thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenRiksja Travel biedt u aan:Rondreis MexicoMeer info
Rondreis.be: rondreis Mexico

Arriba Yucatan16 dagen individueel rondreizen in Mexico

vanaf € 771pp
Riksja Travel

'Tequila Sunrise': een rondreis door de leukste plekjes van MexicoEen self drive rondreis Mexico

Droom je van de kleurige markten van San Cristobal? Dolen tussen de Mayaruïnes van Chichen Itza en Palenque?

Met de twee weken durende rondreis Arriba Yucatan van Riksja Mexico (onderdeel van Riksja Travel), reis je over het schiereiland Yucatan van de Estados Unidos Mexicanos (zoals het land officieel heet) heen. Dit is een complete rondreis Mexico waarbij je langs de voornaamste highlights van dit relaxte land trekt. Je zal heel wat kilometers afleggen, maar we hebben het zo gepland dat er toch nog tijd overblijft om te luieren in de hangmat in de zon. Arriba Yucatan.

Nadat je aan het tijdverschil gewend bent en je bent ingecheckt in het knusse stadshotel, kan je reis echt beginnen. De vlucht naar Mexico blijft vermoeiend, dus je begint - én eindigt - relaxed: twee nachtjes Playa del Carmen bij de start en lekker chillen onder de palmen van Tulum om je rondreis af te sluiten. Playa del Carmen is een stad die maar blijft groeien. In 1995 was het nog een rustige plaats waar zo goed als niets te beleven viel, met een beperkt aantal inwoners, maar tegenwoordig is dat wel even anders. Het aantal inwoners is explosief toegenomen. De uitbaters van diverse winkels, restaurants, cafés en bars vinden het best wel goed. Playa del Carmen is het perfecte beginpunt van je reis door Mexico!

Valladolid

's Anderendaags haal je je huurauto op, na een korte uitleg van het lokale kantoor en het ontvangen van de routebeschrijving kun je stilaan de wind door je haren laten wapperen! Je gaat vandaag over een vlakke weg met kleine dorpen op de route naar Chichén Itzá, onderweg maak je de nodige tussenstops. Bijvoorbeeld in de koloniale stad Valladolid. Een goede plek voor je eerste Mexicaanse lunch. In de 19de eeuw vonden hier zware gevechten plaats tussen het Mexicaanse leger en de Maya's, die zichzelf onafhankelijk hadden verklaard. Dat was niet naar de zin van het leger, dus moest de stad eraan geloven.

Strandvakantie in Tulum, Mexico
Tulum

Chichén Itzá, een van de nieuwe wereldwonderen

Op je weg liggen nog meer leuke plekjes. Wat dacht je van een 'cenote', en woord uit het Maya dat een grot met daarin helder water betekent. Een ideale zwemplek, neem je zwemkledij dan ook mee in de auto voor een verfrissende duik. In de late middag kom je aan in Chichén Itzá, waar je verblijft in een kleurrijke haciënda vlakbij het tempelcomplex van Chichén Itzá. Je kunt er al lopend vroeg naartoe, de achteringang ligt op amper 5 minuten stappen.

Chichén Itzá was een belangrijke Mayastad. De piramide van Kukulcán staat terecht op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wist je trouwens dat Chichén Itzá werd opgenomen bij de 'zeven nieuwe wereldwonderen'? Samen met onder meer het Colosseum, de Chinese muur en Machu Picchu werd het in 2001 uitgeroepen tot nieuw wereldwonder. Als je vroeg genoeg vertrekt ben je er nog vóór de grote drommen toeristen die vanaf de kust toestromen. Dan kun je nog in alle rust de bijzondere ruïnes bezoeken. 

Izamal, de Gele Stad

De volgende pleisterplaats is Izamal, "De Gele Stad" is haar bijnaam. Je verblijft in het charmante dorpshotel. Rond 16:00 uur staat een paard en wagen klaar voor een bijzonder ritje door de gele straten. Op eigen gelegenheid kun je vervolgens nog Izamal intrekken. Verbroeder met de locals en bezoek de 'mercado', de markt, van Izamal. Proef er een 'churro', een soort oliebol die je ook vaak in Spanje ziet, maar deze churro vonden wij véél lekkerder dan de Spaanse variant. Je rijdt door naar de vroegere piratenstad Campeche. Lang geleden, nog voor de komst van Christopher Columbus, was de stad vrij druk, er waren naar schatting 3000 huizen in Campeche. Daar is nu nog weinig van over. Daar staat dan weer tegenover dat de stad wel gezellig geworden is. Campeche heeft een historisch centrum en vele gebouwen zijn er gerestaureerd. 's Avonds is Campeche sfeervol verlicht. Je kunt de lokale specialiteit proberen: babyhaai met tortilla's en tomatensaus. Interessant!

Prachtig en geweldige ervaring om met de walvishaaien te zwemmen.- Giel Cuppen

Over de koppen lopen in Parque de la Venta

De rondreis gaat verder langs de Golf van Mexico naar het zuiden, je eindbestemming voor vandaag is Villahermosa, de hoofdstad van de staat Tabasco. Geef je ogen maar de kost, want op onze weg naar het zuiden passeren we veel vruchtbare plantages en kilometerslange bruggen. Villahermosa is een grote stad, die vooral naam heeft gemaakt omwille van zijn belangrijk oliehandelscentrum. Het is een moderne stad met een natuurlijke rijkdom. Maak hier een wandeling over de promenade en snuister door de winkeltjes vooraleer je eet in een restaurantje. Maar let op met de Tabasco. Morgen, voor je vertrek uit Villahermosa, moet je niet vergeten het Parque de la Venta te bezoeken, aan de rand van de stad. Dit raadselachtige openluchtpark, met drie kolossale stenen hoofden als voornaamste attractie, moet je zeker gezien hebben. De hoofden zijn ouder dan de Mayagebouwen. Wat was hun doel? Het blijft bij gissingen...

Palenque: een verhaal van rijkdom en ondergang

De bestemming voor dag 7 is San Cristóbal de las Casas, bekend voor zijn koloniale architectuur en tevens het middelpunt van de indianencultuur. Je ziet er een totaal andere cultuur en sfeer. Je logeert in een herberg in het centrum van San Cristóbal. Onderweg passeer je in San Juan Chamula, een bergdorp met oude tradities. Je maakt er een excursie met een lokale gids. Vooral het witte kerkje is hier de blikvanger: de grond is hier bezaaid met dennennaalden, en tussen de kaarsen zie je de dorpsbewoners allerlei rituelen uitvoeren terwijl ze geknield zitten. Er lopen ook kippen rond in de kerk! Een bizar maar mooi schouwspel... De rest van de dag kun je naar eigen zin invullen.

De volgende dag heb je vrij te besteden. Ga naar de markt in San Cristobal of drink nog een cerveza op één van de pleinen. Wij vonden het erg leuk om per boot de Cañón del Sumidero te verkennen. Een kloof met muren van wel 1000 meter hoog. Een fascinerend uitzicht.

De mooiste autorit ooit

's Anderendaags rij je naar de jungle van Palenque. Het is één van de mooiste autoritten die wij zelf ooit maakten. Je rijdt door diepe valleien en bosrijke dalen, je moet af en toe eens halt houden omdat er een paard of varken de weg verspert. Na vijf uur bereik je Palenque. De stad is een belangrijke archeologische vindplaats van de Maya's. Schattingen wijzen uit dat de stad ooit 90% groter was! De ruïnes liggen vlakbij, die zul je morgen gaan bezoeken.

Eindigen in schoonheid in Tulum

De volgende dag stel je vast dat de verhalen over Palenque allemaal waar zijn. Het uitzicht over de tempels is fantastisch. Archeologen hebben veel over de stad geleerd door ontdekkingen in de 19e en 20ste eeuw. Er werden onder meer diverse hiërogliefen op de muren ontdekt: ze vertellen een boeiend verhaal van veroveringen, dynastieën, rijkdom en ondergang. Op de terugweg kun je afkoelen bij de watervallen van Misol Ha en Agua Azul.

's Anderdaags, onderweg van Palenque naar de Caribische kust, is het nog ongeveer vijf uur rijden naar je hotel in Chicanna. Zo’n 30 minuten voordat je in Chicanna aankomt kun je de afrit nemen naar de grote Mayastad Calakmul die over een groots tempelcomplex beschikt. We raden aan om dit bezoek in te plannen voordat je aankomt in Chicanna, en niet de volgende morgen want dan staat je nog een autorit van zes uur voor de boeg vooraleer je Tulum bereikt. Bovendien is Calakmul een minder bezochte plaats: je zal je verwonderen over de stilte die hier heerst.

De slaapplaats voor vanavond is een mooi gelegen ecolodge in Chicanna. Het is een plaats waar je kunt bijkomen van de vele indrukken van de rondreis. Er is een zwembad en een veranda met schommelstoelen. Een ideaal plekje om te lezen, te luisteren naar de vogelgeluiden of gewoon hoegenaamd niets te doen.

Je volgende stopplek is de meteen de laatste van de rondreis doorheen Mexico. We eindigen zoals het hoort: in schoonheid. Je verblijft deze dagen in een cabaña in de palmentuin. Steek de weg over en je staat met je voeten in het witte zand. Zo, en nu even ontspannen. Als je toch iets actiefs wilt doen, bezoek dan het tempelcomplex van Tulum, het is het enige complex aan zee.

Geniet van stralende zon en de blauwe zee, snorkel een eind weg of hou nog laatste siësta. Je bent ongetwijfeld moe van het vele rijden. Maar je bent ook voldaan, door de vele indrukken en dingen die je heb gezien en gedaan…

Meer info over deze rondreis in Mexico

Deze Arriba Yucatan autorondreis wordt georganiseerd door Riksja Mexico, onderdeel van Riksja Travel. Prijs vanaf € 771 per persoon (exclusief autohuur en internationale vluchten).

Meer info