thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenPharos Reizen biedt u aan:Rondreis NoorwegenMeer info
Ontdek Noorwegen op rondreis.be

12 dagen op zoek naar het Noorderlicht met HurtigrutenEen ontdekkingsrondreis in Noorwegen

Pharos Reizen

Met de Hurtigruten door NoorwegenOp zoek naar het Noorderlicht

Fascineert het noorderlicht je? De beste plek om van dit kleurrijke en magnifieke natuurverschijnsel te genieten is Noorwegen. Maar dit land met zijn ruige fjordenkust is om veel meer redenen fascinerend mooi.

De ongerepte natuur wordt er enkel onderbroken door idyllisch gelegen havens. Het best kan je van al deze pracht genieten aan boord van de Hurtigruten. Deze historische postschepen behoren tot Europa's topattracties. Zeker tijdens de wintermaanden is de Hurtigruten het ideale vervoermiddel in de onherbergzame gebieden van de Noorse fjorden, de Lofoten en de Noordkaap. Deze 12-daagse rondreis aangeboden door reisorganisatie Pharos Reizen wordt beschouwd als de mooiste zeereis ter wereld. 

Je vliegt naar Bergen en wordt opgepikt op het vliegveld voor de transfer naar de Hurtigruten. 

De Hurtigruten

In Bergen scheep je in op de Hurtigruten, die al 120 jaar de link tussen Noord- en Zuid-Noorwegen vormt. De 11 schepen zijn veel meer dan cruiseboten. Ze zijn een stuk Noorse cultuur. Ze vervoeren niet alleen passagiers, maar in 35 havens, ook op afgelegen plekken, wordt er aangemeerd om te laden en te lossen. 

Op deze rondreis word je dus ondergedompeld in het dagelijkse Noorse leven en geniet je van de ongerepte winterwereld in het hoge noorden. De kajuiten aan boord zijn comfortabel ingericht met douche, toilet, linnengoed, handdoeken en föhn. De buitenhutten beschikken over een groot raam. Goed om weten. Wil je het noorderlicht niet aan je neus voorbij zien gaan? Maak dan gebruik van de noorderlichtwekservice.

Art-nouveaustad Ålesund

Via diverse haventjes vaar je naar Ålesund, terwijl je onderweg geniet van betoverende zeezichten. De Art-nouveaustad, Ålesund, is een van de sfeervolste steden van Noorwegen gelegen in het hart van de Noorse fjorden. Maak van de drie uur dat de Hurtigruten in de haven aangemeerd ligt gebruik om het Atlanterhavsparken aquarium en de stadsberg Aksla met zijn schitterend uitzicht te bezoeken. Of neem deel aan de Jugendstil-rondwandeling door de stad.

De Noorse Hurtigruten
Een dorpje in de Lofoten

De oude koningsstad Trondheim 

Vandaag is de kans groot dat de wereld om je heen verandert in een sneeuwtapijt. 's Morgens vroeg nader je, via de Trondheimfjord, de Nidaros-kathedraal, het belangrijkste heiligdom in Noorwegen, en Stiftsgården, het grootste houten paleis in Scandinavië. Trondheim heeft een heel boeiende geschiedenis en is zeker het verkennen waard. 

Na de middag brengt de Hurtigruten je, laverend tussen ontelbaar vele eilandjes, naar Rørvik.

De Noordpoolcirkel 

Vandaag passeer je de noordpoolcirkel! Dat wordt aan boord gevierd. Vanaf nu wordt het heel waarschijnlijk dat je het noorderlicht zal kunnen bewonderen. Neem, na het feest, zeker een kijkje aan dek, want het schip zal door het spectaculair smalle Raftsund varen, de waterstraat tussen de Lofoten en de Vesterålen. Als het weer het toelaat, wringt de grote postboot zich ook door de beroemde Trollfjord, die aan het uiteinde slechts 100 meter breed is. Maar er valt meer te beleven vandaag. Vanuit Stamsund kan je op excursie naar het Vikingmuseum in Borg, waar je deelneemt aan een Vikingfeest.

Tromsø, het 'Parijs van het Noorden'

Tromsø, de hoofdstad van het poolgebied, is een levendige cultuurstad die de uitvalsbasis was voor vele poolexpedities. Hier vind je de noordelijkste kathedraal, universiteit én bierbrouwerij ter wereld. Neem zeker deel aan een van de stadswandelingen uit het programma of maak een ritje met een hondenslee.

Op naar de Noordkaap! 

Je vaart vandaag naar Honningsvåg, de noordelijkste stad van het Europese vasteland. Van daaruit bezoek je de desolate Noordkaap. In het museum kom je alles te weten over Finnmark, het grondgebied van de Samen, de traditionele inwoners van noordelijk Europa. Vanuit Kjøllefjord kan je op sneeuwscootersafari.

Het mooiste natuurfenomeen dat ik ooit heb gezien! Geheimzinnig, spiritueel, wonderbaarlijk... maar vooral prachtig!- R. Vandaele

Kirkenes aan de Russische grens

De stad, Kirkenes, vormt het noordoostelijkste punt van de Europese Unie en is ook het eindpunt van de Hurtigrutenroute. De stad ligt op 10 kilometer van de Russische grens. Ga er een kijkje nemen, ga vissen op rode koningskrab, trek erop uit met husky's, maak een tochtje met een sneeuwmobiel of bezoek het sneeuwhotel. 

Arriveer je tussen 21 november en 21 januari, dan kan je in Kirkenes genieten van een prachtig gekleurd hemelgewelf. 

De ijsvrije haven van Hammerfest

De Hurtigruten keert terug zuidwaarts. De plaatsen, die je op de heenweg 's nachts aandeed, zie je nu overdag. Als eerste komt de belangrijke vissershaven, Hammerfest, aan de beurt. De Hauenkapel is er het enige gebouw dat na de Tweede Wereldoorlog overeind bleef.

In Tromsø kan je later op de middag genieten van een concert in de ijszeekathedraal. Het lijkt meer een middernachtconcert! Of misschien suis je graag per sneeuwmobiel door de Poolnacht in Mehamn aan de Kjøllefjord?

Stokvis en zeearenden 

Je geniet vandaag volop van bergen, baaitjes en vissershaventjes met kleurrijke houten huizen. De prachtige en vaak zonnige poolwinter doet immers in het noorden alles oplichten. Via Storkmarknes met het Hurtigrutenmuseum vaar je langs twee van 's werelds mooiste eilandengroepen, de Vesterålen en de Lofoten. Ga hier zeker even op verkenning! De visserseilanden, de Lofoten, zijn bekend voor hun stokvis. Echt de moeite om te proeven. Hou je het liever bij verse vis, dan kan je aan boord de chefkok de vangst van de dag zien fileren. Spot je graag zeearenden? Dit is de uitgelezen plek om deze kolossale vogels tijdens een bootexcursie van dichtbij te aanschouwen.

Torghatten en de Zeven Zusters

Via nauwe zeestraten kruis je opnieuw de poolcirkel en volg je de schilderachtige kust van Helgeland met haar mythische bergen. Van oudsher is dit het land van zeemannen, landbouwers, eier- en donsverzamelaars, noordpoolvaarders, scheepsbouwers, Samen en bosbouwers. Hier komen de Noorse sagen en legenden over trollen, koningen en prinsessen tot leven als je langs de bergketen de Zeven Zusters en de beroemde berg met het gat, de Torghatten, vaart.

Ongerepte eilanden, fjorden en kliffen

's Ochtendsvroeg kan je nog even genieten van Trondheim met zijn vele bezienswaardigheden en de fjord. Daarna wordt de zee mogelijk wat onstuimiger als je het ongerepte eiland Hitra passeert en via open zee op Hustadvika afstevent met zijn vele kleine eilandjes en riffen. Dit is een van de gevaarlijkste Noorse kustgebieden voor de scheepvaart. Met de imposante Romsdal Alpen aan stuurboord loopt de Hurtigruten tenslotte de haven van Molde binnen. 

Bergen, de mooiste stad van Noorwegen

Via het adembenemend landschap van Øygarden met zijn fjorden en hoge kliffen beland je uiteindelijk opnieuw in Bergen en zwaai je de Hurtigruten vaarwel. 

De oude Hanzestad Bergen met het middeleeuwse Bergenhuis, de typische houten pakhuizen, de domkerk met de prachtige glasramen en de oude wijk Gamle-Bergen zijn zeer schilderachtig. De stad bezit tevens een uitgebreid Zeevaartmuseum en in de collectie van het Kunstmuseum vind je enkele befaamde werken van de Noorse schilder Edvard Munch. Ook de wereldbekende componist Edvard Grieg stamt uit een voorstadje van Bergen. Zin om de stad rustig te verkennen? Je reisagent regelt graag voor jou een verblijf. 

Wanneer je daarna terug naar huis vliegt, besef je ten diepste waarom leven in het hoge noorden niet alleen haalbaar is, maar ook prachtig. Hier wordt jouw energie immers nog mateloos gevoed door de wilde natuur en de sublieme stilte.

Meer info over deze rondreis met Pharos Reizen

Deze rondreis in Noorwegen is een voorbeeld van een mogelijke rondreis boekbaar bij Pharos Reizen. Diverse extra excursies kunnen steeds bijgeboekt worden.

Bekijk hier het actueel aanbod en boek online.

Meer info

Helaas, deze rondreis is niet meer beschikbaar

Maar neem gerust een kijkje op de website en laat je overtuigen door onze authentieke rondreisverhalen.

Bekijk alle rondreizen