thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenDe Reisspecialist biedt u aan:Rondreis Turkmenistan-OezbekistanMeer info
Groepsreis Turkmenistan en Oezbekistan

Rondreis Turkmenistan - OezbekistanSchatten van de verloren Keizerrijken

vanaf € 2.990pp
De Reisspecialist

Een 13-daagse rondreis in Turkmenistan en OezbekistanEen kleurrijke ervaring

Zin in een testje? Vraag dan aan jouw vrienden of zij Turkmenistan en Oezbekistan op een blinde kaart kunnen aanwijzen. Wedden dat een groot deel niet verder komt dan: hier ergens, bij de andere '-Stans'? Inderdaad, in de buurt liggen Kazakstan, Afghanistan en Pakistan, en dan vergeten we er nog enkele. Maar onbekend is onbemind, en dat geldt zeker voor deze twee landen.

Of Tom Waes effectief de eerste westerse reporter was die hier mocht filmen, durven we te betwijfelen. Maar zeker is dat Turkmenistan en Oezbekistan voor veel reizigers inderdaad een blinde vlek is. Zonde, want deze landen zijn niet zozeer anders dan hun buren. Je hebt er dezelfde kleurrijke bazaars, spectaculaire landschappen, oude steden vol mooi gedecoreerde moskeeën en islamitische architectuur. De bevolking is er weliswaar gereserveerd, maar ook hartelijk en innemend. Bij De Reisspecialist kun je een begeleide rondreis boeken naar deze mooie, mysterieuze bestemmingen.

Start van het avontuur in Turkmenistan

De reis gaat over Istanbul naar Ashgabat, de hoofdstad van Turkmenistan. Vanuit je hotel, Grand Turkmen, kan het avontuur beginnen. De moderne stad ligt in de Karakumwoestijn aan de voet van het gebergte Kopet-Dag. Ashgabat is duidelijk de stad van Turkmenbashi, de oud-president. Diverse gebouwen, straten, moskeeën en pleinen dragen zijn naam. De naam Turkmenbashi is eigenlijk een titel, zijn eigenlijke naam is Saparmurat Niyazov. Hij overleed in 2006, maar nog steeds houdt hij vanop tientallen portretten en standbeelden in de gaten of alles goed gaat met Turkmenistan... Vandaag verkennen we de stad, onder het goedkeurend oog van Turkmenbashi. We bezoeken onder meer de archeologische site van het oude Nissa en de verbazingwekkende Turkmenbashimoskee. Kom tot rust in het Onafhankelijkheidspark en leer iets bij over de stad in het Nationale Museum van Geschiedenis en Etnografie.

Rondreis Oezbekistan op rondreis.be
Samarkand-Gur Emir mausoleum in Oezbekistan

Het historische stadscentrum van Kunya-Urgench

We blijven nog een dag langer in deze regio, die nog meer bezienswaardigheden telt. Bijvoorbeeld de Altyn Asyrbazaar, de nieuwe bazaar die de verdwenen Tolkuchkabazaar moet vervangen. De bazaar strekt zich uit over een oppervlakte van 154 hectare. In het hart van de bazaar staat een grote toren, een vertrouwd uitkijkpunt van de stad. Er zijn meer dan 2000 winkeltjes en kraampjes in de bazaar. We bezoeken ook de Privat Horse Farm van Ashir Geldiev, die is gelegen in Geok Tepe. Ashir Geldiev verzorgt de adembenemende Akhal Teke paardenshow. We sluiten de dag af middels enkele moskeebezoeken. Eerst gaan we naar de Geok Tepemoskee; de tweede grootste van het land, aansluitend trekken we naar de majestueuze Kipchakmoskee. Daarna terug naar je hotel in Ashgabat.

Vandaag vertrekken we uit Ashgabat, we nemen een binnenlandse vlucht richting Tashauz. Het is maar een tussenstop op onze rondreis, want in Tashauz rijden we verder naar Kunya-Urgench, zo'n 100 kilometer verder. Het historische stadscentrum van Kunya-Urgench staat sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Onder meer een moskee, een minaret, diverse mausoleums en versterkingsmuren staan nog overeind. Op zich niets bijzonders, maar de gebouwen dateren uit de 11de tot 16de eeuw, en dat is wél bijzonder. We bezoeken er het Najmeddin Kubra-, het Sultan Tekesh- en het Turabek-Khanymmausoleum en de Kutlug Temirminaret. Later die dag steken we de grens over naar Oezbekistan in Shavit. Het hotel voor vannacht ligt in de bekende stad Khiva.

Op dag vijf blijven we in Khiva (of Xiva). De stad ligt in het hart van een oase. De oude binnenstad is helemaal ommuurd en is beter bekend als Itsjan Kala. In de oude stad vind je onder meer de Alla-Koeli- en de Mohammed-Amin Khanmedersa, dit is een soort school. Verder het Pakhlavan-Makhmoedmausoleum en de magnifieke Djumamoskee.

Wij voelen ons vereerd dat we Turkmenistan en Oezbekistan mochten bezoeken. Deze rondreis heeft ons een nieuwe kijk gegeven op deze twee unieke landen. Je moet er geweest zijn om erover te kunnen spreken!- Johan en Chrisje B.

Door de Kyzylkoemwoestijn naar Buchara 

De volgende dagen brengen we door in Buchara. Maar eerst een lange tocht door de Kyzylkoemwoestijn. De naam betekent rood zand, en daarvan zul je er genoeg zien: met een oppervlakte van 298.000 km² is Kyzylkoem op tien na de grootse woestijn ter wereld. Bij aankomst in Buchara kun je het zand van je afkloppen. Én wat rusten!

We beginnen de tweedaagse in Buchara met een bezoek aan het Samanimausoleum. Het is het oudste gebouw van de stad. Het dateert uit de 10de eeuw, maar in de vroege 20ste eeuw werd het gerestaureerd. Je ziet het Chashma-Ayubschrijn, de Bolo-Khauzmoskee en het Fort Ark, dit was de residentie van de Emirs van Buchara. Het Fort Ark deed dienst als stadspoort, kazerne en militaire versterking. We eindigen vandaag met een bezoek aan de lokale bazaar en een mooie folkloreshow in de Nodir Divan Begi. Het historische centrum, met zijn gerestaureerde monumenten, is door Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen.

Vandaag zetten we de verkenning in Buchara voort. We gaan kleren kopen! Als je wilt kun je dat tijdens deze dag doen, want we gaan naar het huis van Khodjaev, waar ze prachtige traditionele Oezbeekse klederdrachten hebben. Neem misschien een traditioneel hoofddeksel mee: een uniek souvenir uit een uniek land! Je ziet nog de Poi-Kalyanminaret en de Ulugbekmedressa en daarna gaat het naar de Sitora-i-Mhoka-Khosa, het zomerverblijf van de laatste Emir van Buchara.

Rondwandelen op het Registanplein in Samarkand

De rondreis gaat verder via Sachrisabz en Kech, de groene stad waar de krijgsheer Timoer Lenk, beter bekend als Tamerlane, werd geboren in 1336. We bezoeken er de ruïnes van het Ak-Saraipaleis, de Kok-Gumbasmoskee en het Gumbazi-Seidanmausoleum. Hierna rijden we verder naar de legendarische stad Samarkand, waar ook je hotel is. 

Het hoogtepunt van een bezoek aan Samarkand is het Registanplein. Kenners noemen dit het prachtigste plein van Centraal-Azië en misschien wel van de hele islamwereld. We gaan ze niet tegenspreken! De naam van het plein betekent 'plaats van zand'. Registan werd in de 14de eeuw ontworpen door Timoer Lenk, zijn opvolgers breidden het uit tot de huidige staat. Rond het plein zijn er meerdere moskeeën en medressa's. Je vindt er de Siab-bazaar, die we bezoeken. Als afsluiter van de dag hebben we nog de voorstelling Instant of Eternity in het stadstheater van Samarkand. Het diner gebruiken we in een lokaal Oezbeeks privéhuis. Zo kom je in nauw contact met de lokale bevolking.

Modern en westers Tashkent 

We blijven nog een halve dag in Samarkand, maar na de middag vertrekken we naar Tashkent. Op het programma staat nog een bezoek aan het bekendste monument van Samarkand, de Goer Emir of 'graf van de vorst'. Het is een gigantisch en feeëriek mausoleum dat de graven van de Timoeriden herbergt, een Centraal-Aziatische soennitische dynastie die heerste over een enorm gebied dat ruwweg heel Iran, Afghanistan, Oezbekistan maar ook grote happen Pakistan, Noord-India, Mesopotamië, Anatolië en de Kaukasus omvatte. Als slot van deze dag bezoeken we nog het Silk Paper Center Meros, waar nog op ambachtelijke wijze papier wordt gemaakt. De rondreis gaat verder per hogesnelheidstrein, we komen aan in hotel City Palace in Tashkent.

We bezoeken de hoofdstad van Oezbekistan als laatste stop. Tashkent is een vrij moderne stad: er is een metrolijn, diverse universiteiten en hogescholen, kantoren van veel Amerikaanse en Europese bedrijven. Tashkent is de belangrijkste stad van Centraal-Azië. Maar de stad heeft ook een historische, culturele en religieuze kant: zoals de Sheykhmoskee en het geweldige Kafal Shasimausoleum, er is het Amir Temurplein en het Onafhankelijkheidsplein. Een stad met twee gezichten...

Waar kunnen we beter de rondreis afsluiten dan hier? De schitterende ontdekkingsreis door Turkmenistan en Oezbekistan eindigt morgen. Voortaan zal je nooit meer de twee landen ietwat respectloos aanduiden als een van de '-Stans'!

Meer info over deze rondreis in Turkmenistan en Oezbekistan

Deze unieke 13-daagse rondreis in Turkmenistan en Oezbekistan wordt aangeboden door De Reisspecialist en wordt uitgevoerd in kleine groepjes (min. 8, max. 15 personen). De prijs per persoon in vol pension bedraagt € 2.990 in een dubbele kamer. De prijs voor een single kamer bedraagt € 3.320.

De reis wordt begeleid door eigen Vlaamse gids van Oezbeekse afkomst, die bovendien de lokale talen spreekt.

Meer info

Helaas, deze rondreis is niet meer beschikbaar

Maar neem gerust een kijkje op de website en laat je overtuigen door onze authentieke rondreisverhalen.

Bekijk alle rondreizen