
Roemrijk SchotlandEen indrukwekkende autorondreis
Edinburgh, 2000 jaar geschiedenis
Ik ben best benieuwd hoe de oude Schotten vroeger leefden. Tijd voor een portie avontuur in de weidse Schotse natuur!
“Scotland, here we come!” denk ik wanneer we aankomen in Edinburgh. Na een paar minuten wandelen langs de prachtige historische gebouwen in ‘The Old Town’ voel ik me hier al snel thuis en geniet ik van de sfeer die in de geplaveide straten en steegjes hangt. Ik kruip in de huid van Mary, Queen of Scots en bewandel de Royal Mile, een aaneenschakeling van eeuwenoude straatjes.
Na een tijdje stappen is het tijd om even uit te blazen. Ik ga op zoek naar Nicholson café, dit is het café waar J.K. Rowling het eerste Harry Potter boek schreef. Als grote fan kan ik hier niet zo maar voorbij lopen.
Hoewel de drukke banen en de 18de-eeuwse gebouwen in ‘The New Town’ mij ook wel weten te bekoren, is het oude gedeelte van de hoofdstad van Schotland met haar kasseistraatjes toch meer iets voor mij. Vooral Edinburgh Castle, gelegen op een hoge rots, is een architectuuraal pareltje. Ik probeer me in gedachten voor te stellen hoe de Schotse koningen in de middeleeuwen werden gekroond op The Stone of Scone. Robert the Bruce, William Wallace, ... stuk voor stuk klinkende namen van heersers die deel uitmaken van de eeuwenoude boeiende geschiedenis van dit kasteel en van Schotland.
Ik weet nu al dat ik deze werelderfgoed stad in de toekomst zal terugzien, maar nu is het tijd om verder noordwaarts te trekken richting Oban.

De Westelijke Highlands en Eilanden
De souvenirs van de Westelijke Highlands
De schoonheid van het bosrijke en heuvelachtige landschap aan het gigantische Loch Lomond is een streling voor het oog. De rit langs de oevers van het meer brengt ons in het pittoreske dorpje Luss. Na een wandeling langs de gerestaureerde werkmanshuisjes, de oude kerk en bijhorend kerkhof, warmen we ons op aan een koffie in een gezellig koffiehuisje.
Terug naar het neolitische en bronzen tijdperk
Het lijkt wel of ik word terug gekatapulteerd in de tijd wanneer ik Kilmartin Glen bezoek en de steencirkels en grafheuvels met veel bewondering aanschouw. Net zoals veel mensen vraag ik me nog steeds af hoe en waarom deze overblijfselen uit het neolithische en bronzen tijdperk zijn ontstaan. In elk geval, ik vind ze in-druk-wekkend! Nadat ik in de buurt de restanten van Dunadd Fort bezocht heb, keer ik terug naar de hedendaagse tijd. Time to move on!
De verscheidenheid van de eilanden
Eilandhoppen, a dream comes true! En dan nog wel in Schotland! Het eerste eiland tijdens onze georganiseerde daguitstap, is het eiland Mull. Heuvels, meren, watervallen en stranden… de onwaarschijnlijk mooie landschapsroute toont ons de prachtige natuur op het woeste eiland.
Op het eiland Iona treed ik in de voetsporen van de Ierse heilige Columba. Hier introduceerde hij immers het christendom in Schotland. Iona Abbey is een beroemde abdij en tevens prachtige nalatenschap van Sint-Columba.
Het laatste eiland waar we belanden is het onbewoonde eiland Staffa. In Fingal’s Cave tref ik magnifieke basaltzuilen aan, ze doen mij een beetje denken aan de Giant’s Causeway in Noord-Ierland. Echt ongelooflijk mooi!
Een unieke reis door een prachtig land!- Een klant van Gallia
De highlands of Scotland
Doorheen de prachtige vallei van Glencoe trekken we door naar Fort William, een stad die in het verleden opgebouwd werd rond verschillende strategische forten, vandaar ook de naam Fort William. De hooglanden van Schotland dienden meermaals als filmdecor, begrijpelijk ook, want de natuur is er ongerept gebleven.
Mijn vinger klikt gretig op de drukknop van mijn camera, net alsof hij een eigen leventje leidt. And the story continues … ik haal voor de zoveelste keer mijn toestel boven wanneer we tegen de wand van Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië, het bekende Fort William aantreffen. Het fort en de prachtige omgeving zijn werkelijk adembenemend.
Vanaf Fort William volgen we de sporen van The Jacobite, de bekende stoomtrein, tot Mallaig. Vanaf hier zetten we koers naar het pittoreske eiland Skye. De grillige bergen, de woeste natuur, ik word er heel even stil van. Ik geniet met volle teugen van mijn tijd op Skye en bezoek het Dunvegan Castle & Gardens, maak de tocht naar het onvergetelijke Neist Point en maak een prachtige wandeling naar de Fairy Pools.
Op zoek naar Nessie
We trekken oostwaarts richting Inverness. Ik kom helemaal tot rust wanneer we met de wagen over de kronkelende wegen langs Loch Lochy rijden. Tot mijn grote spijt moet ik toegeven dat mijn partner nog niet veel aan mij heeft gehad. Met mijn mond vol tanden, zoals ze bij ons zeggen, val ik constant in herhaling „o zo mooi”, „wauw, heb je dat gezien” en „oh my god, zoiets prachtig heb ik in mijn hele leven nog nooit gezien”.
Hoewel ik niet in het monster Nessie geloof, betrap ik mezelf erop dat ik bij het zien van Loch Ness toch wel het ganse meer afspeur, op zoek naar beweging. Wanneer we aan het Urquhart Castle aankomen, gaat mijn aandacht volledig naar de ruïne van het kasteel uit de 12de eeuw. De omgeving en de ruïne vormen een magische combinatie. Dit levensechte beeld is nog beter dan de prachtigste foto van Urquhart die ik ooit heb gezien!
Aangekomen in Inverness, de hoofdstad van de highlands, brengen we een bezoekje aan Inverness Castle. Het autovrije centrum van de stad, lijkt eigenlijk meer op een dorp, maar dat maakt het net zo gezellig hier. Ik sta even stil om te luisteren naar een stelletje pipers … én om mijn ogen de kost te geven … mannen in rokken, hmm :-)
We trekken verder naar Black Isle. Geen idee waarom het schiereiland deze naam kreeg want ik zie hier werkelijk duizenden tinten groen. Nog groter is mijn verwondering als ik ontdek dat we hier écht wildleven gaan spotten. De vele vogels in de vogelreservaten van Munlochy en Udale Bay en de dolfijnen die we zagen aan Chanonry Point staan voor altijd vereeuwigd op de geheugenkaart van mijn fototoestel. Tevreden dat ik nog een glimp heb opgevangen van Dunrobin Castle and Gardens, maar nu is het tijd om verder te trekken.