thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenOpportunity Travel biedt u aan:Rondreis TurkijeMeer info
Groepsreis Turkije

Turkije op zijn bestVan de Middellandse Zee tot Cappadocië

vanaf € 99pp
Opportunity Travel

Rondreis CappadociëAcht dagen vol verwondering en mysteries

Kort maar krachtig: deze omschrijving past nog het beste bij de rondreis in deze landsteek van Turkije. In een rondreis van acht dagen beleef je het beste van Cappadocië. Tijdens deze reis bezoek je de beroemde en historische stad Antalya. De historische sites van Aspendos en Pergamon en de watervallen van Karpuzkaldiran staan ook op je reisprogamma, samengesteld door reisorganisator Opportunity Travel. Natuurlijk ook de tufsteenkegels, de grotwoningen, de ondergrondse steden, de talrijke moskeeën en relikwieën. De rondreis doorheen Cappadocië is er een die bijblijft, zeker weten.

De reis begint in Antalya, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Na je aankomst in de luchthaven word je opgewacht door je gids. Die spreekt Nederlands, dus da's lekker makkelijk! Je gids begeleidt je tijdens de hele reis. Hij heeft een diepgewortelde liefde voor Turkije, dus op dat vlak zit je ideaal! Het vervoer doe je in een comfortabele en luxueuze autocar. Je krijgt nog een informatiesessie aangeboden en gebruikt ook het diner in het vijfsterrenhotel. Morgen kan de reis echt van start gaan!

Dansende Derwisjen in Konya

Vandaag verlaten we Antalya. Althans voor even, we sluiten hier immers de reis af. We zetten eerst koers naar het mooie Konya, vooral beroemd om zijn Dansende Derwisjen. Een derwisj is een soort islamitische geestelijke, die een gelofte van armoede heeft afgelegd. De Dansende Derwisjen zijn een bijzondere groep. Deze subgroep leeft volgens een speciale leefregel: het beoefenen van de sema, een rituele dans. Tijdens de dans draaien de monniken almaar sneller rond. De monniken raken hierdoor in extase en hun ziel wordt met het allerhoogste verenigd.

Graftombes in de bergen in Myra
Myra: graftombes in de bergen

Anatools steden en dorpen

Derwisjen zijn belangrijke personen in de islamwereld. Het Perzisch woord derwisj is afgeleid van dar (deur) en wisj (zitten). Een derwisj is iemand die maar aan één deur wil zitten, namelijk de deur van de Goddelijke Geliefde. In Konya bezoeken we de moskee en de belangrijkste relikwieën. Ook heeft de stad een belangrijke universiteit. De stad bevindt zich trouwens in de regio van Moskeeën, waarvan de Mevlana moskee er een is.

De reis gaat verder langs het imposante Taurusgebergte, de vele meren en talrijke Anatoolse steden en dorpen. We komen na leerrijke rit aan in het hotel, waar je je kunt verfrissen. We gebruiken er ook het avondmaal.

De volgende dag beginnen we aan onze tweedaagse in het mysterieuze en wondermooie Cappadocië. Twee dagen vol verwondering en fascinatie, twee dagen die lang zullen blijven plakken!

Mysterieus Cappadocië

Tijdens je verkenning in Cappadocië ontdek je er de verschillende valleien, de mysterieuze grotwoningen en de ondergrondse steden. Geen wonder dat dit gebied op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat! Het gebied heeft een oppervlakte van 2000 km². De streek ligt tussen twee rivieren: de beroemde Eufraat, die hier ontspringt en de Kizil Irmak, de grootste rivier van Turkije. Het is ook een streek met verschillende bergen en vulkanen. De hoogste top in dit gebied is de vulkaan Erciyes Dağı, met een hoogte van 3917 meter torent hij over het landschap. Grote steden zijn Nevsehir, Kirsehir, Aksaray, Nigde en Kayseri.

Maar wij zijn hier natuurlijk voor het tufsteenlandschap waar Cappadocië synoniem voor staat. Dat vreemde landschap heeft zich gevormd door hevige uitbarstingen van de Dagi-vulkanen, door vele eeuwen heen. Daardoor is ook kalksteen ontstaan met grillige karstverschijnselen. Waar kalksteen aan de oppervlakte ligt en het wordt aangetast door verwering (door de zure eigenschappen van regenwater) ontstaan karst. Ook de wind speelde een niet onbelangrijke rol in de vorming, in de boetsering, zeg maar, van het landschap.

Onze reis naar Cappadocië met vertrek op 25 april was zeer geslaagd. Onze gids Mehmet was een heel leuke gids. Gelieve ons in te schrijven voor de Newsletters.- Micheline Baetens

Feeënschoorstenen

De langzame verwering en de verschillende gesteentetypen hebben Cappadocië herschapen tot wat het nu is: een grillig, eigenaardig en mysterieus landschap, in allerlei vreemde vormen, waaronder de beroemde kegels. In de loop der tijden zijn in de karstgrotten kerken en huizen gebouwd. Het is een geërodeerd sprookjeslandschap. Sommige feeënschoorstenen hebben door de jaren heen eigen namen gekregen, zoals de Rozen Vallei, de Rode Vallei en de Ihlara Vallei met zijn fresco's. Hier hebben trouwens ook de opnames van Star Wars-film ‚A New Hope’ plaats gevonden.

Er over schrijven, kan nooit de beleving van Cappadocië volledig vatten. Je moet het gewoon zelf zien en meemaken. Tijdens deze rondreis heb je daar alle gelegenheid toe.

Verborgen ondergrondse steden 

Ook de ondergrondse steden zijn een hoogtepunt bij veel bezoekers van de site. Er zijn er ruim veertig. Ze worden al sinds mensenheugenis gebruikt: door de Romeinen; als graftombe, door de vroege christenen; als schuilplaats. De steden werden voortdurend uitgebreid, met verschillende sluipgangen, die - indien nodig - konden afgesloten worden met molenstenen. 

Op dag vijf maken we de rit naar de historische stad Antalya. Maar voor we de stad bezoeken, houden we halt in de Karavanserai, een bekende pleisterplaats voor handelaars op de Zijderoute naar Azië. De functie van zo'n plek was een veilige overnachtingsplek te bieden voor reizende handelaren, hun lastdieren en, hét belangrijkste, hun koopwaar. Nu hebben de Karavanserai hun functie verloren. We overnachten in Antalya, waar we de volgende middag ook de lunch gebruiken. 

We blijven twee dagen in en om Antalya. In deze dagen bezoeken we de beroemde sites van Aspendos en Pergamon. Aspendos is een antieke, klassieke Grieks-Romeinse stad. De stad lag aan de Eurymedon, een belangrijke rivier, gelegen aan de kust van de Middellandse Zee. Aspendos werd gesticht door de Grieken. De stad groeide uit tot belangrijk centrum van handel in zout, olie en wol.

Antieke, machtige sites Aspendos en Pergamon 

Aspendos is vooral beroemd om zijn theater, dat tot de best bewaarde van de oudheid behoort. Het is gebouwd onder de heerschappij van Marcus Aurelius. Het is ook vrij groot: er kunnen zo'n 15.000 toeschouwers plaatsnemen in het theater. Het wordt nu nog altijd gebruikt, elk jaar kan je er naar een operafestival.

Pergamon, het huidige Bergama in Turkije, is zo mogelijk nog beroemder. De stad werd rijk en machtig, dankzij het uiteenvallen van het rijk van Alexander de Grote. Dankzij de rijkdom en kunstzin van de vorsten, werd Pergamon hét hart van hellenistische cultuur. De stad werd een van mooiste steden van de oudheid. Pergamon had een schat aan monumentale bouwwerken, zoals tempels, gymnasia en fonteinen. De rijkdom had Pergamon deels te danken aan haar gunstige ligging: een gebied dat rijk was aan graan, olijven en druiven. Ga zeker het grote altaar van Zeus bekijken, het Trajaneum, de Bibliotheek of de tempels van Dionysos en Athena Polias. 

De watervallen van Karpuzkaldiran zijn een van de laatste stops op de rondreis. De watervallen zijn indrukwekkend. De rivier Duden stort zich 25 meter naar beneden in Middellandse Zee.

Antalya, de havenstad aan de Turkse Riviera, is dé grootste internationale badplaats van Turkije. Je kunt er baden en zonnen of een wandeling maken langs de vele moskeeën en pleinen die Antalya rijk is. Kortom: dé perfecte plaats om deze leerrijke en boeiende reis af te sluiten! Als je wilt kun ook je langer in Antalya blijven. Deze reis kun je verlengen met een week strandvakantie in een vijfsterren hotel. Je bent een harde als je daartegen nee kunt zeggen!

Meer info over deze rondreis in Turkije

Deze unieke rondreis in Cappadocië in Turkije kan gereserveerd worden bij Opportunity Travel. De vanaf-prijs per persoon bedraagt € 199 in een dubbele kamer. Vluchten, verblijf in 5* hotels en lokale transfers in luxe autocars zijn inbegrepen.

Meer info

Helaas, deze rondreis is niet meer beschikbaar

Maar neem gerust een kijkje op de website en laat je overtuigen door onze authentieke rondreisverhalen.

Bekijk alle rondreizen