thema_bus thema_city thema_cruise thema_culinair thema_cultuur thema_kids thema_natuur thema_roadtrip thema_sport
Terug naarbovenAfrica Tours biedt u aan:Rondreis TanzaniaMeer info
Rondreizen in Tanzania, Afrika

Best of Tanzania8-daagse safari naar de nationale parken in Noord-Tanzania

vanaf € 2.164pp
Africa Tours Professioneel reisadvies van specialisten

Hakuna matata in TanzaniaEen prachtige rondreis in kleine groep

Simba's rondreis achterna in acht dagen Noord-Tanzania

Het is jeugdsentiment van de bovenste plank en je herkent het nostalgische gevoel meteen wanneer een kind er enthousiast over vertelt: een Afrikaanse mannenstem die het opkomen van de zon zingend begeleidt en een rits exotische dieren oproept om in de savanne het pasgeboren leeuwenjong Simba te komen groeten. De heroïsche strijd tussen leeuwen en hyena's. Hakuna matata, het zorgeloos genieten dat zo kenmerkend is geweest voor je eigen jeugd... Wel, wij vonden het na alweer een jaar ploeteren en zwoegen in België de hoogste tijd om onze vakantie door te brengen in die wonderlijke Afrikaanse wereld van toen. En dus kozen we voor een 'Best of Tanzania'-rondreis van maar liefst acht dagen. Eventjes herbronnen in dit prachtige land bleek al snel meer dan de moeite waard!

Habari? Nzuri!

Wanneer je op een zonnige dag in juni aankomt in de Kilimanjaro Airport besef je meteen dat je een droombestemming hebt bereikt. Tanzania, een land gelegen aan de oostkust van Afrika, lijkt immers zijn meest hartelijke inwoner te hebben uitgestuurd om je te verwelkomen. Pierre ontvangt ons in het Swahili ("Habari? Hoe gaat het?") en leert ons zijn begroeting in dezelfde taal te beantwoorden ("Nzuri! Goed!"). Wanneer hij hoort dat we een rondreis door het noorden van Tanzania hebben gepland, lacht hij zijn tanden bloot. Blijkt dat we er hét perfecte moment voor hebben gekozen: de beste reistijd loopt van juni tot oktober en precies in juni vindt de grote migratie van miljoenen hoefdieren plaats. Straks komen we nog echt bij de leeuwenkoning terecht!

Tanzania
De Masai

Zinnenprikkelend Arusha

Een hobbelige rit en een gemoedelijke babbel met Pierre later - 'rustig aan' of 'pole pole' blijkt het levensmotto te zijn van alle Tanzanianen - komen we aan in de stad Arusha. Na een lekker glaasje bananenwijn in het hotel (dit moet je echt eens proberen!) besluiten we de stad al een eerste maal te verkennen. In het indrukwekkende Cultural Heritage Centre sta je meteen met je mond vol tanden. Overal om je heen vind je etnische kunstwerken, gaande van schilderijen tot maskers, van juwelen tot zilverwerk, van etsen tot authentieke meubels. Best interessant om zo meer te weten te komen over de ambachten van de lokale bevolking!

Na een heerlijke eerste nacht op Tanzaniaans grondgebied besluiten we eerst uitgebreid te ontbijten: een dampende kop zoete 'chai' (thee), een paar met rietsuiker besprenkelde 'chapati' (een soort pannenkoek), een 'mandasi' (een soort donut) en een sappig stukje fruit: kun je meer wensen? Met een flink gevulde buik gaan we richting marktplein, waar een drukte van jewelste je ogenblikkelijk charmeert. De marktkramers bieden hun beste waren aan, de hartelijke bevolking vertelt je over hun tradities en een lokale gids toont je hoe het leven in het plaatselijke schooltje eraan toe gaat. Formidabel! 

Eén met de natuur in Lake Manyara

Tijd om Arusha te verlaten en koers te zetten naar Lake Manyara. We hobbelen voorbij uitgestrekte steppes en weten niet waar eerst te kijken wanneer we ook de Great Rift Valley doorkruisen. Deze vallei, 25 miljoen jaar geleden ontstaan door de botsing van tektonische platen, loopt van het Midden-Oosten tot Mozambique en is zelfs zichtbaar vanuit de ruimte! De rode stipjes in de verte blijken Masai-nomaden te zijn die hun kudde runderen samendrijven, en het panoramische beeld waarin dit alles samenkomt maakt je even de gelukkigste mens ter wereld. 

"Even" is een understatement, want na een verkwikkende nacht in de lodge - mét verbluffend uitzicht over de omliggende natuurpracht - trekken we op safari door het Lake Manyara National Park. Dit blijkt al snel een totaalervaring te zijn die je terugvoert naar je meest zintuiglijke herinneringen aan "De Leeuwenkoning". Het schitterende, kabbelende meer, de dreigende bergen tegen de achtergrond van het landschap dat wel een schilderijtje lijkt te zijn en de bijna 400 verschillende vogelsoorten die cirkelen boven je hoofd... Ongezien.

Het was weeral een zeer mooie reis met meer dan 100 vogelsoorten en een 20 tal zoogdiersoorten.Vooral Ngorongoro en Serengeti waren hoogtepunten. De gids Bernard was een zeer goede natuurkenner. De hotels en service waren prima. We hebben er een paar plaatselijke marktjes en dorpjes bijgenomen met de gids. Kortom alles zeer goed. Bedankt en groetjes- Jan en Kristien

De grote volksverhuizing

Onze rondreis door dit adembenemende land begint te vorderen - we zijn al toe aan dag 3 - wanneer het fabuleuze Serengeti National Park zich in alle hevigheid aan ons etaleert. Zelfs onze gids, die bijna dagelijks deze oneindige vlakte binnentreedt, wordt nog altijd stil van dit natuurwonder. Vanuit de jeep zien we een troep leeuwinnen verpozen op een overhangende rots, dartele zebra's die door de hoge grassen kuieren, norse buffels die tegen elkaar opstoten en zelfs een krokodil die zijn plompe lijf in een waterpartij ploft. Het is moeilijk om uit te leggen, maar als je op dat moment ook nog op slechts enkele meters afstand hyena's ziet vechten om een lap vlees, besef je dat jij en je kleine groepje safarigenoten - en niet Simba's nakomelingen - voor even de koning te rijk zijn. Ongelofelijk maar waar: we zijn midden in de grote migratie terecht gekomen!

Verbroederen met de Masai

Heerlijk: 's ochtends ontwaken in een echte lodge! Onze vierde nacht inTanzania zit erop, en we hebben het 'pole pole'-principe ondertussen helemaal onder de knie. Hoe kan het ook anders: je zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon wanneer je je weg door het Serengeti National Park voortzet richting de Ngorongoro-krater, onderweg horden giraffen en zelfs neushoorns spot en dan nog halt houdt bij een echt Masai-dorp ook. De authentieke rituelen en de prachtige mythes waarover de Masai je vertellen doen je helemaal smelten voor het land. Magnifiek hoe dit aparte volk - dat er met zijn rode klederdracht, herdersstaf en uitgerekte oorlellen intrigerend uitziet - je met de glimlach inwijdt in zijn levenswijze.

De Ngorongoro

Nauwelijks bekomen van de tot de verbeelding sprekende ontmoeting met de Masai, dient het volgende hoogtepunt zich al aan. En dat mag je vrij letterlijk nemen: de 4x4 stopt nogal bruusk, en wanneer je de stofwolk enkele tellen daarna terug ziet neerdalen duikt een fenomenale krater op uit de diepte: de Ngorongoro. Een dag als deze kunnen besluiten op zo'n mythische plek, met de zakkende zon die gele strepen trekt doorheen het landschap, is echt een once in a lifetime...

Afdalen naar de schatten der aarde

Onze gids vertelt ons dat de ingezakte vulkaan, ooit vijf kilometer hoog, vandaag een reusachtige krater is waarin een enorme populatie dieren leeft. Nog onder de indruk van de onmetelijkheid van het landschap (de rand van de krater ligt 600 meter hoger dan de krater zelf, die een diameter heeft van 21 kilometer) trekt de safari zich op gang. Wat een zalige ervaring: bij het krieken van de dag oog in oog komen te staan met snorrende jachtluipaarden die elkaar achterna zitten, gnoes die staan te grazen en een kudde nijlpaarden dat net z'n eerste bad achter de rug heeft. Om nog maar te zwijgen van het kratermeer, dat een majestueuze schoonheid heeft en bevolkt wordt door duizenden flamingo's.

De echte climax kwam er echter nog aan, zo blijkt wanneer we de volgende dag het Tarangire National Park indraaien. Hier moet je bijna huilen door de schoonheid die zich voor je ogen tentoonspreidt: de kleuren van het landschap zijn intenser dan ooit en het wildlife lijkt je spontaan te komen groeten. Buffels, leeuwen, luipaarden, antilopen... Allemaal passeren ze de lens van je camera. Ongelofelijk maar waar: tussen de merkwaardige baobabbomen zie je onophoudelijk kuddes ingetogen olifanten voorbij strompelen, de ene na de andere. Een bijna mystieke ervaring! 

De koning te rijk... met een kopje koffie

De laatste dag van de rondreis is aangebroken, en wanneer je bijna 1500 kilometer achter de rug hebt, besef je een laatste maal dat je waar voor je geld hebt gekregen. Op weg naar Arusha, waar je opnieuw het vliegtuig huiswaarts neemt, passeer je immers nog authentieke Afrikaanse dorpen en tal van koffieplantages. Zeg nu zelf: wat klinkt mooier dan de woorden 'hakuna matata' wanneer je boven een dampende kop koffie oneindige savannes voorgoed op je netvlies vastlegt?

Meer info over deze rondreis in Tanzania

Deze groepsreis in Tanzania wordt georganiseerd door Africa Tours.

Prijs vanaf €2.164 per persoon inclusief transfers en Engelstalige gids/chauffeur, exclusief vluchten. 

Meer info

Helaas, deze rondreis is niet meer beschikbaar

Maar neem gerust een kijkje op de website en laat je overtuigen door onze authentieke rondreisverhalen.

Bekijk alle rondreizen