thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenLiveToTravel biedt u aan:Rondreis Zuid-AfrikaMeer info
Rondreizen door Zuid-Afrika op rondreis.be

Zinderend Zuid-Afrika betovert met prachtige natuurAdembenemende natuur en rijke cultuur

vanaf € 3190pp
LiveToTravel

Rondreis Zuid-Afrika: Adembenemende natuur en rijke cultuur18-daagse rondreis Zuid-Afrika met LiveToTravel

Laat je 18 dagen lang helemaal onderdompelen in het prachtige Zuid-Afrika met Live To Travel. Je reist in een leuke groep van 6 tot 18 personen onder begeleiding van een Afrikaans-/Engelstalige gids. Deze schitterende roadtrip combineert de machtige natuur met de indrukwekkende steden en rijke cultuur. Droom jij al van die zonsopgang boven de savanne?

We beginnen onze groepsreis in Johannesburg, waar je gids en chauffeur je opwachten om kennis te maken. Het busje brengt ons in alle comfort naar hoofdstad Pretoria. Daar leren we de geschiedenis van Zuid-Afrika kennen met een bezoekje aan het Voortrekkersmonument en de Uniegebouwen. Het land heeft al sinds de zeventiende eeuw een rijke koloniale geschiedenis, zowel door Nederlands als later door het Verenigd Koninkrijk. Het imposante Voortrekkersmonument bovenop de heuveltop herdenkt het vertrek van de Nederlandse Voortrekkers uit de door de Britten geannexeerde Kaapkolonie tussen 1830 en 1850.

Na een stukje geschiedenis, zetten we onze weg voort naar Bushveld, naar de Hannah Game Lodge in een wildreservaat van meer dan 8.000 hectare. Deze savanne is een ecoregio met heel wat verschillende boom-en grassoorten en wordt beschermd door het Wereld Natuur Fonds. Je staart er ademloos naar de natuurpracht om je heen. Hier is het absoluut de moeite waard om ’s ochtends vroeg uit bed te rollen en de zonsopgang boven de savanne te bekijken.

Zuid-Afrika, Tafelberg

Het bekendste park en de Big Five

De volgende ochtend zetten we koers richting het Kruger Park via de beroemde Panoramaroute. Onderweg stopt de bus aan de adembenemende Blyde River Canyon waar je geniet van het panoramische uitzicht over God’s Window en Bourkes Luck Potholes. Deze potholes zijn eeuwenoude rotsformaties gevormd door de natuurlijke erosie en het water van de rivieren. Je bereikt ze na een kleine wandeling over verschillende bruggen. Ook een stop in Pilgrim’s Rest mag niet ontbreken. Het kleine dorp is een beschermde historische site waar vroeger aan goudwinning gedaan werd in de mijnen. De dag eindigt vlakbij de toegangspoort tot het Kruger Park. Van hieruit kijk je uit over de Manyeleti Game Reserve en hoor je ’s nachts de geluiden van de wildernis vanuit je bed. 

 
Op de vierde dag is het eindelijk tijd voor een safari. Met een open 4x4 trekken we het park in op zoek naar de Big Five: een leeuw, een luipaard, een neushoorn, een olifant en een buffel. Het Kruger Nationaal Park is het grootste van Zuid-Afrika en stikt van de wilde dieren met ongeveer 148 verschillende zoogdiersoorten. De kans is dus groot dat je hier wildlife voor je lens kan vangen. Gelukkig kan je de dieren makkelijk bewonderen vanuit de veiligheid van de jeep.
 
 

eSwatini en Zululand

We vervolgen onze roadtrip naar het Koninkrijk van de Swazi, of voormalig Swaziland, voor een snuifje cultuur en geschiedenis. In 2018 vierde het land 50 jaar onafhankelijkheid én de 50ste verjaardag van koning Mswati III. Die dag kreeg het land een nieuwe naam: eSwatini. Het is bovendien de laatste absolute monarchie in Afrika en het enige land waar de vorst geen verantwoording moet afleggen aan het parlement. De bevolking heeft een rijke traditie met verrassende gebruiken en rituelen. Wist je bijvoorbeeld dat je moet betalen in koeien als je een stuk grond wil kopen of met een vrouw wil trouwen? We houden in groep halt in een traditioneel dorp om kennis te maken. Een dag later trekken we naar Sint-Lucia voor een bootsafari en spotten we krokodillen van soms wel twee meter lang, knorrende nijlpaarden en verschillende soorten vogels. ’s Avonds komen de nijlpaarden aan land in Sint-Lucia om te grazen, een indrukwekkend schouwspel. 

 
We vervolgen onze weg door Zululand, terug richting de bekende Drakensberg waar we in Underberg kunnen kiezen tussen een excursie met een 4x4 of een paardrijtocht door de stralende natuur. De Drakensberg maakt deel uit van een gebergte dat op zijn hoogste punt bijna 3.500 meter hoog is. Het ene moment sta je te midden van een weidse open vlakte en een moment later sta je op een van de bergtoppen. De natuur is er zo afwisselend dat je niet weet waar eerst kijken en je bewondert er de hoogste waterval van het land. Op dag 9 rijden we verder naar de Wild Coast om te genieten van een dagje rust op het strand. Maak hier zeker ook een wandeling langs de kustlijn want de Indische Oceaan is ongelofelijk mooi en wild.
 

Tijd voor wat beweging en avontuur

Nadat we allemaal voldoende in de zon gelegen hebben op het strand, rijden we via de kust naar het natuurreservaat van Chintsa. Hier krijgen we de kans om ons aan wat avontuur te wagen. Strek je benen met een wandeling door het reservaat of stap in voor een kanotocht. Of leef je uit tijdens een vogelobservatie of olifanteninteractie.

We zijn ondertussen halverwege onze reis en nemen de befaamde Garden Route tussen Port Elisabeth en het Tsitsikamma Nationaal Park. Deze route is volgens velen een van de mooiste in het land, met een totale afstand van 700 kilometer tot in Kaapstad. Het Tsitsikamma Park is een stop die je zeker moet gedaan hebben. De naam betekent letterlijk ‘plek van veel water’ en je kan er dus allerlei watersporten beoefenen. Maar ook de wandelaars onder ons komen hier aan hun trekken. Er zijn verschillende uitgestippelde trails door het gebied, van één tot meerdere dagen. Een van de meest populaire is de route naar de hangbrug over de Storms River. Langs de kust heb je bovendien een grote kans om dolfijnen in het wild te zien.

Goudkoorts, oesters en struisvogels

Op dag dertien rijden we richting Oudtshoorn en stoppen we in Knysna. Hier kwamen in 1760 voor het eerst Europeanen aan om een boerderij te stichten. Nadat in 1878 goud werd gevonden in de Karatara River, groeide het dorp razendsnel aan. Samen met de houtindustrie zorgde de goudskoorts voor economische bloei in de regio. Ook nu nog speelt hout een enorme rol in Knysna en kan je er magnifieke houtsnijwerken kopen. Er zijn bovendien veel restaurants waar je smult van de wereldberoemde oesters. Elk jaar houden de inwoners aan het begin van de zomer het Knysna Oyster Festival waarnaar duizenden mensen afzakken om de oesters te proeven. We vervolgen onze weg en bezoeken we ook een struisvogelboerderij op 14 kilometervan Oudshoorn. Een gids leidt ons rond door de boerderij en laat ons proeven van verschillende soorten wijn in het wijnhuis.

De dag erna trekken we via de Tradouwpas naar Montagu waar we de Kleine Karoo verkennen. Dat is een semiwoestijngebied ingesloten tussen vier bergketens. Het regent er bijna nooit, dus moet de grond het stellen met het smeltwater van de besneeuwde bergtoppen. In Montagu begint de Kleine Karoo met een indrukwekkende rit door de Cogmanskloof. Als we het geluk hebben dat het toch geregend heeft, dan kunnen we voorbij Barrydale een ongelofelijk bloementapijt aanschouwen. Voor één keertje duimen dat het regent dan maar?

Koers naar Kaapstad

De laatste dagen van onze roadtrip brengen we door in Kaapstad. Onderweg, langs de bekende Route 62 door de wijnlanden, moeten we toch even stoppen voor een wijndegustatie. De Zuid-Afrikaanse wijnen zijn enorm populair en dat hoeft niet te verbazen. Zuid-Afrika staat op de achtste plaats in de lijst met grootste wijnproducenten ter wereld. Meer dan 400 miljoen liter wijn wordt jaarlijks geëxporteerd. We kunnen niet anders dan eens proeven op een authentieke wijnboerderij.

Bij aankomst in Kaapstad maken we een korte rondrit door de stad. Als het weer een beetje meevalt, brengen we bovendien een bezoek aan de Tafelberg. Die heeft een platte bovenkant, en dus geen top, met een breedte van ongeveer drie kilometer. Aan de ene kant heb je Duivelspiek en aan de andere kant Leeukop of Lion’s Head en Seinheuwel. Je kan langs de westelijke kant naar boven met een kabelbaan of via een van de wandelroutes. ’s Avonds verken je op eigen houtje het uitgaansleven in de stad. Aan gezellige bars, nachtclubs en danscafés geen gebrek en ook voor lekkerbekken zijn er restaurants in overvloed.

De pinguïns en zeehonden van Kaap de Goede hoop

Op onze laatste volledige dag in Zuid-Afrika trekken we naar het Kaapse Schiereiland en Kaap de Goede Hoop. Hier gaat de Atlantische Oceaan over in de Indische Oceaan en de kaap markeert een historisch punt voor vroegere ontdekkingsreizigers. We schepen er in voor een boottocht naar Seal Island waar we een grote zeehondenkolonie vinden en misschien zelfs een grote witte haai spotten. Tot slot bezoeken we ook de indrukwekkende groep Afrikaanse pinguïns die op Boulders Beach leeft. Dat strand ligt ingesloten in een inham tussen granieten rotsblokken waaraan het zijn naam te danken heeft. Je kan er rustig tussen de wilde pinguïns wandelen en prachtige foto’s nemen.

Na een laatste overnachting zit onze memorabele groepsreis er helaas op. Op de laatste dag van deze reis kan je zelf Kaapstad nog wat verkennen tot het tijd is om naar de luchthaven te vertrekken en huiswaarts te keren.

Praktisch?

De prijs per persoon start vanaf 3.190 euro, voor 18 dagen en 15 nachten met vluchten, luchthaventaksen, overnachtingen, transport met gids, bepaalde maaltijden en excursies inbegrepen.

Meer info