thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenMaretours biedt u aan:Rondreis Zuid-AfrikaMeer info
Rondreizen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika: de wereld in één landEen onvergetelijke 15-daagse groepsrondreis

vanaf € 2.999pp
Maretours

Kriskras door Zuid-AfrikaAvontuurlijk rondreizen

Een rondreis door Zuid-Afrika is iets dat op de bucket list van iedereen hoort te staan. Weidse landschappen, wilde natuur, prachtige zoogdieren en wereldsteden met internationale allure. De zon is er altijd van de partij, met temperaturen die hoger liggen dan twintig graden. Tijdens deze trip reis je kriskras door het land: je legt in totaal ongeveer 2820 kilometer af. Deze rondreis is een onvergetelijke ervaring, die je kunt boeken met Maretours.

Landen doen we in Johannesburg maar je zet meteen koers richting Mpumalanga Lowveld, zo'n 310 kilometer verder. We logeren in het Hippo Hollow Country Estate. Het gebied is bekend als toegangspoort tot de omliggende wildparken. Eén ervan is Kruger National Park, dé voornaamste bezienswaardigheid van dit deel van het land. Morgen staat een volledige dag Kruger op het programma maar vandaag rusten we nog even uit.

De Big Five observeren in het Krugerpark

Onderweg naar het Krugerpark kun je je verdiepen in enkele leuke weetjes over het wildpark. Het park is genoemd naar president Paul Kruger en dateert van 1898. De opstart verliep nogal moeizaam, maar de échte start van het Krugerpark kwam door de inzet van majoor James Stevenson-Hamilton. De majoor was een gepassioneerd natuurliefhebber en hij zette zich in voor een forse uitbreiding van het Krugerpark. Later werd het het eerste nationaal park van het land. Het Krugerpark is met een oppervlakte van meer dan 2 miljoen hectare een van de grootse ter wereld! 

Natuurliefhebbers beleven in het Krugerpark hun walhalla! Hier kun je de Big Five spotten: de leeuw, de buffel, de luipaard, de neushoorn en de Afrikaanse olifant. Je zult zéker de sierlijke giraffe zien, de hyena's zul je vooral hóren, bij valavond. Als je goed kijkt zul je krokodillen zien: ze zitten in de zon, geduldig te wachten op hun prooi. Je zult kuddes zebra's en impala's zien. Je zult wegsmelten bij de aanblik van een dikdik, een soort mini-hert. Misschien kruist een jachtluipaard of koedoe je pad. Dat je wildlife zult zien, is zéker!

Zebra's in Kruger National Park
Zebra's in Kruger National Park

Eigenaardige natuurverschijnselen

Nog overweldigd van het natuurschoon van het Krugerpark, zet je de volgende dag koers richting het Waterberg-district. Het wordt een flinke trip, zo'n 430 kilometer rijden. We rijden langs de Panoramaroute, een route die je meeneemt langs geweldige vergezichten en eigenaardige natuurverschijnselen. De route verbindt Lowveld met de geologische formaties van de Mpumalanga Drakensbergen. Onderweg kun je je ogen de kost geven. God's Window is een uitkijkpunt over de Blyde River Canyon en het Laagveld. Wonderview is het hoogste uitkijkpunt van de route.Bourke's Luck Potholes is een plaats waar twee rivieren samenkomen, de Blyde en de Treur. Door de jaren heen zijn hier eigenaardige rotsformaties gevormd, uitgesleten door kolkende watermassa's. Ook de Three Rondavels zijn ontstaan door erosie. In Waterberg verblijven we in het Entabeni Wildside Camp, waar we na een dag vol indrukken aankomen. 

Walvissen spotten in Hermanus

In Waterberg hebben we drie activiteiten die je kunt doen. Eerst twee game drives: de Wildside Camp is een verdere zoektocht naar de Big Five. Je rijdt doorheen het Entabeni Safari Conservancy in een open safarivoertuig. De andere activiteit is een ritje naar een organisatie die de bescherming van de zeldzame witte leeuw als doel heeft. Deze activiteiten zijn inbegrepen in het reisprogramma. De derde activiteit is een optionele: je vliegt over het Entabeni-natuurreservaat per helikopter. Een onvergetelijke ervaring die je de grootsheid van de Waterbergen laat zien!

Na een vliegreis van Johannesburg naar Kaapstad komen we aan in Hermanus, een lieflijk plaatsje dat zich bevindt op de kliffen van Walker Bay. Hermanus is bekend omdat het een ideale plek is om walvissen te observeren. Dat staat morgen op het programma. Vandaag staat in het teken van rust en ontspanning! Je kunt gaan zonnen op het strand of de stad intrekken, op zoek naar gezellige markten, leuke pleinen en straten waar het gewoon enorm leuk toeven is!

Hermanus is om nog meer zaken beroemd. Zo is deze stad het meest zuidelijke punt van Zuid-Afrika en bij uitbreiding van heel het Afrikaanse continent. Hier komen ook de Atlantische en Indische Oceaan samen. Dit ruige, winderige gebied heet Agulhas National Park en het is berucht om zijn vele scheepsrampen. Tijdens een wandeling over het Rasperpunt Trail zie je de vele scheepswrakken, die hiervan getuige zijn.

Een land met een indrukwekkend verleden, ongelooflijke landschappen, fascinerende “wildlife”, wereldsteden met Europese allure, een immer zonnig klimaat, een gastvrije bevolking, heerlijke wijnen en een voortreffelijke gastronomie.- Arne en Anne-Sophie

Walvissenwandeling 

Vrolijker gaat het eraan toe tijdens de Hermanus Whale Walk. Bij andere plaatsen waar je walvissen kunt spotten, moet je steevast in een boot. Dat is niet zo in Hermanus: bij deze Whale Walk kun je gewoon vanop het land de dieren observeren. Ideaal voor als je geen zeebenen hebt! De walvissen komen zeer dicht, soms tot op slechts twintig meter van de oever. In Hermanus bevindt zich het paringsgebied van de zuidkaper, een grote walvissoort. Het gebied is populair bij walvissen omdat het water in de baai warmer is dan dat van het Antarctisch gebied: een ideale plaats om te paren. Wanneer de jonge dieren sterk genoeg zijn, trekken ze weg. Een merkwaardig en wonderlijk fenomeen. Hermanus beschikt trouwens over een soort walvisomroeper: deze blaast op een grote hoorn als er walvissen te zien zijn. Handig! 

Leven als een welgestelde Zuid-Afrikaan in Plettenbergbaai

We zetten onze rondreis verder in Plettenbergbaai. Het is een rustig en charmant stadje, met vele troeven. Wat dacht je van lange ongerepte stranden, lagunes en heldere riviertjes, een inheems bos en een rotsachtige schiereiland? Geen wonder dat veel welgestelde Zuid-Afrikanen in de baai een vakantieverblijf hebben.

Dag 9 van de reis staat in het teken van twee activiteiten die je in Plettenbergbaai kunt doen. Tsitsikamma National Park bestaat uit ravijnen, riviertjes en een bos, ook uit een Marine Conservation Area. Featherbed Nature Reserve is erkend als South African Natural Heritage, het ligt op de westelijke Knysna Head. Het bezoek omvat een overtocht per ferry, een natuurrit en een wandeling.

De volgende dag gaan we wijn proeven, ook een belangrijk exportproduct van Zuid- Afrika! We rijden langs Route 62, de langste wijnroute ter wereld. Maar zeggen dat het allemaal om wijn draait op deze route, zou haar oneer aandoen. Groene en vruchtbare valleien, de halfwoestijn van de Klein Karoo, de hoge bergen zoals de Swartbergen, rivieren en stroompjes, de wijnlanden van de Breede Rivier Vallei natuurlijk, de struisvogelboerderijen van Oudtshoorn en de fruitgaarden van de Langkloof Vallei... de hoogtepunten zijn niet op één hand te tellen. Verder bezoeken we de stad Montagu en Van Loveren Wine Estate, één van de vele wijndomeinen in deze streek.

Kaapstad: laatste stop op een fascinerende reis

We hebben het beste als laatste gehouden. Kaapstad of Cape Town is een van de hoofdsteden van het land, samen met Pretoria (uitvoerende macht) en Bloemfontein (rechterlijke macht). Kaapstad is het wetgevende centrum van het land. 

Je kunt een wandeling maken over het Victoria & Alfred Waterfront, gelegen tussen Robbeneiland en de Tafelberg. Een bezoek aan het South African Museum is een must als je een beter inzicht wil krijgen in de natuurhistorische achtergrond van het land. Verwonder je over de bloemenpracht op de bloemenmarkt, de wonderlijke onderwaterwereld in het Two Oceans Aquarium of beleef Kaapstad vanuit de lucht middels een helivlucht over de stad!

De Tafelberg, een natuurwonder

Hét hoogtepunt voor velen is de Tafelberg. De Tafelberg is ruim 1000 meter hoog, je hebt er een adembenemend zicht over de stad en de baai. Je kunt de beklimming te voet doen of per kabelbaan. Een andere hoogtepunt dat je zeker moet doen is het Kasteel de Goede Hoop. Het is het oudste gebouw van het land. De laatste activiteit op deze laatste dag van de rondreis is een wijnproeverij in Constantia, het oudste wijngebied van Zuid-Afrika. 

Vandaag vertrekken we, maar pas 's avonds, dus je hebt nog bijna een hele dag. Om uit te rusten of nog wat te wandelen in Kaapstad. Optioneel kun je nog de Kirstenbosch Botanical Garden bezoeken of een wandeling maken door Camps Bay, een residentiële wijk gelegen op de helling van de Tafelberg. De wijk kijkt uit op de machtige rotsformaties van de Twelve Apostles, de Atlantische Oceaan en zijn prachtige zandstranden.

Kaapstad is een van de mooiste steden van Zuid-Afrika en misschien ter wereld zelfs. Een waardige afsluiter van onze rondreis!

Meer info over deze rondreis door Zuid-Afrika

Deze 15-daagse groepsrondreis in Zuid-Afrika (minimum 12 en maximum 18 personen) kan geboekt worden in uw Maretours reiskantoor. Prijs vanaf €2.999 per persoon op basis van een 2-persoonskamer. Internationale vluchten en lokaal transport zijn inbegrepen in de prijs.

Meer info

Helaas, deze rondreis is niet meer beschikbaar

Maar neem gerust een kijkje op de website en laat je overtuigen door onze authentieke rondreisverhalen.

Bekijk alle rondreizen