografen. Er is trouwens ook een voormalige krokodillenfarm, en in het meer zelf zitten tientallen van die 'schatjes'!

Baobabs bij Morondava
Baobabs bij Morondava

Over het Kanaal van Pangalanes, naar Andasibe 

Na het ontbijt zet je koers naar Manambato, de poort naar het Kanaal van Pangalanes. Het kanaal is een netwerk van rivieren, lagunes en meren die door middel van -kunstmatig- gegraven vaargeulen met mekaar verbonden zijn. De totale lengte van het stelsel is ongeveer 654 kilometer, daarmee is het één van 's wereld langste kanalen. Vroeger werd het water voor transport gebruikt, maar inmiddels is het Kanaal van Pangalanes zó overwoekerd dat alleen kleine vissersboten er nog door geraken!

Vandaag ontdek je Pangalanes verder. Maak een wandeling doorheen het natuurgebied, met een gids of zonder, en spot 'dansende' sifaka's: ze zijn de enige zoogdieren die zich over de grond verplaatsen door middel van zijwaartse sprongen. Ook de andere makisoorten vind je beslist op je pad. Ook kun je een selectie vleesetende planten in het oerwoud zien, en je gids zal je attent maken op waterhyacinten, eucalyptusbomen en raphiapalmen. Je kunt ook het kanaal verder per boot verkennen. Onderweg bezoek je één van de vele dorpjes zoals Andevoranto, Mananjary of Ankarimbary.

Je laatste dag op het Kanaal van Pangalanes. Na het ontbijt vaar je over de rivier naar het vasteland, waar je na enkele uren rijden weer in Andasibe arriveert. Je logeert vannacht in dezelfde houten chaletjes. Het zal wel deugd doen om weer vaste grond onder je voeten te voelen!

De volgende dag heb je een lange reisdag voor de boeg, ongeveer 6 uur over de nationale weg 7 naar Antsirabe. Gelukkig hebben we onderweg de nodige tussenstops voorzien. Je eindpunt, Antsirabe, is de hoofdstad van de pousse-pousse, een soort riksja. Het felgekleurde voertuig wordt al lopend voortgetrokken. Antsirabe ligt pal in het midden van het land, in het Ankaratragebergte. Het is een aangename halte op de rondreis. Je overnacht 2 nachten in guesthouse Résidence Madalief. Zoals de naam al laat vermoeden is guesthouse Madalief een Nederlands initiatief, het doel van de stichting is ouderloze kinderen en alleenstaande moeders te helpen. Een nobel doel.

Met behulp van Frank van Better Places hebben we ruim drie weken door Madagaskar gereisd. Dat smaakt naar meer! Dankzij Frank was alles prima geregeld, kwamen we met goede gidsen op overweldigend mooie plekken en waren de hotels goed. Ik heb me zelden ergens zo welkom gevoeld ,de bijzondere dieren, de vriendelijkheid van de mensen én de lachende kinderen zal ik niet snel vergeten!- Helga & Adam

Fietsen door de wijde omgeving van Antsirabe

Vandaag ontdekken we de wijde omgeving van Antsirabe. Het wordt een actieve dag! Ongeveer 20 kilometer buiten de stad ligt een kratermeer en het platteland verken je per mountainbike. Op je rit ontmoet je veel locals, die op de groentenvelden aan het werk zijn. De streek is de belangrijkste groentenleverancier voor de hoofdstad Antananarivo. Na de middag is er tijd om Antsirabe te bezoeken. Er is genoeg te zien: het kuuroord Hôtel des Thermes, de Grande Avenue, de kathedraal...

De rondreis gaat verder over de nationale weg tot Ambalavao, je volgende pleisterplaats waar je 2 dagen verblijft. Ambalavao ligt in het meest zuidelijke deel van het Centrale Hoogland. De stad staat bekend om zijn prachtige huizen met balkons in hout. Je kunt er zalig in de straatjes verdwalen of een lokaal project bezoeken dat op ambachtelijke wijze sierpapier vervaardigt.

Op dag 10 van de rondreis breng je een bezoek aan het park d'Anja, de habitat van een kolonie ringstaartmaki's. Onze eindbestemming vandaag is het Andringitragebergte. Madagaskar wordt in tweeën gedeeld door een hoge bergrug, en dit gebergte is hiervan het middelpunt. Je slaapt twee nachten in een kamp in de Tsaranorovallei. Van hieruit kun je stevige bergtochten en andere wandelingen ondernemen. Je wandelt onder de deskundige begeleiding van een lokale gids, die je de beste plekjes van het gebergte laat zien. Ons bleven vooral de geweldige vergezichten bij!

Isalo Nationaal Park, het mooiste park van het zuiden

De volgende stop op je rondreis is het Nationaal park Isalo. We overnachten 2 nachten in Ranohira, aan de rand van het park. Isalo is beslist het mooiste park van het zuiden van Madagaskar. Dit is de thuis van verschillende soorten zoogdieren, vogels en tientallen soorten reptielen en kikkers. Een gids is zeker een meerwaarde in dit park! Dit park is niet alleen vermaard omwille van zijn rijke fauna, ook de flora is ronduit prachtig. Omwille van zijn grillige rotsmassieven wordt dit park ook wel het 'Colorado van Madagaskar' genoemd. Geniet ten volle van dit adembenemende landschap van watervallen, natuurlijke zwembaden en metersdiepe kloven. Vanavond gaan we BBQ'en te midden van deze ongerepte wildernis, terwijl ringstaartmaki's en roodhoofdmaki's nieuwsgierig toekijken...

Als afsluiter nagenieten op het strand

De rondreis zit er bijna op, als je volgende ochtend koers zet naar Ifaty, de laatste halte van de reis. Die bereik je via een zanderige kustweg tot in het badplaatsje Ifaty. Hier kun je het rode zand van je af kloppen want ons verblijf in Ifaty staat in het teken van zee, zwemmen, luieren en rust! Je kunt bijvoorbeeld snorkelen op een nabijgelegen rif, een boot boeken en naar migrerende walvissen turen of een initiatie kitesurfen of duiken volgen. Blijf je liever aan land? Geen probleem, want ook daar is een boel te beleven. Het befaamde prikkelbos van zuidwest Madagaskar bijvoorbeeld: het herbergt honderden baobabs, ook wel apenbroodboom genoemd. De baobab kan zeer oud worden, tot wel 800 jaar. Door de bijzondere band met dit land (6 van de 8 soorten komen alleen op Madagaskar voor) is de baobab het nationale symbool van Madagaskar. 

Na dit ontspannen verblijf vatten we de terugreis aan. De cirkel is rond, morgen ga je terug naar huis, na een stop in Antananarivo, je logeert in hetzelfde hotel als bij het begin van de reis. Madagaskar is een buitenbeentje, dat kun je voortaan zelf getuigen!

Meer info over deze rondreis in Madagaskar

Deze 17-daagse Madagaskar rondreis kan individueel geboekt worden via reisorganisatie Better Places. Prijs vanaf €2.287 per persoon op basis van een tweepersoonskamer (internationale vluchten niet inbegrepen).

Het reisprogramma kan je helemaal zelf samenstellen in overleg met een lokale reisexpert die je alle pareltjes van het rode eiland laat zien. Heb je geen tijd of zin om je reisroute helemaal zelf uit te zoeken, geef dan aan Frank je wensen en budget door en hij komt met een volledig uitgewerkt reisvoorstel dat precies bij je past.

Meer info

Helaas, deze rondreis is niet meer beschikbaar

Maar neem gerust een kijkje op de website en laat je overtuigen door onze authentieke rondreisverhalen.

Bekijk alle rondreizen